Balunin korjaus

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dipoli ei toimi!

Sattuipa niin, että eräänä päivänä 20m dipoli ei enää toiminut. Katolla käymällä havaittiin, että balunin ja dipolin haaran välillä ei ollut enää kuparia, vaan RF siirtyi langattomasti. Koska OH8TA toimii, otettiin dipoli samantien alas kerhotiloihin ja alettiin tutkimaan korjauskeinoja.

Balunissa on kolme koukkua. Kahteen niistä kytketään dipolin haarat ja kolmas on ripustusta varten (kytketty maahan). Dipolin haara on kiinni koukussa, mutta tämä ei riitä RF:n siirtoon luotettavasti. Koukussa on lyhyt kuparinpätkä, joka on juotettava dipolin haaraan.

OH8TA:n dipolissa toinen näistä kuparinpätkistä oli täysin puuttuva. Sen vaihtamiseksi koukku oli irrotettava. Koukun irrottamisesta seurasi kuitenkin kilahdus, kun mutteri balunin sisällä tipahti. Baluni oli siis avattava tilanteen korjaamiseksi. Valitettavasti balunia ei oltu tarkoitettu avattavaksi, vaan se oli rakenteeltaan muoviputki, jonka päissä on tulppa.

Balunin korjaus

Ylempi tulppa oli liimattu kiinni, eikä sitä saanut irti muuten kuin väkivalloin. Sopivalla annoksella väkivaltaa tulppa irrotettiin (puisella kapulalla kopauttamalla) ja säätäjät pääsivät ihmettelemään W2DU-balunin rakennetta.

Nyt kun baluni oli onnistuttu hajottamaan, ei tarvinutkaan kuin kasata se. Koukkujen kiinnitys osoittautui kuitenkin rumia sanoja vaativaksi suoritteeksi, joten säätäjä kaivoi taskusta salaisen aseen, kolvin. Liitin irti koksinpätkästä ja kaikki (48?) ferriittirengasta irti. Koukut paikalleen, ferriittirenkaat takaisin ja liitin kiinni. Askartelutuokion jälkeen tuli kuitenkin valmista ja vanha korkki laitettiin takaisin paikalleen ja väliin uutta liimaa.

Jälkisanat

Jos baluni on rikki, tämä urakka kannattaa. Mikäli vain avaaminen (ja erityisesti koukkujen irrotus) voidaan välttää, säätäjä-ässät säästävät intoa hyödyllisempiin projekteihin. Kosteuden pilaaman balunin oikeaksi korjaamiseksi kannattaa uusia sisältä löytyvä koksinpätkä ja liitin. Tällöin operaatio vastaa uuden balunin itse kasaamista - vanhasta voidaan hyödyntää vain ferriittirenkaat ja muoviputki.

W2DU-balun avattu sisukset.jpg

W2DU-balun avattu pää.jpg