Ero sivun ”Aprsg” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2gve
p (Yhtenäistin lyhenteiden kirjoitusasut.)
>Oh2gve
(Päivitetty version 0.5 mukaiseksi.)
Rivi 1: Rivi 1:
<div class="floatright">__TOC__</div>
<div class="floatright">__TOC__</div>
'''aprsg''' eli APRS Gateway on [[APRS_iGate|IGate]]-ohjelma Linuxin kaltaisille käyttöjärjestelmille. Sen toteutuksessa on pyritty helppokäyttöisyyteen ja kohtuulliseen resurssienkäyttöön [[Aprsd|aprsd]]:hen verrattuna. aprsg on suunnattu alunperin Debian- ja Ubuntu-järjestelmiin, mutta sen saa asennettua myös muihin Linux-jakeluihin lähdekoodeista kääntämällä.
'''aprsg''' eli APRS Gateway on [[APRS_iGate|IGate]]ohjelma Linuxin kaltaisille käyttöjärjestelmille. Sen tavoite on tarjota [[Aprsd|aprsd]]:n keskeisimmät toiminnot hieman paranneltuina, helpommin konfiguroitavina ja pienemmällä muistinkulutuksella. aprsg on kehitetty alunperin Debian Linuxille, mutta se asentuu vaivatta muihinkin Debian-pohjaisiin jakeluihin. Tyystin erilaisiin jakeluihin tai ympäristöihin aprsg:n saattaa hyvinkin saada asennettua lähdekoodeista kääntämällä.


Tärkeimmät ominaisuudet:
Tärkeimmät ominaisuudet:
* APRS-pakettien vastaanotto yhdeltä tai useammalta [[KISS_protokolla|KISS]]- tai tavalliselta [[TNC]]:ltä sarjaportin kautta
* APRS-pakettien vastaanotto yhdeltä tai useammalta [[KISS_protokolla|KISS]]- tai tavalliselta [[TNC]]:ltä sarjaportin kautta
* Kuultujen pakettien lähettäminen [[APRS-IS]]-palvelimelle
* Kuultujen pakettien lähettäminen [[APRS-IS]]-palvelimelle
* Varapalvelinlista vikatilanteiden varalle
* Pakettien välittäminen netistä bandille kutsun ja/tai lähettäjän sijainnin mukaan suodatettuna
* Välitettyjen pakettien kirjaus lokitiedostoon
* Mahdollisuus vaihtaa palvelinta automaattisesti yhteyden katketessa
 
Lisäksi aprsg osaa lähettää paketteja KISS-TNC:lle, mutta kaikkia RX/TX-IGatessa hyödillisiä pakettisuodattimia ei ole vielä toteutettu.


==Asentaminen==
==Asentaminen==


===Debianiin===
===Debian ja siihen pohjautuvat jakelut===


'''aprsg'''n asentaminen Debian GNU/Linuxiin on helppoa, sillä sille on tarjolla valmiit asennuspaketit. Allakuvatussa asennusprosessissa mainitut komennot wgettiä lukuunottamatta vaativat ylläpitäjän (root) oikeudet järjestelmään.
Debianille ja siihen pohjautuville käyttöjärjestelmille on tarjolla valmis asennuspaketti sekä aprsg:lle että sen käyttämällä sarjaporttikirjastolle. Ne löytyvät osoitteesta http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/. Lataa ja asenna paketit, esimerkiksi komentoriviltä homma tapahtuu seuraavasti.


====Valmistelut====
wget <nowiki>http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/aprsg_0.5-1_i386.deb</nowiki>
Ensimmäiseksi järjestelmäsi pakettienhallinnalle pitää kertoa aprsg:n pakettivaraston sijainti ja avain, jotta se osaa asentaa sieltä paketteja. Sijainnin kertominen tapahtuu lisäämällä seuraavat rivit tiedostoon /etc/apt/sources.list.
  wget <nowiki>http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/libwxctb0_0.9-4_i386.deb</nowiki>
  deb <nowiki>http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/softat/debian</nowiki> etch main
sudo dpkg -i libwxctb0_0.9-4_i386.deb aprsg_0.5-1_i386.deb


Hae pakettivaraston allekirjoitukseen käytetty avain osoitteesta http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/oh2gve-public_key.asc  komentamalla esimerkiksi
Graafisissa käyttöliittymissä saatat onnistua esimerkiksi klikkaamalla linkkejä http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/aprsg_0.5-1_i386.deb ja http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/libwxctb0_0.9-4_i386.deb ja tuplaklikkaamalla sitten paketteja sieltä mihin ne tallensit.
wget <nowiki>http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/oh2gve-public_key.asc</nowiki>
ja lisää se pakettienhallintasi luotettuihin avaimiin komennolla
apt-key add oh2gve-public_key.asc
Tiedoston oh2gve-public_key.asc voi tämän jälkeen poistaa.


