EME

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EME - Earth-moon-earth

EME eli kuuheijastusyhteydet ovat osa radioamatööriharrastetta taajuuksilla, joissa ilmakehä ja ionosfääri läpäisee radiotehoa. Käytännössä tämä tarkoittaa radioamatööritaajuuksissa 50 MHz - 24 GHz.

Kuuta käytetään passiivisena heijastimena, joka sirottaa takaisin avaruuteen pienen osan (noin 5% kaikilla kyseeseen tulevilla radiotaajuuksilla) siihen osuvasta radioenergiasta.

Käytännössä muutamalla vaiheistetulla n. kolmen aallonpituuden pituisella suunta-antennilla ja 1 kW lähettimellä, sekä hyvällä esivahvistimella on mahdollista kuulla oma SSB puhe 144 MHz VHF:llä, kun se on tehnyt tuon noin kolme sekuntia kestävän matkansa maasta kuuhun ja takaisin.

Korkeammilla taajuuksilla on helpompi tehdä enemmän antennivahvistusta ja siten saada heikompikin signaali kuuluville tuon matkan jälkeen. Esim. 10 GHz:lla riittää noin 10W lähetesignaali noin 6m läpimittaiseen paraboloidiin.

Kuitenkaan 144 MHz:lla ei tarvitse käyttää kuin 100W tehoa ja yhtä noin 6m pitkää yagia, jos käyttää signaaliprosessointia, tarkkaa taajuutta ja ajastusta. Lähete tunnetaan nimellä JT44 ja se on tavallisesti implementoitu WSJT ohjelmalla.