Radiometrix NRX1

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radiometrixin NRX1 on pieni ja suhteellisen edullinen yhden taajuuden FM-vastaanotin. Siitä saa koteloinnin vaivalla esimerkiksi APRS- tai AIS-vastaanottimen. Tässä yksi tapa suorittaa modulin käyttöönotto. Alkuperäisellä kirjoittajalla ei ole suurta tietämystä elektroniikka- saati RF-suunnittelusta, joten Paremmin Tietävien parannusehdotukset voi toki editoida suoraan artikkeliin.

Kuvista saa näkyville suuremmat versiot klikkaamalla kuvaa kaksi kertaa.

Ostoslista

  • Radiometrix NRX1-144.800 (PDF datasheet), Suomessa myy Tq Electronic Oy, mailitse Sales Assistantilta, n. 35 EUR / kpl
  • Kotelo, esim. alumiininen painevalukotelo (Partco: KOTMET 1 - 7.20e alv22%)
  • BNC-runkoliitin (Partco: BNC N JR - 1.40e)
  • DC runkoliitin (Partco: DCR21ERIST B - 1e)
  • 3.5mm eristetty stereoplugirunko (Partco: RS35 MUOVI - 0.82e)
  • Diodi
  • 1 nF rf-bypass-konkka
  • 2 kpl 4.7 uF elkot audiolinjaan

Yhteensä n. 50 EUR, jos kaikki osat ostaa uusina, vähemmän jos tekee nurkissa lojuvista romppeista.

Vaihe 1: Liittimet koteloon

Radiometrix-1-connectors-small.JPG

Toiseen päähän BNC-naaras-runkoliitin antennille (tai muu mieleinen), toiseen DC-runkoliitin 2.1mm piikillä ja 5.5mm ulkomitalla sekä 3.5mm stereoplugi-runkoliitin (mallia, jossa liittimen runko on eristetty kotelosta).

Vaihe 2: Moduli sisään, sähköt ja antenni

Radiometrix-2-ant-and-power-small.JPG

Liimasin modulin aluksi pikaliimalla pohjaan kiinni. Lopuksi voi pistää vaikka ruuveilla tai kuumaliimalla, kunhan kytkennän toimivuus on todettu. DC-liittimen kehältä tuleva piuha runkoon kiinni, ja piikiltä tulevaan nastaan diodi, joka suojaa modulia väärinpäin tulevalta sähköltä. Modulin virrankulutus on niin olematon (10 mA), ja käyttöjännitealue laaja (2.9V - 15V), että sarjadiodiin hukkuva sähkö ei juuri haittaa.

Antenniliitännän kytkin suoraan moduliin, mutta jäin arpomaan, pitäisikö siihen rakentaa jotain erotusta.

Vaihe 3: Loput kytkennät

Radiometrix-3-ready-small.JPG

Suojasin diodin kutistesukalla oikosulkujen välttämiseksi ja lisäsin virransyöttöön 1nF bypass-konkan. Moduli ei jaksanut syöttää käteen sattunutta 600 ohmin erotusmuuntajaa, joten laitoin audiolinjaan jonkinlaiseksi erotukseksi 4.7 uF elektrolyyttikondensaattorit. Tässä siis ideana se, ettei antennikaapeli tai virtalähde ole galvaanisessa yhteydessä tietokoneeseen ainakaan audiolinjan kautta, sellainen kun tuppaa aiheuttamaan häiriöitä ja voi jopa rikkoa jotain.

Erotusmuuntaja olisi varmaan parempi, mutta sellainen vaatisi eteensä pienen vahvistinasteen, ja se tarvitsisi jonkin määrätyn käyttöjännitteen ja sille regulaattorin. Pelkän modulin laaja käyttöjännitealue on sen verran näppärä ominaisuus, etten laittanut palikkaan edes LEDiä.

Modulin pääty

Radiometrix-4-connectors.JPG

Eipä tässä ihmeempää, lähinnä olennaista on, että tuon oikeanpuoleisen audioliittimen runko ei ole kiinni kotelossa.

Kehitysideat

  • Virransyöttöön voisi laittaa 15 V zenerdiodin ja 50 mA nopean sulakkeen suojaamaan modulia mahdolliselta ylijännitteeltä.
  • Käyttöjännitteen voisi ottaa tietokoneen USB-liitännästä, ja koteloon voisi upottaa myös USB-äänikortin, esimerkiksi Dealextreme:n myymän 3 USD hintaisen mallin (modifioiden siihen virranryöstön). Säästyisi koneen oma äänikortti muuhun käyttöön, eikä tarvitsisi virtalähdettä olla erikseen. Toki tästä tulee taas galvaaninen kytkentä tietokoneelle, joten ehkä erotusmuuntaja antennilinjassa olisi paikallaan.


Ja tässä näitä kehitysideoita realisoituna. Vain se sulake puuttuu, pitäähän jotain kehitettävääkin olla ;). Kotelo, liittimet ja USB-äänikortti: Kouluelektroniikka oy, komponentit: junk box.

Virransyöttö joko ulkoisesti tai USB:stä. 1N4148 riittää jännitelähteiden valitsimiksi.

Nrxpwr.jpg

Moduli on AIS-taajuudelle ja se toimii erittäin hyvin ainakin AisMon (Win) ja gnuais (Linux) kanssa. Käyttöjärjestelmät tunnistavat äänikortin ilman ajureita "usb-headphones".

Nrxusb.jpg