Ericsson C704 (2012)

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 17. heinäkuuta 2012 kello 09.09 – tehnyt >Oh3lmg (Ak: Uusi sivu: = VHF-RADIOLAITE ERICSSON C704 ("LV 704 M") = ''Timo Järvi, OH3LMG, 17.07.2012 (luonnos/draft)'' == Yleistä == === Johdanto === Ericsson C700 -sarjan radiopuhelimet tulivat m...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VHF-RADIOLAITE ERICSSON C704 ("LV 704 M")

Timo Järvi, OH3LMG, 17.07.2012 (luonnos/draft)

Yleistä

Johdanto

Ericsson C700 -sarjan radiopuhelimet tulivat markkinoille jo vuonna 1987. Laitteita on ollut käytössä mm. puhelinyhtiöiden MRS 3000/5000 ja Autonet -verkoissa.


Kuva X: Ericsson C700 -sarjan puhelimissa käyttölaite voidaan kiinnittää kuulopuhelimen lisäksi myös radio-osaan.


Tässä ohjeessa kuvataan Ericsson C704:n muutos 2 metrin (144-146 MHz) radioamatöörialueelle. Radio ei täytä muutosten jälkeen sille alunperin asetettuja vaatimuksia, vaan sitä pidetään radioamatöörilaitteena. Muutosten tekeminen ja radiopuhelimen käyttö on jokaisen omalla vastuulla.

Tekniset tiedot

Ericsson C704:n tekniset ominaisuudet:

  • Taajuusalue 138 - 174 MHz
  • Lähetyslaji FM
  • Lähetysteho 2 tai 20 W
  • Käyttöjännite 13.8 VDC
  • Virrankulutus vastaanotolla n. 500 mA ja lähetyksellä max. 5 A

Radioiden eri versiot

Käytössä on ollut kahta eri versiota. Yleisesti on ollut saatavilla lisämuistikortilla varustettua perusmallia, mutta markkinoilla on ollut myös saman radion Mobitex-versiota. Radioiden eri versiot tunnistaa avaamalla radio-osan sen logiikkapuolelta. Kuvassa vasemmalla on radion perusmalli, jossa logiikkakortin päälle on asennettu pieni lisämuistikortti. Mobitex-radioissa on logiikkakortin kokoinen lisäkortti, joka on asennettu samaan tapaan vastakkain logiikka-osan päälle. Lisäksi Mobitex-radion takapaneelissa on yksi ylimääräinen D15-liitin, joka siis puuttuu tavallisesta radiosta. Toinen ero on siinä, että Mobitex-radion alkuperäinen firmware on poltettu neljälle (4) EPROM -piirille, kun tavallisessa radiossa on vain kolme muistipiiriä.


Kuva: Ericsson C700 -sarjan radiopuhelimien eri versiot logiikkapuolelta katsottuna. Kuvassa vasemmalla on perusmalli ja oikealla Mobitex-versio. © Thomas Anderssen OH6NT


Molempiin malleihin on saatavissa kanavointi radioamatöörialueelle. Muutostyön kannalta merkittävin ero on radion firmwaren päivityksessä. Kanavointi ja konfiguraatio-asetukset ovat molemmille versioille samat. Toiminnallisuuden kannalta eri versioiden välillä ei ole havaittu muuta eroa kuin se, että Mobitex-radio ei muista käyttäjän tallentamia asetuksia (F70# + POWER OFF). Käytön kannalta ero ei ole merkittävä.

Muutos radioamatöörikäyttöön

Tarvittavat välineet

Varaa käyttöösi seuraavat välineet:

  • ultraviolettivalolla toimiva EPROM -tyhjennyslaite
  • EPROM- ja EEPROM -muistipiirien ohjelmointilaite
  • 27C512 EPROM -muistipiirejä firmwarelle (3-4 kpl)
  • 28C64 EEPROM -muistipiirejä kanavataulukolle ja asetuksille (1 kpl)
  • radiomittapaikka tai tehomittari ja 50 ohm 30 W keinokuorma
  • virtalähde 13.8 VDC >5 A
  • mikropiirin ulosvedin DIL -piireille
  • TORX -hylsysarja radio-osan kansien ja piirikorttien irroitukseen

Alkuvalmistelut

Suorita seuraavat toimenpiteet ennen muutostyön aloittamista:

1. Tarkista, että radio-osan tyyppikilvestä löytyy merkintä C704.

2. Tarkista, että radio-osa, käyttölaite, kuulopuhelin ja kaapelit ovat kunnossa.

3. Kytke puhelin radiomittapaikkaan tai tehomittariin ja keinokuormaan.

4. Kytke puhelimen 4-napainen virtajohto. Johdinpari oranssi-sininen virtalähteen plus(+) -napaan ja ruskea-vihreä miinus(-) -napaan.

5. Käynnistä puhelin painamalla ( ! ) näppäintä.

6. Näyttöön syttyy valo, mikäli taustavalo ei ole palanut. Radio suorittaa alkutestin, jonka aikana näytölle tulostuu radion vanha tilaajanumero.

7. Testaa käyttölaitteen näppäimistön ja näytön toiminta.

8. Sammuta puhelin painamalla ( ! ) näppäintä.

Puhelimen näytön symbolit näet kuvassa 2 ja näppäimistön painikkeet kuvassa 3.

Radio ei käynnisty, jos yksikin sen ohjelmoitavista piireistä on poistettu. Tarvittaessa tarkista piirien olemassaolo. Tavallisessa radiossa firmware on ohjelmoitu piireihin Z402, Z403 ja Z804, sekä kanavataulukko ja asetukset piiriin Z404. Lisäksi Mobitex-malliin on asennettu piiri Z830.