Päivitä pakettienhallintasi komentamalla
Näin toimien saatat saada varoituksia puuttuvista paketeista, jotka aprsg tarvitsee. Katso tällöin pakettien nimet virheilmoituksesta ja asenna ne haluamallasi pakettienhallintatyökalulla.
aptitude update
Nyt pakettienhallinnalla on tieto aprsg:n paketeista, joten varsinainen asennus voi alkaa.
 
====Asennus====
Asenna aprsg komentamalla
aptitude install aprsg


====Asetukset ja käynnistäminen====
====Asetukset ja käynnistäminen====
Asennuksen jälkeen vuorossa on asetusten teko, joka tapahtuu muokkaamalla asetustiedostoa /etc/aprsg.conf [[#Konfigurointi|ohjeiden]] mukaan.
Konfiguroitu aprsg käynnistyy komennolla
/etc/init.d/aprsg start


Tarkkaile igatesi toimintaa! Lokitiedostot ovat varmasti avuksi tässä vaiheessa, vaikka niiden keräämisestä myöhemmin haluaisit luopuakin.
Asennuksen jälkeen vuorossa on asetusten teko, joka tapahtuu luomalla asetustiedosto /etc/aprsg/aprsg.conf esimerkiksi komennoilla


====Päivittäminen ja poistaminen====
cd /etc/aprsg
Koska aprsg on nyt asennettuna Debianin pakettienhallinnan kautta, sen päivitykset asentuvat samalla kun muutenkin päivität järjestelmääsi. Siis esimerkiksi komentaessasi
  cp aprsg.conf.sample aprsg.conf
aptitude update
  aptitude upgrade
Ja mikä parasta, aprsg:n poistaminen on myös erittäin helppoa:
aptitude purge aprsg


ja muokkaamalla sitä tiedostossa olevien kommenttien ja tarvittaessa [[#Konfigurointi|ohjeiden]] mukaan.


===Ubuntuun===
Konfiguroitu aprsg käynnistyy komennolla
'''aprsg'''n asentaminen Ubuntuun on helppoa, sillä siihen käyvät samat valmiit asennuspaketit kuin Debianiinkin. Asennuksen voi myös suorittaa samalla tavalla kuin Debianiin tai vaihtoehtoisesti käyttäen Ubuntun omia graafisia työkaluja alla kuvatulla tavalla.
/etc/init.d/aprsg start


====Valmistelut====
Tarkkaile IGatesi toimintaa! Lokitiedostot ovat avuksi tässä vaiheessa, vaikka niiden keräämisestä myöhemmin haluaisit esimerkiksi levytilan säästämiseksi luopuakin. Pääteikkunaan tulostuvat vain muutamat käynnistymisen estävät virheet, kaikki muut tulevat lokitiedostoon.
# Ensimmäiseksi järjestelmäsi pakettienhallinnalle pitää kertoa aprsg:n pakettivaraston sijainti ja avain, jotta se osaa asentaa sieltä paketteja. Tämän tekemiseksi klikkaa Ubuntun Järjestelmä-valikosta kohtaa Ylläpito->Ohjelmalähteet. Anna salasanasi, jos järjestelmä kysyy sitä.
# Valitse avautuvasta ikkunasta Kolmas osapuoli -välilehti. Lisää pakettivaraston sijainti painamalla Lisää-nappulaa ja kirjoittamalla avautuvaan ikkunaan <nowiki>"deb http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/softat/debian etch main"</nowiki>. Paina lopuksi Lisää lähde, jolloin lisätyn lähteen pitäisi ilmestyä listalle. Tarkista, että se on ruksattuna.
# Varaston varmenneavaimen lisääminen tapahtuu Varmennus-välilehdeltä. Käy kuitenkin ennen lisäystä hakemassa avaintiedosto osoitteesta http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/oh2gve-public_key.asc. Paina sen jälkeen Tuo avaintiedosto... -nappia, valitse hakemasi tiedosto ja paina OK-nappia. Lisätyn avaimen pitäisi näkyä nyt Varmennus-välilehden listassa.
# Sulje lopuksi Ohjelmalähteet-ikkuna. Ruudulle pitäisi tulla varoitus vanhoista tiedoista. Kuittaa varoitus painamalla Lataa uudestaan -nappia, jolloin järjestelmäsi hakee pakettivarastoista tuoreet pakettilistaukset ym. tiedot.


