P25

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

P25 eli APCO25 eli Motorola Astrona tunnettu digitaalinen puhelähete on otettu Suomessa käyttöön pääkaupunkiseudulla 70 cm:n alueen toistinaseman muodossa. Käyttäjiä on kymmenkunta ja kiinnostusta tuntuu olevan kasvavassa määrin.

P25-digitaalipuhetoistin on ns. "dual mode"-toistin mikä tarkoittaa että se toimii niin perinteisenä FM-toistimena kuin myös digitaalisen APCO25-liikenteen toistimena saumattomasti käytetyn lähetemuodon mukaan.

Suomessa on tällä hetkellä toiminnassa kaksi P25-toistinta.

Espoon Radiokerhon toistin OH2RCH toimii Kauniaisissa taajuudella 434.975 MHz, sisäänmenoerotus on -2,0MHz ja analogitilassa on käytössä aliääni (ctcss) 107,2Hz.

Tampereen Radioamatöörien toistin OH3RNE toimii Tampereella taajuudella 434.575 MHz, sisäänmenoerotus on -2,0MHz ja analogitilassa on käytössä aliääni (ctcss) 107,2Hz.

Motorolan bandisplitit

XTS3000:sen ykkösmalli keltaisella kuorella. Ykkösmallit eivät sisällä näyttöä tai näppäimistöä. Kuva OH2LNA.

Motorolan kommersiaaliradioissa on erilaisia taajuusalueita (ns. band split) joilla kukin radio on tarkoitettu toimimaan. Käsi- ja ajoneuvoradiomallien taajuusalueet ilmaistaan usein kirjaimella, mutta käytetyt merkintätavat eri malleilla ovat osittain yhteneviä, osittain eriäviä.

XTS-sarjan käsiradioissa ns. R-split on 403-470 MHz on käypä 70 cm:lle, J- sekä K-split sopii 2 m:lle. P25-ajoneuvoradio Astro Spectra-mallissa (ajoneuvomallinen radio) ainoastaan Q-split eli 403-438 MHz soveltuu 70 cm:lle, R-split (438-450MHz) ei sovellu amatöörikäyttöön ollenkaan.

Väärän taajuuskaistan radion muuttaminen toiselle taajuusalueelle on teknisesti mahdollista, mutta tarvittavien moduliosien saatavuus käytettyjen osien markkinoilla on varsin heikko ja uutena niitä ei usein kannata hankkia korkean hinnan vuoksi, joten mieluiten kannattaa hankkia suoraan oikean taajuusalueen laite.

Flash-koodit, mitä ne sellaiset ovat?

Motorola Astro-perheen radioissa on lukuisia toimintoja joista erinäinen valikoima on jo valmiiksi käytössä tai otettavissa käyttöön tarvittaessa. Eri radioissa käytettävissä olevat toiminnot eivät siis ole oletuksena kaikki käytettävissä, vaan ne ovat tehtaalla määritetty kunkin tilauksen mukaisesti päälle tai pois. Radion ominaisuudet kertovaa numerosarjaa kutsutaan Flash-koodiksi.

Esimerkki: Kahdessa radioyksilössä, jotka ovat täsmälleen samaa mallia ja peräkkäisillä sarjanumeroilla, saattaa käytettävissä olevat ominaisuudet olla täysin erilaisia.

Internetistä, kuten mm. Ebay tai esim. Motorolaradioiden harrastajien webbisivustolla Batboard on helppo hankkia Astro-perheen radioita, sillä valikoima on ajoittain jopa läkähdyttävän laaja. On syytä olla tarkkana ja ottaa hieman selkoa etukäteen, millaisilla ominaisuuksilla hankittavan radion tulisi olla jotta siitä olisi paras ilo ja hyöty.

Flash-koodin merkityksen tarkistuksessa toimii radioreference.com -sivusto. Huomaa, samalle sivulle tulee näppärästi Ebayssä myynnissä olevia radioita.. Kätevää! :)

Myynti-ilmoituksesta on syytä käydä ilmi radion flashkoodi ja muita tärkeitä tietoja kuten HOST- ja DSP-versiotiedot. Niiden puuttuessa on syytä tarkistaa ne myyjältä ennen kun tarjoutuu radion ostajaksi.

Radion ominaisuudet määrittelevästä flash-koodista pitää siis löytyä vähintään seuraava ominaisuus:

Q806/G806IIMBE / APCO-25 Digital Operation (P25-ominaisuudet)

Muut lisäominaisuudet ovat lähinnä mukavuuslisiä, joita voidaan tarvittaessa muuttaa toisiksi.

Mainitut HOST- ja DSP-versiotiedot tulisi olla ainakin vähintään: HOST R04.xx.xx tai uudempi DSP x06.xx.xx. tai uudempi

Edellä mainittuja aiemmat versiotiedot viittaavat radion olevan rautatasolla kykeneväinen vain aiempaan koodausversioon (VSELP), joka ei sovellu P25-toistimen käyttämiseen. Nämä yksilöt on syytä jättää rauhaan vaikka olisivat kuinka huokeita.

Lepakkokanava ja radion asetukset

- Astroradiokäyttäjien kesken on sovittu käytettäväksi taajuutta 434.300 MHz suoria P25-yhteyksiä varten.

- P25-lähetteellä on sovittu käytettäväksi NAC 293 (Network Access Code).

Digitaaliyhteydelle on ominaista että puhevuorojen lopussa ei kuulu analogiradioista tuttua kohinasalvan suhahdusta. Tällöin helposti tapahtuu "tuplaamista", ts. käyttäjät puhuvat samaan aikaan toisistaan tietämättä eikä kumpikaan siten kuule toisen puhetta. Tämän estämiseksi voidaan ohjelmoida tuplaamisen esto (vain jos se on Flash-koodiin ohjelmoitujen ominaisuuksien puitteissa).

Tällöin radion lähetys estyy mikäli radio vastaanottaa lähetettä jossa on oikea NAC-koodi. Tällöin, jos käyttäjä yrittää lähettää toisen P25-lähetteen päälle, radio ilmoittaa merkkiäänellä että lähetys ei onnistu. Asetus on hyödyllinen myös puhetoistimella.

Mistä lisätietoa?

Motorola-radioista on tiedon löytäminen välillä työlästä ja hieman hankalaa, sillä kyseessä on kuitenkin alunperin ammattikäyttöön ja erityisesti viranomaisille tarkoitettu viestintätyökalu. Näin ollen harrastajien kaipaamaa tietoa on usein vaikea saada juuri muualta kuin toisilta asianharrastajilta. Omatoimiseen tiedonhankkimiseen suositellaan Batlabsin Astroradioiden sivua ensimmäiseksi askeleeksi, toiseksi askeleeksi Motorolaradioiden harrastajien webbisivusto Batlabs Batboard on myös hyvä tietolaari (Huomaa: Lähes kaikkien artikkelien lukeminen vaatii kirjautumisen käyttäjäksi).

Linkkejä muiden valmistajien sivuille sekä lisätietoon löytyy Moppeakatemian P25-sivulta.