SIP-linkitys

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla dokumentoidaan SIP/RTP-VoIP-pohjaisen toistinasemien linkitysjärjestelmän ideointia. Järjestelmää vasta ideoidaan ja testaillaan erilaisia vaihtoehtoja.

Yleiskuvaus järjestelmästä

Tarkoitus olisi pystyttää SIP-yhdyskäytävä joka tarjoaisi normaalien yksi yhdelle yhteyksien sijaan pääasiassa vain konferenssiryhmiä joihin toistinasemat voisivat liittyä. Samalla voidaan halutessa tarjota myös muille SIP-puhelimen tai -ohjelmiston omaaville joko kuunteluoikeus tai joissain tilanteissa myös puheoikeus samaan konfererenssiin sekä tarvittaessa myös pelkkiä nettipohjaisia konferenssiryhmiä.

Miksi

Tähän on tarjolla enemmän tai vähemmän toimivia ja enemmän tai vähemmän avoimia ratkaisuja. Tunnetuimpia Echolink ja eQSO. Tätä ideoivat säätäjät haluavat kuitenkin kokeilla linkityksen toteuttamisen pelkästään avoimiin standardeihin ja järjestelmiin pohjautuvana.

SIP/RTP-pohjainen VoIP ratkaisu tarjoaa avoimuuden myötä huomattavan valikoiman valmiita rauta- ja ohjelmistoratkaisuja: IP-puhelimia, IP-puhelu/analogiapuhelin sovittimia sekä tietokoneen äänikorttia käyttäviä puhelinohjelmia.

Käyttäjien rajaus

Koska toistinasemat lähettäisivät konferenssiryhmänsä sisällön radioteitse, on varmistettava ettei siihen pääse käsiksi kuin tarvittavat luvat omaavat. Helpoiten tämä onnistuu rajaamalla konferenssin puheoikeus joko salasanalla tai "A-tilaajan tunnisteella" vain toistinasemien RX:lle. Nettikuuntelu voidaan mahdollistaa joko erillisellä salasanalla tai halutessa jättää täysin avoimeksi. Lähettäminen netistä sallittaisiin vain poikkeustapauksissa salasanalla.

PTT

Suurin toistaiseksi ratkaisematon ongelma on PTT-tiedon välittäminen konferenssiryhmän jäsenten välillä. PTT-tiedolla tarkoitetaan tässä tietoa siitä, onko konferenssissä tällä hetkellä sisältöä joka tulisi kytkeä radiotielle vaiko pelkkää kohinaa. Ratkaisuksi on esitetty seuraavia:

Kohinasalpa

Yksinkertaisin ratkaisu olisi rakentaa ulkoinen kohinasalpalogiikka jokaiselle konferenssia kuuntelevalle toistimelle. Tämän kohinasalvan tehtävänä olisi päätellä konferenssista vastaanotetusta audiosta onko se pelkkää kohinaa vai tulisiko se päästää radiotielle.

Tämä ratkaisu mahdollistaisi valmiiden laite- tai ohjelmistoratkaisujen käytön, myös lähettämisen tavallisella SIP-puhelimella. Haittapuolena kohinasalvan liiallinen herkkyys saattaa päästää myös pelkkää kohinaa radiotielle.

In-band signalointi

Lisätään lähetteeseen aliääni- tai DTMF-ohjaus signaloimaan hyödyllistä lähetettä ja jokaiselle toistimelle tätä indikaattoria lähetteestä kuunteleva logiikka.

Hyötynä tästä olisi pelkkää kohinasalpaa varmempi tunnistus PTT-tiedolle. Vastineeksi tarvitaan myös lähtevälle puolelle signaloinnin lähetteeseen lisäävä ratkaisu. Etenkin aliäänelle muodostuu ongelmaksi suoriutua kaistanpäästösuotimista ja pakkauksesta, myös DTMF saattaa häiriintyä niistä.

Out-of-band signalointi

Lisätään lähetteen oheen metadataan PTT-tieto. Lähes täysin virheetön vaihtoehto.

Periaatteessa mahdollista lisätä RTP-pakettien otsikoihin, mutta vaatii muutoksia kaikkien osapuolten SIP/RTP-koodiin ja sulkee pois mahdollisuuden käyttää valmiita ohjelmia ja etenkin laitteita.

Myös täysin käytetyn VoIP-ratkaisun ulkopuolinen ratkaisu on mahdollista, mutta vaatii silloin tietokoneen jokaisen toistimen yhteyteen pelkän VoIP-POTS-sovittimen asemasta.