<gallery>
====Poistaminen====
Kuva:Aprsg-ubuntu_ohjelmalahteen_lisays.png|Pakettivaraston lisääminen
Koska aprsg on asennettuna Debianin pakettienhallinnan kautta, voit poistaa sen käyttämälläsi pakettienhallintatyökalulla. Esimerkiksi siis komentamalla
Kuva:Aprsg-ubuntu_ohjelmalahde_lisatty.png|Pakettivarasto lisätty
Kuva:Aprsg-ubuntu_varmennusavain_tuotu.png|Varmennusavain lisätty
</gallery>
 
====Asennus====
# Käynnistä Ubuntun pakettienhallintaohjelma klikkaamalla Järjestelmä-valikon kohtaa Ylläpito->Synaptic-pakettienhallinta. Etsi avautuvan ikkunan vasemmassa reunassa olevasta ohjelmakategorialistasta Radioamatööriohjelmat ja klikkaa sitä. Tällöin viereiseen ruutuun pitäisi ilmestyä ohjelmalista, jossa näkyy ainakin aprsg.
# Klikkaa aprsg:tä hiiren oikeella napilla ja valitse Merkitse asennettavaksi -kohta. Synaptic saattaa kysyä tällöin lupaa merkitä lisämuutoksia. Anna lupa painamalla Merkitse-nappia, jolloin Synaptic merkitsee myös aprsg:n tarvitsemat apupaketit asennettavaksi.
# Suorita asennus painamalla Toteuta-nappulaa Synapticin pääikkunasta ja lisäksi ilmestyvästä ilmoitusruudusta.
# Synapticin voi sulkea, kun se on kertonut asennuksen valmistumisesta.
 
<gallery>
Kuva:Aprsg-ubuntu_paketin_asennus.png|Paketin asentaminen
Kuva:Aprsg-ubuntu_riippuvuusilmoitus.png|Ilmoitus apupakettien asentamisesta
Kuva:Aprsg-ubuntu_asennus_valmis.png|Pakettien asennus valmis
</gallery>
 
====Asetukset ja käynnistäminen====
'''aprsg''' konfiguroidaan muokkaamalla sen asetustiedostoa /etc/aprsg.conf [[#Konfigurointi|ohjeiden]] mukaan. Muokkaaminen kannattaa tehdä pääteikkunasta, joka löytyy Ubuntun Sovellukset-valikon kohdasta Apuohjelmat->Pääte. Tekstitiedoston muokkaukseen pääteikkunassa sopii esim. ohjelma nimeltä nano. Ylläpitäjän oikeudet saa laittamalla komentorivin alkuun komennon sudo, esimerkiksi siis "sudo nano /etc/aprsg.conf".
 
Oikean sarjaporttilaitteen löytäminen voi olla joskus haastavaa. Jos koneessa on yksi sarjaportti, sen osoite on todennäköisesti /dev/ttyS0. Vihjeitä Ubuntun löytämistä sarjaporteista saa antamalla pääteikkunassa käskyn "dmesg | grep tty". Jos tulosteessa näkyy muitakin laitenimiä kuin ttyS0, joutuu oikean portin etsimään kokeilemalla. Jos käytössä on USB-sarjaportti, sen osoite on todennäköisesti /dev/ttyUSB0.
 
Konfiguroitu aprsg käynnistyy komennolla "sudo /etc/init.d/aprsg start".
 
