Ero sivun ”OCF-dipoli” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2gve
(Lisäsin linkin mittaustuloksiin)
(Muodistin sivua)
 
Rivi 1: Rivi 1:
[[Category:Antennit]]
[[Category:Antennit]]
'''OCF-dipoli''' (Off-Center-Fed [[dipoli|dipole]]) on antenni, jossa on puolen aallon mittainen säteilijä ja jota syötetään 4:1 [[Balun|balunin]] avulla kultaisen leikkauksen pisteestä, eli pidemmän osan suhde lyhempään on sama kuin koko antennin pituuden suhde pidempään osaan. Tämä antenni on siten [[Windom]]in perillinen, ja usein virheellisesti sillä nimellä kutsuttu. Usein on tapana asentaa samaan syöttöpisteeseen useamman pituisia lankoja, jolloin saadaan helposti aikaan monialueantenni.
'''OCF-dipoli''' (Off-Center-Fed [[dipoli|dipole]]) on antenni, jossa on puolen aallon mittainen säteilijä ja jota syötetään [[Balun|balunin]] avulla kultaisen leikkauksen pisteestä, eli pidemmän osan suhde lyhempään on sama kuin koko antennin pituuden suhde pidempään osaan. Tämä antenni on siten [[Windom]]in perillinen, ja usein virheellisesti sillä nimellä kutsuttu. Usein on tapana asentaa samaan syöttöpisteeseen useamman pituisia lankoja, jolloin saadaan helposti aikaan monialueantenni.


Koska antennin syöttöpisteen teoreettinen [[Impedanssi|impedanssi]] on noin 200-300 ohmia, voidaan antennia syöttää mainitun 4:1 balunin kautta suoraan 50-75 ohmin [[Koaksiaali|koaksiaalilla]].
Koska antennin syöttöpisteen teoreettinen [[Impedanssi|impedanssi]] on noin 200-300 ohmia, voidaan antennia syöttää yleensä 6:1 balunin kautta suoraan 50-75 ohmin [[Koaksiaali|koaksiaalilla]]. Asennuspaikasta riippuen myös 4:1 tai 9:1 voi olla toimiva vaihtoehto.


Ohjeissa on näkynyt syöttöpisteen paikoiksi 0,36 [[Aallonpituus|aallonmitan]] suhde 0,64 aallonpituuteen sekä toisessa ohjeessa 0,326 aallonmitan suhde 0,674 aallonmittaan. Kumpikaan ei välttämättä ole täysin oikea, sillä ympäristöseikat vaikuttavat aina asiaan.
Ohjeissa on näkynyt syöttöpisteen paikoiksi 0,36 [[Aallonpituus|aallonmitan]] suhde 0,64 aallonpituuteen sekä toisessa ohjeessa 0,326 aallonmitan suhde 0,674 aallonmittaan. Kumpikaan ei välttämättä ole täysin oikea, sillä ympäristöseikat vaikuttavat aina asiaan.


Periaatekuvassa on pistekatkoviivalla merkittynä vapaaehtoiset toiset langat. Näin neljällä langalla mitoilla 27,6m; 19,4m; 13,8m ja 9,7m saadaan kaikilla [[80m]]-[[10m]] radioamatöörialueilla kohtuullisesti toimiva antenni.
Periaatekuvassa on pistekatkoviivalla merkittynä vapaaehtoiset toiset langat. Näin neljällä langalla mitoilla 27,6m; 19,4m; 13,8m ja 9,7m saadaan kaikilla [[80m]]-[[10m]] radioamatöörialueilla kohtuullisesti toimiva antenni. Jos baluni on riittävän laajakaistainen, antenni toimii myös [[6m]] alueella.


[[Image:Hamwiki-ocf-dipoli.png]]
[[Image:Hamwiki-ocf-dipoli.png]]
Pitkät langat voivat olla myös mitoitettu [[160m]] alueelle, jolloin sekin saadaan käyttöön.


Teemu, OH3MRJ on [http://oh3tr.fi/~teemuko/antennit/ocfd.html mittaillut] OCF-dipolia.
Teemu, OH3MRJ on [http://oh3tr.fi/~teemuko/antennit/ocfd.html mittaillut] OCF-dipolia.

Nykyinen versio 23. maaliskuuta 2022 kello 20.35

OCF-dipoli (Off-Center-Fed dipole) on antenni, jossa on puolen aallon mittainen säteilijä ja jota syötetään balunin avulla kultaisen leikkauksen pisteestä, eli pidemmän osan suhde lyhempään on sama kuin koko antennin pituuden suhde pidempään osaan. Tämä antenni on siten Windomin perillinen, ja usein virheellisesti sillä nimellä kutsuttu. Usein on tapana asentaa samaan syöttöpisteeseen useamman pituisia lankoja, jolloin saadaan helposti aikaan monialueantenni.

Koska antennin syöttöpisteen teoreettinen impedanssi on noin 200-300 ohmia, voidaan antennia syöttää yleensä 6:1 balunin kautta suoraan 50-75 ohmin koaksiaalilla. Asennuspaikasta riippuen myös 4:1 tai 9:1 voi olla toimiva vaihtoehto.

Ohjeissa on näkynyt syöttöpisteen paikoiksi 0,36 aallonmitan suhde 0,64 aallonpituuteen sekä toisessa ohjeessa 0,326 aallonmitan suhde 0,674 aallonmittaan. Kumpikaan ei välttämättä ole täysin oikea, sillä ympäristöseikat vaikuttavat aina asiaan.

Periaatekuvassa on pistekatkoviivalla merkittynä vapaaehtoiset toiset langat. Näin neljällä langalla mitoilla 27,6m; 19,4m; 13,8m ja 9,7m saadaan kaikilla 80m-10m radioamatöörialueilla kohtuullisesti toimiva antenni. Jos baluni on riittävän laajakaistainen, antenni toimii myös 6m alueella.

Hamwiki-ocf-dipoli.png

Pitkät langat voivat olla myös mitoitettu 160m alueelle, jolloin sekin saadaan käyttöön.

Teemu, OH3MRJ on mittaillut OCF-dipolia.


Katso myös Dipoli