Hamdr Garmin

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

HaMDR ja Garminin navigaattorit

Mdr kulmasti pienempi.jpg

MDR 150 "HaMDR" toimii yhdessä Garminin FMI-toiminnolla (Fleet Management Interface) varustettujen navigaattorien kanssa niin, että HaMDR saa navigaattorilta NMEA-dataa ($GPRMC, $GPGGA, ja $GPGLL), ja HaMDR:n bandilta kuulemat asemat näkyvät navigaattorin näytölla waypointteina (MDR osaa puhua sarjalinjaan $GPWPL-lausetta). Ainakin seuraavat navigaattorit toimivat:

 • nüvi 300 series
 • StreetPilot c340
 • StreetPilot 7000 series
 • StreetPilot 2820 series
 • StreetPilot 2720 series
 • zumo 400 series
 • zumo 500 series

Näistä nüvi 350-mallissa on APRS-käyttöön parhaiten sopiva toiminta (ilmeisesti softabugin takia), missä näytetään ainoastaan viimeisin paikka kultakin kuullulta asemalta. Muissa malleissa piirtyy pistejono, mikä täyttää näyttöä.

Nüvi 350:n valmistus on jo lopetettu, mutta niitä saa edullisesti ainakin ebaystä. Hanki setti, jossa on mukana teline ja siihen kuuluva kulmamallin mini-USB-liittimellä varustettu autolaturi! Tarvittava välikaapeli toimii ainoastaan, kun navigaattori saa telineestä ulkoista sähköä.

Kytkentä

Kytkentään tarvitaan Argentdatan alkujaan Kenwoodin koneita varten tekemä GTRANS-kaapeli, jota saa myös D9-naarasliittimellä. Kaapeli kytkeytyy navigaattoriin mini-USB-liittimellä ja muuttaa navigaattorin FMI-formaatin NMEA0183-lauseiksi. GTRANS-kaapeli toimii ainoastaan, kun navigaattori saa telineestä ulkoista sähköä.

Lisäksi tarvitaan välikaapeli. Kytkentä käyttää HaMDR:n sarjaporttia 2 (asetus app_port 2). Kytkentä on sama kuin normaalin sarjaliitäntäisen GPS:n kanssa:

  GTRANS       HaMDR
  DB9M        DB25M 

TXD 3 <----------------- 16 data out
RXD 2 -----------------> 14 data in
GND 5 ------------------ 7 ground

Asetukset

HaMDR:ssä pitää asettaa vastaanotettujen paikkojen välitys sarjalinjaan $GPWPL-muodossa:

waypoints gpwpl

3rd party-muodossa bandille tulevat paikkatiedot eivät välity toistaiseksi MDR:stä sarjalinjalle.

Ulkoiset linkit

Argent Data Systems

Fleet Management Interface selostettu Argent Data Systemsin sivuilla