<gallery>
Kuva:Aprsg-ubuntu_asetusten_tekeminen.png|Päätteikkunan käyttäminen
</gallery>
 
====Päivittäimen ja poistaminen====
Koska aprsg on nyt asennettu Ubuntun pakettienhallintaa käyttäen, se päivittyy automaattisesti samalla kun päivität järjestelmääsi normaaliin tapaan. Poistaminen tapahtuu kätevästi Synaptic-pakettienhallinnalla valitsemalla paketin kohdalta hiiren oikealla napilla aukeavasta valikosta Merkitse kokonaan poistettavaksi -toiminnolla.


aptitude purge aprsg


===Lähdekoodeista kääntämällä===
===Lähdekoodeista kääntämällä===
Rivi 112: Rivi 61:
#''Jos ei toimi, lue ohjeet.''
#''Jos ei toimi, lue ohjeet.''
#''Jos ei vieläkään toimi, soita [[SRAL]]lin hallitukselle ja vaadi rahat takaisin, hi.''
#''Jos ei vieläkään toimi, soita [[SRAL]]lin hallitukselle ja vaadi rahat takaisin, hi.''
''Takaisin asiaan...''


 
'''aprsg'''n konfiguroinnissa kannattaa käyttää pohjana niin lähdekoodi- kuin Debian-paketissakin tulevaa esimerkkiasetustiedostoa. Tiedoston risuaitamerkillä alkavat rivit ovat kommenttirivejä, joihin on kirjoitettu vinkkejä ja esimerkkejä asetusten tekoon. Konfigurointi tapahtuu helpoiten poistamalla kommenttimerkit esimerkkirivien edestä ja asettamalla niihin oikeat arvot. Asetustiedosto on jaettu osioihin, joiden välissä olevien <nowiki>[otsikoiden]</nowiki> edestä on myös poistettava kommenttimerkki.
'''aprsg'''n konfiguroinnissa kannattaa käyttää pohjana niin lähdekoodi- kuin Debian-paketissakin tulevaa esimerkkiasetustiedostoa. Tiedoston risuaitamerkillä alkavat rivit ovat kommenttirivejä, joihin on kirjoitettu vinkkejä ja esimerkkejä asetusten tekoon. Konfigurointi tapahtuu helpoiten poistamalla kommenttimerkit esimerkkirivien edestä ja asettamalla niihin oikeat arvot.


Seuraavassa on lueteltu rivit, joiden edestä pitää poistaa risuaita RX-IGaten käyttöönotossa. Pakolliset muutettavat kohdat on '''paksunnettu'''.
Seuraavassa on lueteltu rivit, joiden edestä pitää poistaa risuaita RX-IGaten käyttöönotossa. Pakolliset muutettavat kohdat on '''paksunnettu'''.


===Aseman tiedot===
===[general]===
====IGaten kutsu====
====IGaten kutsu====
Pelkästään bandilta nettiin liikennettä välittävä asema ei tarvitse automaattiseman lupaa eikä siis erityiskutsua, joten voit käyttää omaa kutsuasi. Jos kutsusi on jo APRS-käytössä, laita tähän sen perään jokin vapaana oleva SSID (Secondary Station IDentifier, numero 1-15 joka erottaa saman käyttäjän asemat toisistaan).
Pelkästään bandilta nettiin liikennettä välittävä asema ei tarvitse automaattiseman lupaa eikä siis erityiskutsua, joten voit käyttää omaa kutsuasi. Jos kutsusi on jo APRS-käytössä, laita tähän sen perään jokin vapaana oleva SSID (Secondary Station IDentifier, numero 1-15 joka erottaa saman käyttäjän asemat toisistaan).
Rivi 131: Rivi 80:




===Palvelinyhteys===
===[uplink]===
====Käytettävä palvelin====
====Käytettävä palvelin====
Käytettävä [[APRS-IS]]-palvelin ja tcp-portti. Palvelimia voi asettaa useita, jolloin yhteys siirtyy automaattisesti toiseen jos ensimmäiselle palvelimelle ei päästä tai yhteys sinne katkeaa.
Käytettävä [[APRS-IS]]-palvelin ja tcp-portti. Palvelimia voi asettaa useita, jolloin yhteys siirtyy automaattisesti toiseen jos ensimmäiselle palvelimelle ei päästä tai yhteys sinne katkeaa.
  server = aprs.sral.fi:2345 finland.aprs2.net:14580
  server = aprs.sral.fi:2345 finland.aprs2.net:14580
====Yhteyden tila====
====Yhteyden tila====
RX-IGaten kanssa kannattaa käyttää arvoa writeonly, sillä silloin palvelimelta tulevia paketteja ei kuunnella lainkaan, eivätkä ne täytä lokitiedostoja.
RX-IGaten kanssa kannattaa käyttää arvoa txonly, sillä silloin mahdollisia palvelimelta tulevia paketteja ei käsitellä eivätkä ne täytä lokitiedostoja.
  state = writeonly
  state = txonly
====Aikakatkaisu====
====Aikakatkaisu====
Vaikka palvelinyhteys olisi tilassa writeonly, sieltä tulevaa liikennettä lasketaan koko ajan, ja jos liikennettä ei kuulu lainkaan annettuun aikaan (esimerkissä kahteen minuuttiin), yhteys tulkitaan katkenneeksi ja avataan uudelleen. Tämä nopeuttaa katkenneen verkkoyhteyden havaitsemista, johon ilman tätä toimintoa voi mennä 10-20 minuuttia.
Vaikka palvelinyhteys olisi tilassa writeonly, sieltä tulevaa liikennettä lasketaan koko ajan, ja jos liikennettä ei kuulu lainkaan annettuun aikaan (esimerkissä kahteen minuuttiin), yhteys tulkitaan katkenneeksi ja avataan uudelleen. Tämä nopeuttaa katkenneen verkkoyhteyden havaitsemista, johon ilman tätä toimintoa voi mennä 10-20 minuuttia.
Rivi 147: Rivi 96:


