Antenni

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antennit ovat radioamatööriaseman tärkein varuste, sillä ilman antenneja ei ole toimivaa radioamatööriasemaakaan.

Antennit ovat laitteita, jotka sovittavat siirtojohdon vapaaseen tilaan ("avaruuteen").

Mitä paremmin sovitus on tehty, sitä paremmin haluttu signaali siirtyy siirtojohdosta avaruuteen ja toisinpäin.

Ymmärtämisen arvoinen seikka on, että antenninvirityslaite ei paranna antennin ja avaruuden välistä sovitusta, vaan ainoastaan syöttöjohdon ja antennin välistä. Näin antenni joka sovittuu huonosti avaruuteen halutulla toimintataajuudella ei parane ominaisuuksiltaan vaikka sitä kuinka koettaa virittää tuollaisella virityslaitteella.
Antennivirityslaitetta kannattaa toki käyttää, sillä tapaus jossa syöttöjohdon ja antennin kesken vallitsee huono sovitus aiheuttaa antenniin kytkeytyneen jo valmiiksi heikon radiotehon huonomman siirtymisen antennista syöttöjohtoon, jolloin sitä vähääkään signaalia ei saa kuuluviin.

Yleensä kun on ollut mahdollisuus käyttää vaivaa ja aikaa antennin optimointiin sekä avaruuden, että syöttöjohdon suhteen, ei mitään virityslaitteita tarvita.

Lähettimissä saattaa olla lähettimen tankkipiirin virityspiiri jolla se sovitetaan standardiin 50 Ohmin koaksiaaliseen siirtolinjaan (tai mitä siirtolinjaa haluaakin käyttää.) Antennivirityslaitteita on paria mallia: lankatunereita ja koaksiaalitunereita. Koaksiaalitunerin ja antennin välissä on mahdollisimman lyhyt pätkä koaksiaalikaapelia.

Antenneja on kaikenlaisia, niitä luetellaan alla artikkeliluokassa antennit.

Tietoa antenneista:

  1. ARRLWeb: How Antennas Work
  2. DXZone: Antenna theory, basics, design antenna
    Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.