Ero sivun ”Taajuussiirtymäavainnus” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2mqk
p (RTTY refrenssi, avainsanoja)
>Aulis Eskola
p (muotoilua)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Category:Lähetelajit]]
[[Category:Lähetelajit]]
Taajuussiirtymäavainnus (''Frequency Shift Keying'', ''FSK'') on digitaalisissa lähetteissä käytetty menetelmä, jolla vakiotehoista signaalia tuotetaan suhteessa syöttävään digitaaliseen bittivirtaan siten, että signaalin taajuus vaihtelee muutaman diskreetin perustaajuuden välillä.
'''Taajuussiirtymäavainnus''' (''Frequency Shift Keying'', ''FSK'') on digitaalisissa lähetteissä käytetty menetelmä, jolla vakiotehoista signaalia tuotetaan suhteessa syöttävään digitaaliseen bittivirtaan siten, että signaalin taajuus vaihtelee muutaman diskreetin perustaajuuden välillä.


Tarkkaan tulkiten tämä on [[FM]]:ää, jossa moduloiva [[tasavirta]] sisältää joukon diskreettejä tasoja, josta seuraa että tällä modulaatiolla on joukko diskreettejä taajuuksia.
Tarkkaan tulkiten tämä on [[FM]]:ää, jossa moduloiva [[tasavirta]] sisältää joukon diskreettejä tasoja, josta seuraa että tällä modulaatiolla on joukko diskreettejä taajuuksia.

Versio 6. huhtikuuta 2005 kello 02.00

Taajuussiirtymäavainnus (Frequency Shift Keying, FSK) on digitaalisissa lähetteissä käytetty menetelmä, jolla vakiotehoista signaalia tuotetaan suhteessa syöttävään digitaaliseen bittivirtaan siten, että signaalin taajuus vaihtelee muutaman diskreetin perustaajuuden välillä.

Tarkkaan tulkiten tämä on FM:ää, jossa moduloiva tasavirta sisältää joukon diskreettejä tasoja, josta seuraa että tällä modulaatiolla on joukko diskreettejä taajuuksia.

Tästä on useampia aliversioita riippuen samalla kerralla koodattavien bittien määrästä:

  • FSK: Koodaa yhden bitin kerrallaan
  • MFSK: Koodaa enemmän kuin yhden bitin kerrallaan käyttäen myös erilaisia virhekorjauskoodeja ja menetelmiä parantaakseen signaalin läpimenevyyttä.
  • AFSK: Tässä on itse asiassa kaksi FSK:ta päällekäin, Audio-FSK FM:n päällä, paljon käytetty menetelmä pakettiradiosysteemeissä moduloimaan AX.25 protokollaa