===Yhteydet radiolaitteisiin===
===Yhteydet radiolaitteisiin===
'''aprsg''' osaa vastaanottaa paketteja sarjaportin kautta perus[[TNC]]:n lisäksi [[KISS_protokolla|KISS]]-TNC:ltä. KISS-TNC:n käyttö on suositeltavampaa, sillä se selviää paremmin APRS-paketeissa joskunaan esiintyvistä erikoismerkeistä. Laitteita voi olla kytkettynä useita, vain käytössä olevan PC:n sarjaporttien määrä rajoittaa määrää. Useamman laitteen käyttäminen lienee tosin mielekästä lähinnä silloin kun ne kuuntelevat eri taajuuksia.
'''aprsg''' osaa vastaanottaa paketteja sarjaportin kautta perus[[TNC]]:n lisäksi [[KISS_protokolla|KISS]]-TNC:ltä. KISS-TNC:n käyttö on suositeltavampaa, sillä se selviää paremmin APRS-paketeissa joskunaan esiintyvistä hassuista erikoismerkeistä kuten ä ja ö. Laitteita voi olla kytkettynä useita, vain käytössä olevan PC:n sarjaporttien määrä on rajana. Useamman laitteen käyttäminen lienee tosin mielekästä lähinnä silloin kun ne kuuntelevat eri taajuuksia.


Yhteydet radiolaitteisiin numeroidaan juoksevasti ykkösestä alkaen. Laitteen tyyppi kerrotaan conntype-rivillä, ja se on joko serialtnc tai serialkisstnc. Sarjaportin parametrit asetetaan connparams-rivillä, jonka mahdolliset arvot on listattu esimerkkiasetustiedoston kommenteissa.
Yhteydet radiolaitteisiin numeroidaan juoksevasti ykkösestä alkaen. Yhteyksien parametrien mahdolliset arvot on lueteltu esimerkkiasetustiedostossa. Alla on annettu esimerkki RX-only IGaten syöttämisestä KISS-TNC:llä.


  conn1type = '''serialkisstnc'''
  [connection1]
  conn1params = state '''readonly''' address '''/dev/ttyS0''' speed '''19200''' wordlength '''8''' parity '''N''' stopbits '''1'''
type = 'serialkisstnc
  state = rxonly
device = '''/dev/ttyS0'''
speed = '''19200'''
wordlength = '''8'''
parity = '''N'''
stopbits = '''1'''
erroraction = terminate


Jos siis käytössä on normaalin 2m lisäksi esim. 70 sentin APRS-vastaanotin, sen voisi kertoa aprsg:lle vaikka seuraavasti.
erroraction-kohta määrittää mitä aprsg tekee jos sarjaporttia ei saada auki. Normaalit sarjaportit harvemmin katoavat, mutta jos käytät esimerkiksi USB-sarjaportteja tai virtuaalisarjaportteja voi ongelmia ilmetä. Tällöin kannattaa asettaa "erroraction = log".


conn2type = '''serialkisstnc'''
===[duplicatecontrol]===
conn2params = state '''readonly''' address '''/dev/ttyS1''' speed '''4800''' wordlength '''8''' parity '''N''' stopbits '''1'''
Kaikki IGaten kuulemat paketit tarkistetaan, ja ennen kuulemattomat tallennetaan tässä mainituksi määräksi sekunteja. Jos tämän ajan kuluessa kuullaan sama paketti uudelleen esimerkiksi toisen digipiitterin kautta, sitä ei turhaan välitetä uudelleen palvelimelle. Tästä on hyötyä ainakin silloin, jos palvelinyhteys kulkee hitaan tai kalliin gprs-linkin yli.
 
