G5RV

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kehittäjänsä Louis Varneyn, G5RV mukaan nimetty monialuedipoli. G5RV:ssä on 15,5m pitkät dipolihaarat, 10,34m pitkä avosyöttölinja, jonka alapäässä on RF-kuristin. Antennia syötetään avojohdon alapäästä mielivaltaisen pituisella koaksiaalikaapelilla. Joissain ohjeissa neuvotaan kuristimen valmistusohjeeksi 8-15 kierrosta koaksiaalikaapelia halkaisijaltaan noin 15cm yksikerroksiselle kelalle. Ferriittibalunia käytettäessä on huomioitava joillakin alueilla olevan suuren epäsovituksen aiheuttama suuri suurtaajuusjännite saattaa asettaa lisävaatimuksia balunin tehokestolle. Avosyöttölinja voi toimia säteilevänä osana, jos antenni asennuspaikan takia on epäsymmetrinen tai virtabalunin (yhteismuodon) impedanssi on riittämätön ja myös koaksiaalisen syöttöjohdon vaippa säteilee.

Antenni on tyydyttävästi vireessä usealla radioamatöörialueella, mutta koska kyseessä on kompromissiantenni, se ei ole erityisen hyvä millään alueella, eikä sen käyttöä voi transistoripääteasteisella lähettimellä suositella ilman antenninvirityslaitetta. G5RV on kuitenkin hyvä vaihtoehto, jos tilaa on rajoitetusti tai esimerkiksi taloyhtiöltä on saatu lupa vain yhdelle lanka-antennille.

Antennin dipolihaarojen ja avosyöttöjohdon impedanssin ja pituuden muutoksilla tämän tyyppinen antenni saadaan toimimaan muillakin taajuusyhdistelmillä.

Hamwiki-g5rv.png