Triodi

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Triodi on kolmi-elektrodinen tyhjöputki jossa lämmitetyn katodin ja sen suhteen positiivisessa potentiaalissa olevan anodin välissä on verkkomainen ohjauselektrodi jonka sähköstaattinen potentiaali säätelee läpikulkevien elektronien virtaa.

Triodi on JFET-transistorin kaltainen komponentti jossa on kuitenkin omat ongelmansa. Suuremmilla taajuuksilla ohjaavan hilan ja anodin välinen kapasitanssi heikentää kytkennän stabiilisuutta vahvistuksen kasvaessa. Asteen vahvistuksesta johtuvaan hila-andikapasitanssin näennäistä kasvamista kutsutaan Miller-kapasitanssiksi. Kapasitanssi kasvu voidaan estää neutralointikytkennällä, jolla tuodaan hilalle anodipiiristä vastakkaisvaiheinen signaali. Tätä triodin ominaisuutta on ratkottu tetrodi-putken suojahilalla.

Suurilla anodijännitteillä (suhteessa katodiin) ongelmana on elektronien suuri liikenopeus ja taipumus kimmota takaisin anodista ja päätyä ohjaavaan hilaan. Tätäkin on ratkottu tetrodi-putken suojahilalla.

Toinen tapa kiertää Miller-kapasitanssin vaikutus on käyttää yhteishilakytkentää, jossa triodin hila on maadoitettu suurtaajauusmielessä. Tällöin hila-anodikapasitanssi on osa kuorman kapasitanssia.

TODO: piirrossymboli