DMR

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 16. maaliskuuta 2012 kello 10.11 – tehnyt >Oh7lzb (→‎Tekstiviestit)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ETSI DMR eli Digital mobile radio on aikajakoinen digitaalinen radiopuhelinjärjestelmä, jota tukevia radioita tekevät jo ainakin Motorola (MotoTRBO) ja Hytera. Muitakin valmistajia on kelkkaan hyppäämässä. DMR-radioita on alkanut ilmaantua amatöörikäyttöön maailmalla paljonkin, ja nyt niitä on tuotu myös Suomeen. DMR kilpailee digitaalisten käsi- ja mobiiliradioiden markkinoilla P25- ja D-Star-järjestelmien kanssa etuinaan P25:stä huomattavasti edistyneemmät toiminnot ja D-Star:a laajempi käyttäjä- ja valmistajamäärä, joka johtanee parempaan laitteiden saatavuuteen ja hinnoitteluun.

Tekniikka

DMR-lähete on digitaalista 4FSK-dataa, joka on jaettu kahteen aikaväliin (timeslot). Toistinta käytettäessä samalla taajuudella ja toistimella voi olla yhtä aikaa menossa kaksi eri puhe- tai datalähetystä. Toistimen käyttö ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta suoralla kanavalla käytetään toistimen tarjoaman synkronoinnin puutteessa vain yhtä aikaväliä.

Aikajakoisuus pienentää myös lähettimen virrankulutusta ja käsiradion akun kestoa, koska lähetin on oikeasti päällä vain hieman alle 50% lähetyksen kestosta.

Radioiden ID-numerot ja ryhmät

Kullekin DMR-radiolle varataan yksilöllinen ID-numero. Amatöörien osoitevarauksia hoitaa DMR-MARC. Radion kaikissa lähetyksissä on mukana siihen konfiguroitu ID-numero, ja vastaanottava radio voi sen pohjalta näyttää ruudullaan lähettäjän kutsumerkin, mikäli se löytyy vastaanottajan kontaktilistasta. Lähetykset voivat olla kohdistettuja ryhmä-ID:lle, ja vastaanottavien radioiden konfiguraatiossa voidaan määritellä mitä puheryhmiä radiolla halutaan kulloinkin vastaanottaa. Vaihtoehtoisesti lähetykset voi kohdistaa suoraan tietylle radiolle, jolloin keskustelu ei häiritse muita samaa taajuutta kuuntelevia.

Puhelähetys

Vaikka itse DMR-standardi on avoin ja radioita saa usealta eri valmistajalta, DMR-puheyhteyksissä käytetään DVSI:n lisensoimaa Advanced Multi-Band Excitation-kodekkia (AMBE). Myös D-Star käyttää samaa puhekodekkia. Audion laatu ei ole FM-puhelähetykseen verrattuna aivan täydellinen, mutta kuitenkin puheyhteyksiin täysin riittävä. Se on jonkin verran herkempi oikealle äänenvoimakkuudelle, joten mikrofonin etäisyyteen täytyy DMR:ää käytettäessä kiinnittää enemmän huomiota.

Tekstiviestit

DMR-radioissa on hyvin GSM:n tekstiviestien kaltainen toiminto, jolla voi lähettää viestejä joko yksittäiselle vastaanottajalle tai vastaanottajaryhmälle. Yksittäiselle vastaanottajalle lähetettäessä vastaanottajan radio kuittaa automaattisesti viestin vastaanotetuksi. Ryhmälle lähetetyn viestin perillemenosta puolestaan ei ole mitään takeita - se lähetetään kerran ja sillä hetkellä kuuluvuusalueella olevat radiot vastaanottavat sen.

Data

Radiot

Toistimet