ARS-E

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ARS-E on joillakin DMR-toistimilla käytössä oleva järjestelmä, joka tarjoaa seuraavia lisäarvopalveluita toistimien käyttäjille:

  • Toistimen tilanäkymän web-sivulle
  • DMR-paikkatiedon välityksen APRS-IS-verkkoon ja sitä kautta aprs.fi:lle sekä muille APRS-IS-järjestelmille
  • Kaksisuuntaisen tekstiviestien välityksen APRS-asemien ja DMR-käyttäjien välille
  • Ryhmäviestien välityksen R.Viesti-verkosta
  • Tekstiviesteillä toimivia tietopalveluita (kuin suoraan kuumalta 90-luvulta)

Palvelu on Suomessa käytössä OH2RCH ja OH3RNE toistimien 2. timeslotilla, ja sen toimivuutta on testattu vain MotoTRBO-radioilla.

Tilanäkymä web-sivulla

Palvelu pitää yllä listaa radioista, jotka ovat ilmoittautuneet palvelimelle. Listan sisältö on näkyvissä toistimen kotisivulla, esim. http://oh2ch.org/dmr/. Toistimen kuuntelijoiden määrästä kerätään myös tilastodataa.

Radioon voi konfiguroida toistimen kanavan myös ilman ARS-ominaisuutta, jolloin radio ei näy listalla. Useimmilla käyttäjillä onkin samalle toistimen aikavälille peräti kolme tai neljä eri kanavaa:

  • ARS+GPS, näkyy listassa ja lähettää paikkatietoa
  • ARS ilman GPS:ää, näkyy listassa mutta ei lähetä paikkatietoa maailmalle
  • ARS Quiet-moodissa, näkyy listassa mutta RX Group List ei sisällä yleiseen lätinään käytettävää OH-DMR -puheryhmää (vain suoraan käyttäjälle suunnatut puhelut ja tekstiviestit tulevat läpi), GPS päällä tai poissa
  • Ei ARS:ää, ei näy listassa eikä lähetä paikkatietoa

Paikkatietojen välitys

Mikäli DMR-radio on konfiguroitu sallimaan GPS-paikkatietojen lähettäminen palvelimelle, palvelin pyytää radiota lähettämään niitä n. 2 minuutin välein. Palvelin välittää paikat pienen suodattamisen jälkeen APRS-IS:ään. Mikäli paikka on pysynyt lähes samana (radio ei ole liikkeessä), paikkatieto välitetään APRS-IS:ään kerran 15 minuutissa. Muulloin paikka välitetään eteenpäin aina (eli n. 2 minuutin välein).

Kaksisuuntaiset APRS-tekstiviestit

DMR-radiolle voi lähettää tekstiviestejä APRS-radiosta käsin ARS-palvelimelle konfiguroidulla kutsulla (samalla, mikä näkyy tilasivulla).

APRS-viestin lähettäminen onnistuu lähettämällä DMR-GW-radiolle (2442000) tekstiviesti, jossa on alussa sana "APRS" tai pelkkä A-kirjain, sen perässä välilyönnin jälkeen APRS-viestin vastaanottaja ja sen jatkona tekstiviestin sisältö, esimerkiksi:

A N0CALL Tekstiviesti blaa blaa

APRS-viestin puolestaan voi lähettää R.Viesti -järjestelmään lisäämällä R.Viesti-vastaanottajan nimen/kutsun perään liitteen -RV, esimerkiksi:

A N0CALL-RV Tekstiviesti blaa blaa

Tekstiviestit R.Viesti-järjestelmästä tai tietokoneelta

R.Viestin ryhmäviestejä, esimerkiksi kelivaroituksia ja hälytyksiä kerhojen ovista tai toistinten vikatilanteista voidaan välittää DMR-ryhmäviesteiksi. Käytössä olevien DMR-tekstiviestiryhmien tiedot ovat DMR-ryhmien listassa. R.Viesti-komentoriviohjelmalla voidaan lähettää yhtä hyvin myös suoria DMR-tekstiviestejä yksittäiselle vastaanottajalle kätevästi tietokoneen komentoriviltä käsin.

Tietopalvelut

Who <kutsu>

Ilman kutsua lähetetty W-komento palauttaa listan toistinta kuuntelevista asemista. Asemat, joilta on tiedossa tuoreehko paikkatieto, saavat jatkokseen tähtimerkin (*). Asemat, joista ei ole hetkeen kuulunut mitään ja ovat siksi katoamassa listalta timeout-menettelyn kautta, näkyvät pienillä kirjaimilla. Viimeksi kuullut asemat ovat listan alussa.

W <kutsu> palauttaa tiedon, koska radio on viimeksi puhunut ARS-palvelimen kanssa, ja koska se on viimeksi lähettänyt paikkatietonsa. Paikkatietoa vastaava osoite palautetaan Googlen Reverse Geocoding-palvelusta, eikä se välttämättä ole kovin tarkka tahi oikeakielinen.

Kehitysideoita

Tietopalveluita voisi ainakin lisätä seuraavien suuntaviivojen mukaisesti:

Near <etäisyys (km)>

Palauttaa lähistöllä olevat APRS-IS:ään paikkansa laittaneet asemat, oletusarvo vaikka 3 km.

Last <callsign-SSID>

Palauttaa tiedon siitä, milloin asema on kuultu viimeksi.

WX <WX-aseman nimi>

Palauttaa lähimmän tai nimetyn sääaseman tiedot (lämpötila/ilmanpaine/tuulen nopeus/tuulen suunta).

METAR <lentoaseman ICAO-koodi>

Palauttaa METARin.