===Duplikaattisuodatus===
Kaikki IGaten kuulemat paketit tarkistetaan, ja ennen kuulemattomat tallennetaan tässä mainituksi määräksi sekunteja. Jos tämän ajan kuluessa kuullaan sama paketti uudelleen esimerkiksi toisen digipiitterin kautta, sitä ei turhaan välitetä uudelleen palvelimelle.
  duplicatetime = 10
  duplicatetime = 10




===Lokitiedostot===
===[logging]===
Lokitiedostot ovat avuksi aseman toiminnan seuraamisessa. Päälokitiedosto on pakollinen, sinne kirjautuu tietoja ohjelman käynnistyessä ja pysähtyessä. Kuultujen pakettien loki on vapaaehtoinen, mutta se on kätevä keino aseman toiminnan seuraamiseen joten sitä kannattaa käyttää. Huom: lokitiedostojen sijaintihakemiston pitää olla luotuna valmiiksi ennen aprsg:n käynnistämistä. Deb-paketti luo esimerkkiarvoissa mainitun oletushakemiston automaattisesti asentuessaan.
Lokitiedostot ovat avuksi aseman toiminnan seuraamisessa. Päälokitiedosto on pakollinen, sinne kirjautuu tietoja ohjelman käynnistyessä ja pysähtyessä. Kuultujen pakettien loki on vapaaehtoinen, mutta se on kätevä keino aseman toiminnan seuraamiseen joten sitä kannattaa käyttää. Huom: lokitiedostojen sijaintihakemiston pitää olla luotuna valmiiksi ennen aprsg:n käynnistämistä. Deb-paketti luo esimerkkiarvoissa mainitun oletushakemiston automaattisesti asentuessaan.
  logfile = /var/log/aprsg/aprsg.log
  logfile = /var/log/aprsg/aprsg.log
  inputlogfile = /var/log/aprsg/input.log
  inputlogfile = /var/log/aprsg/input.log


==Muuta==
Ohjelman kehittäjädokumentaatio löytyy osoitteesta http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/doxygen/.


[[Category:APRS]]
[[Category:APRS]]

Versio 16. tammikuuta 2009 kello 23.39

aprsg eli APRS Gateway on IGateohjelma Linuxin kaltaisille käyttöjärjestelmille. Sen tavoite on tarjota aprsd:n keskeisimmät toiminnot hieman paranneltuina, helpommin konfiguroitavina ja pienemmällä muistinkulutuksella. aprsg on kehitetty alunperin Debian Linuxille, mutta se asentuu vaivatta muihinkin Debian-pohjaisiin jakeluihin. Tyystin erilaisiin jakeluihin tai ympäristöihin aprsg:n saattaa hyvinkin saada asennettua lähdekoodeista kääntämällä.

Tärkeimmät ominaisuudet:

  • APRS-pakettien vastaanotto yhdeltä tai useammalta KISS- tai tavalliselta TNC:ltä sarjaportin kautta
  • Kuultujen pakettien lähettäminen APRS-IS-palvelimelle
  • Pakettien välittäminen netistä bandille kutsun ja/tai lähettäjän sijainnin mukaan suodatettuna
  • Mahdollisuus vaihtaa palvelinta automaattisesti yhteyden katketessa

Asentaminen

Debian ja siihen pohjautuvat jakelut

Debianille ja siihen pohjautuville käyttöjärjestelmille on tarjolla valmis asennuspaketti sekä aprsg:lle että sen käyttämällä sarjaporttikirjastolle. Ne löytyvät osoitteesta http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/. Lataa ja asenna paketit, esimerkiksi komentoriviltä homma tapahtuu seuraavasti.

wget http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/aprsg_0.5-1_i386.deb
wget http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/libwxctb0_0.9-4_i386.deb
sudo dpkg -i libwxctb0_0.9-4_i386.deb aprsg_0.5-1_i386.deb

Graafisissa käyttöliittymissä saatat onnistua esimerkiksi klikkaamalla linkkejä http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/aprsg_0.5-1_i386.deb ja http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian/libwxctb0_0.9-4_i386.deb ja tuplaklikkaamalla sitten paketteja sieltä mihin ne tallensit.

