DMR

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ETSI DMR eli Digital mobile radio on aikajakoinen digitaalinen radiopuhelinjärjestelmä, jota tukevia radioita tekevät jo ainakin Motorola (MotoTRBO-radiot ovat DMR-radioita), Hytera, Simoco, Tait sekä Vertex Standard. Muitakin valmistajia on kelkkaan hyppäämässä. DMR-radioita on alkanut ilmaantua amatöörikäyttöön maailmalla paljonkin, ja nyt niitä on tuotu myös Suomeen. DMR kilpailee digitaalisten käsi- ja mobiiliradioiden markkinoilla P25- ja D-Star-järjestelmien kanssa etuinaan P25:ttä huomattavasti edistyneemmät toiminnot ja D-Star:a laajempi käyttäjä- ja valmistajamäärä, joka johtanee parempaan laitteiden saatavuuteen ja hinnoitteluun.

Tekniikka

DMR-lähete on digitaalista, kapeakanavaista (12,5 KHz) 4FSK-dataa, joka on jaettu kahteen aikaväliin (timeslot). Toistinta käytettäessä samalla taajuudella ja toistimella voi olla yhtä aikaa menossa kaksi eri puhe- tai datalähetystä. Toistimen käyttö ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta suoralla kanavalla käytetään toistimen tarjoaman synkronoinnin puutteessa vain yhtä aikaväliä.

Aikajakoisuus pienentää myös lähettimen virrankulutusta ja käsiradion akun kestoa, koska lähetin on oikeasti päällä vain hieman alle 50% lähetyksen kestosta.

Radioiden ID-numerot ja ryhmät

Kullekin DMR-radiolle varataan yksilöllinen ID-numero. Amatöörien osoitevarauksia hoitaa DMR-MARC. Radion kaikissa lähetyksissä on mukana siihen konfiguroitu ID-numero, ja vastaanottava radio voi sen pohjalta näyttää ruudullaan lähettäjän kutsumerkin, mikäli se löytyy vastaanottajan kontaktilistasta. Lähetykset voivat olla kohdistettuja ryhmä-ID:lle, ja vastaanottavien radioiden konfiguraatiossa voidaan määritellä mitä puheryhmiä radiolla halutaan kulloinkin vastaanottaa. Vaihtoehtoisesti lähetykset voi kohdistaa suoraan tietylle radiolle, jolloin keskustelu ei häiritse muita samaa taajuutta kuuntelevia.

Puhelähetys

Vaikka itse DMR-standardi on avoin ja radioita saa usealta eri valmistajalta, DMR-puheyhteyksissä käytetään DVSI:n lisensoimaa Advanced Multi-Band Excitation-kodekkia (AMBE). Myös D-Star käyttää samaa puhekodekkia. Audion laatu ei ole FM-puhelähetykseen verrattuna aivan täydellinen, mutta kuitenkin puheyhteyksiin täysin riittävä. Se on jonkin verran herkempi oikealle äänenvoimakkuudelle, joten mikrofonin etäisyyteen täytyy DMR:ää käytettäessä kiinnittää enemmän huomiota.

Tavallisen radiopuhelintyyppisen käytön lisäksi DMR-radiolla voi "soittaa" toiselle käyttäjälle (Call Alert), jolloin vastaanottajan puhelin soi ikään kuin kännykkä. Jopa soittoääntä voi vaihtaa. Puheluun vastaamisen jälkeen radioiden välille jää suora "puhelu" joka ei oletusarvoisesti kuulu muista kanavalla olevista radioista, vaikka varsinaista puheen salausta ei olisikaan käytössä.

Tekstiviestit

DMR-radioissa on hyvin GSM:n tekstiviestien kaltainen toiminto (TMS, Text Message Service), jolla voi lähettää viestejä joko yksittäiselle vastaanottajalle tai ryhmänumerolle. Yksittäiselle vastaanottajalle lähetettäessä vastaanottajan radio kuittaa automaattisesti viestin vastaanotetuksi. Ryhmälle lähetetyn viestin perillemenosta puolestaan ei ole mitään takeita - se lähetetään kerran ja sillä hetkellä kuuluvuusalueella olevat radiot vastaanottavat sen.

ARS, Automatic Registration Service

DMR-radiot voidaan konfiguroida lähettämään tilatietoa toistimella tai suoralla kanavalla kuuluvuusalueella olevalle ARS-palvelimelle, joka ylläpitää listaa verkkoon kytkeytyneistä radioista. ARS-palvelimen kyljessä voi olla lisäpalveluita esimerkiksi tekstiviestien edelleenvälitykseen ja tilannekuvan ylläpitoon kartalla (amatöörikäytössä vaikka APRS-yhteenkytkennällä). Amatöörikäyttöä varten on löytynyt ARS-E-palvelin, joka onkin käytössä jo OH2RCH:n DMR-toistimella.

Data

DMR-radiot käyttävät liikennöintiinsä sisäisesti IP-osoitteita, ja itse asiassa sekä tekstiviestit, GPS-paikkatiedot että ARS-tilatiedot välitetään järjestelmässä UDP-paketteina. Radioon USB:llä kytketyt tietokoneet pystyvät myös lähettämään pienehköjä UDP-paketteja toisille radioille sekä niihin kytketyille tietokoneille, mikä mahdollistaa lisäsovellusten tekemisen esimerkiksi tiedonsiirtoon.

Ainakin Motorolan radioissa on USB-väylä (ei kuitenkaan standardinmukaisena USB-liittimenä, vaan lisälaitteiden erikoisessa liittimessä). Radio tarjoaa USB-väylän yli NDIS Ethernet-over-USB liitännän, ja siihen kytkettyyn tietokoneeseen ilmaantuu sen myötä Ethernet-verkkoliitäntä. Radiossa on DHCP-palvelin, joka antaa tietokoneelle IP-osoitteen, ja loppu kommunikaatio radion ja tietokoneen välillä (mm. radion konfigurointi) tapahtuu IP-protokollalla.

GPS-paikkatieto

ARS-palvelin voi pyytää GPS:llä varustettua DMR-radiota lähettämään määräajoin paikkatietoa. Paikkatiedot toimitetaan radiosta ARS-palvelimen radiolle suoraan osoitettuna UDP-pakettina, ja ARS-palvelin voi amatöörikäytössä välittää tiedon esimerkiksi APRS-IS-verkkoon.

Radiot

DMR-toistimet

DMR-toistinasemat Suomessa on liitetty Brandmeister-verkkoon. Brandmeister-verkon wikin Finland-sivuilla on ajantasaisin tieto verkkotyöskentelyssä käytettävistä puheryhmistä.

Ajantasaisin tieto DMR-toistimista löytyy repeater.sral.fi-verkkopalvelusta