Dipoli

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä

Heinrich Hertz kehitti tämän "kaksinapaisen" ( = "di-pole" ) perusantennin noin vuonna 1881 osana kokeitaan jotka osoittivat sähkömagneettisten aaltojen olemassaolon.

Alkuperäinen antenni oli syötetty suurehkolla impedanssilla (kipinäinduktorin suurjännitteessä) ja siinä oli päissä isohkot kapasitanssilevyt. Ilmaisimena Hertz käytti aallonpituuden mittaista silmukkaa, jossa oli kipinäväli (vrt. taittodipoli.)

Antenni koostuu kahdesta aallonpituuden neljänneksen pituisesta osasta, jotka on sijoitettu peräkkäin siten, että kun niiden väliin syötetään suurtaajuustehoa, se voidaan tehdä jänniteminimin kohdalle pienimmällä systeemin hyväksymällä impedanssilla. Dipolin syöttöpisteen teoreettinen impedanssi on 73 Ω, joten sitä voi syöttää suoraan koaksiaalikaapelilla. 1:1 balunin käyttö on suositeltavaa mutta ei pakollista. Dipoli säteilee voimakkaimmin langan poikittaissuunnassa, ja päiden suuntaan säteilyä ei ole lainkaan. Dipolin vahvistus isotrooppiseen säteilijään nähden on 2,14 dB.

Koska tämän antennin keskikohta on jänniteminimissä, se voidaan kiinnittää metallisiin tukirakenteisiin siitä kohdasta, kunhan syöttö saadaan toimimaan.

Dipolin jännite- ja virtakäyrät

Hamwiki-antennit-dipoli.png

Dipolin suuntakuvio

Hamwiki-dipolin suuntakuvio.png

Inverted V

Inverted V eli käännetty V on dipoli, jonka haarat ovat alaspäin käännetyt. Usein on käytännön syistä varsinkin HF-alueilla helpompi ripustaa dipoli näin. Tämän säteilykuvio on hieman pyöreämpi kuin suoran dipolin. Haarojen keskinäisen kulman pitää olla vähintään 90°.

Hamwiki-inverted-v.png

Taittodipoli

Taittodipolissa on kaksi rinnakkaista johdinta. Se on ikäänkuin lenkki, joka on litistetty. Taittodipolin syöttöpisteen impedanssi on noin 300 Ω, joten sitä voi syöttää suoraan 300 Ω parijohdolla eli "lapamadolla" tai avolinjalla.

Käytetään yleisesti VHF- ja UHF-taajuuksilla syöttöelementtinä Yagi-antenneissa jolloin antenni mitoitetaan niin että impedanssi laskee 200 ohmiin syötön mahdollistamiseksi 4:1-balunilla ja 50 Ω koaksiaalikaapelilla.

Hamwiki-taittodipoli.png

Perhosdipoli

Perhosdipolissa syöttöpisteeseen on liitetty toisistaan erossa olevia lankoja, jotka ovat yhdelle taajuudelle optimoituja dipoleja.

Siis: Haluttaessa antenni toimimaan 80m ja 40m bandeilla, samaan syöttöpisteeseen voidaan kiinnittää sekä 80m dipolin langat, että 40m dipolin langat, eikä kumpikaan osu resonanssiin toisensa kanssa.

Katso myös OCF-dipoli toisenlaisesta ratkaisusta.

Paksunnetut elementit

Jos dipoli tehdään siten, että siinä on pituuteensa nähden huomattavasti yhtä lankaa leveämmät elementit, antennin Q-arvo laskee ja se on helpommin vireessä laajemmalla taajuusalueella.

Tällaisen "leveän" nauhan tai putken saa tehtyä laittamalla elementiksi useita sähköisesti molemmista päistään yhteenkytkettyjä rinnakkaisia lankoja ja niiden ääripäiden lähelle mekaanisen rakenteen joka pitää lankoja erillään.

(todo: kuva)

Katso myös