Näin toimien saatat saada varoituksia puuttuvista paketeista, jotka aprsg tarvitsee. Katso tällöin pakettien nimet virheilmoituksesta ja asenna ne haluamallasi pakettienhallintatyökalulla.

Asetukset ja käynnistäminen

Asennuksen jälkeen vuorossa on asetusten teko, joka tapahtuu luomalla asetustiedosto /etc/aprsg/aprsg.conf esimerkiksi komennoilla

cd /etc/aprsg
cp aprsg.conf.sample aprsg.conf

ja muokkaamalla sitä tiedostossa olevien kommenttien ja tarvittaessa ohjeiden mukaan.

Konfiguroitu aprsg käynnistyy komennolla

/etc/init.d/aprsg start

Tarkkaile IGatesi toimintaa! Lokitiedostot ovat avuksi tässä vaiheessa, vaikka niiden keräämisestä myöhemmin haluaisit esimerkiksi levytilan säästämiseksi luopuakin. Pääteikkunaan tulostuvat vain muutamat käynnistymisen estävät virheet, kaikki muut tulevat lokitiedostoon.

Poistaminen

Koska aprsg on asennettuna Debianin pakettienhallinnan kautta, voit poistaa sen käyttämälläsi pakettienhallintatyökalulla. Esimerkiksi siis komentamalla

aptitude purge aprsg

Lähdekoodeista kääntämällä

aprsg tarvitsee kääntyäkseen ja toimiakseen wxWidgets- ja Communication Toolbox -kirjastot. Kehitysalustassa on wxWidgetsin versio 2.6.3.2.1.5, mutta koodi saattaa kääntyä muitakin versioita vastaan. Kirjaston saat osoitteesta http://www.wxwidgets.org/downloads/. Jos joudut/päädyt kääntämään kirjaston itse, kannattanee jättää graafiset osat kääntämättä (--disable-gui), sillä aprsg ei niitä tarvitse. Communication Toolboxista (lyh. wxtcb) käytämme versiota 0.9, jonka saat osoitteesta http://downloads.sourceforge.net/wxcode/wxctb-0.9.tar.gz.

Kun edellämainitut kirjastot on asennettu ja tähdet ovat taivaalla oikeissa paikoissa, kääntämisprosessin pitäisi sujua normaaliin tapaan:

wget http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/source/aprsg-<versio>.tar.gz
tar xvzf aprsg-<versio>.tar.gz
cd aprsg-<versio>
./configure
make
make install


Konfigurointi

Pikaopas kiireisille harrastajille

  1. Ota risuaita pois niistä esimerkkiasetustiedoston riveistä, jotka on listattu alla.
  2. Korvaa samalla paksunnetut kohdat omilla tiedoillasi.
  3. Jos ei starttaa, lue ohjeet.
  4. Jos ei toimi, lue ohjeet.
  5. Jos ei vieläkään toimi, soita SRALlin hallitukselle ja vaadi rahat takaisin, hi.

Takaisin asiaan...

aprsgn konfiguroinnissa kannattaa käyttää pohjana niin lähdekoodi- kuin Debian-paketissakin tulevaa esimerkkiasetustiedostoa. Tiedoston risuaitamerkillä alkavat rivit ovat kommenttirivejä, joihin on kirjoitettu vinkkejä ja esimerkkejä asetusten tekoon. Konfigurointi tapahtuu helpoiten poistamalla kommenttimerkit esimerkkirivien edestä ja asettamalla niihin oikeat arvot. Asetustiedosto on jaettu osioihin, joiden välissä olevien [otsikoiden] edestä on myös poistettava kommenttimerkki.

Seuraavassa on lueteltu rivit, joiden edestä pitää poistaa risuaita RX-IGaten käyttöönotossa. Pakolliset muutettavat kohdat on paksunnettu.

