APRS SSID

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

APRS:llä, kuten muutenkin pakettiradiolla, tavataan kutsua jatkaa SSID:llä (Secondary Station Identifier), eli samalla kutsulla toimivien eri asemien erottavalla numerolla. Numero valitaan kullekin eri asemalle väliltä 1-15, ja yhdellä asemalla se voi olla 0, jolloin sitä ei kirjoiteta (tai näytetä) lainkaan.

SSID:n käyttö on erityisen tärkeää silloin, kun APRS:ää käytetään useammalla eri laitteella, esim. sekä kotitietokoneelta käsin UI-View:llä tai jollain muulla ohjelmalla, että Hamdr:llä autosta. Jos molemmat lähettävät yhtä aikaa samalla kutsulla, asema "pomppii" kartalla edestakaisin kotipaikan ja auton sijainnin välillä, eikä seuranta voi toimia oikein. Ongelman ratkaisemiseksi laitetaan auton kutsun perään SSID -9, jolloin kotiasema toimii kutsulla OH7AAA ja auto kutsulla OH7AAA-9.

Periaatteessa kukin asema voi käyttää mitä tahansa SSID:tä, mutta käyttäjäystävällisyyden parantamiseksi on sovittu, että tietyt yleiset asematyypit käyttävät tiettyjä SSID:itä, esim. autot yleensä yhdeksikköä. Näin APRS-asemien kutsujen listalta voi tehdä veikkauksen, mikä tyyppinen asema on kyseessä. Mikäli käytössäsi on useampi kuin yksi auto, tästä on toki pakko heti poiketa, eikä kyseessä ole mikään vakava juttu. Tarkemmin APRS-aseman tyypistä kertoo sen symboli.

Koska SSID-numeroita on käytettävissä vain 16, niitä ei riitä joka tarkoitukseen. Allaoleva lista on näin ollen vain ohjeellinen - jos asemasi tyyppiä ei listasta löydy, tai sinulla on esimerkiksi useampi erillinen autoasema, voit vapaasti käyttää mitä tahansa vapaata SSID:tä. Olennaista on, että samalla kutsulla operoivilla eri asemilla on eri SSID.

Lista APRS:llä käytetyistä SSID:istä

 1. OH7AAA-1: Ambulanssi
 2. OH7AAA-2: Linja-auto
 3. OH7AAA-3: Paloauto
 4. OH7AAA-4: Polkupyörä
 5. OH7AAA-5: Purjevene
 6. OH7AAA-6: Helikopteri
 7. OH7AAA-7: Pieni lentokone
 8. OH7AAA-8: Moottorivene
 9. OH7AAA-9: Auto
 10. OH7AAA-10: Moottoripyörä
 11. OH7AAA-11: Pallo (ilmakehään päästetty, esim säähavaintopallo, balloon)
 12. OH7AAA-12: Jeeppi
 13. OH7AAA-13: Asuntoauto (recreational vehicle)
 14. OH7AAA-14: Kuorma-auto (truck)
 15. OH7AAA-15: Pakettiauto (van)

Kotiasemalla tai digipiitterillä SSID:n voi jättää pois (esim. OH7RDA).