[general]

IGaten kutsu

Pelkästään bandilta nettiin liikennettä välittävä asema ei tarvitse automaattiseman lupaa eikä siis erityiskutsua, joten voit käyttää omaa kutsuasi. Jos kutsusi on jo APRS-käytössä, laita tähän sen perään jokin vapaana oleva SSID (Secondary Station IDentifier, numero 1-15 joka erottaa saman käyttäjän asemat toisistaan).

callsign = OH2GVE-15

Aseman sijainti

Vaadittu esitysmuoto on asteet kahdella (jälkimmäisessä kolmella) numerolla ja heti perään minuutit kahden desimaalin tarkkuudella. Koordinaatit saa esim. aprs.fi-palvelusta vaihtamalla sen asetuksista koordinaattien esitysmuodoksi "APRS" ja sohimalla senjälkeen hiiren osoittimen IGaten QTH:n kohdalle.

latitude = 6127.25N
longitude = 02350.72E

Sijainnin lähetysväli

IGaten oman sijainnin lähetysväli minuutteina.

beaconinterval = 20


[uplink]

Käytettävä palvelin

Käytettävä APRS-IS-palvelin ja tcp-portti. Palvelimia voi asettaa useita, jolloin yhteys siirtyy automaattisesti toiseen jos ensimmäiselle palvelimelle ei päästä tai yhteys sinne katkeaa.

server = aprs.sral.fi:2345 finland.aprs2.net:14580

Yhteyden tila

RX-IGaten kanssa kannattaa käyttää arvoa txonly, sillä silloin mahdollisia palvelimelta tulevia paketteja ei käsitellä eivätkä ne täytä lokitiedostoja.

state = txonly

Aikakatkaisu

Vaikka palvelinyhteys olisi tilassa writeonly, sieltä tulevaa liikennettä lasketaan koko ajan, ja jos liikennettä ei kuulu lainkaan annettuun aikaan (esimerkissä kahteen minuuttiin), yhteys tulkitaan katkenneeksi ja avataan uudelleen. Tämä nopeuttaa katkenneen verkkoyhteyden havaitsemista, johon ilman tätä toimintoa voi mennä 10-20 minuuttia.

notraffictimeout = 2

Uudelleenavausviive

Jos verkkoyhteyden uudelleenavaus ei onnistu, odotetaan ennen seuraavaa yritystä tässä määritelty minuuttimäärä.

retryinterval = 3


Yhteydet radiolaitteisiin

aprsg osaa vastaanottaa paketteja sarjaportin kautta perusTNC:n lisäksi KISS-TNC:ltä. KISS-TNC:n käyttö on suositeltavampaa, sillä se selviää paremmin APRS-paketeissa joskunaan esiintyvistä hassuista erikoismerkeistä kuten ä ja ö. Laitteita voi olla kytkettynä useita, vain käytössä olevan PC:n sarjaporttien määrä on rajana. Useamman laitteen käyttäminen lienee tosin mielekästä lähinnä silloin kun ne kuuntelevat eri taajuuksia.

Yhteydet radiolaitteisiin numeroidaan juoksevasti ykkösestä alkaen. Yhteyksien parametrien mahdolliset arvot on lueteltu esimerkkiasetustiedostossa. Alla on annettu esimerkki RX-only IGaten syöttämisestä KISS-TNC:llä.

[connection1]
type = 'serialkisstnc
state = rxonly
device = /dev/ttyS0
speed = 19200
wordlength = 8
parity = N
stopbits = 1
erroraction = terminate

erroraction-kohta määrittää mitä aprsg tekee jos sarjaporttia ei saada auki. Normaalit sarjaportit harvemmin katoavat, mutta jos käytät esimerkiksi USB-sarjaportteja tai virtuaalisarjaportteja voi ongelmia ilmetä. Tällöin kannattaa asettaa "erroraction = log".

[duplicatecontrol]

Kaikki IGaten kuulemat paketit tarkistetaan, ja ennen kuulemattomat tallennetaan tässä mainituksi määräksi sekunteja. Jos tämän ajan kuluessa kuullaan sama paketti uudelleen esimerkiksi toisen digipiitterin kautta, sitä ei turhaan välitetä uudelleen palvelimelle. Tästä on hyötyä ainakin silloin, jos palvelinyhteys kulkee hitaan tai kalliin gprs-linkin yli.

duplicatetime = 10


[logging]

Lokitiedostot ovat avuksi aseman toiminnan seuraamisessa. Päälokitiedosto on pakollinen, sinne kirjautuu tietoja ohjelman käynnistyessä ja pysähtyessä. Kuultujen pakettien loki on vapaaehtoinen, mutta se on kätevä keino aseman toiminnan seuraamiseen joten sitä kannattaa käyttää. Huom: lokitiedostojen sijaintihakemiston pitää olla luotuna valmiiksi ennen aprsg:n käynnistämistä. Deb-paketti luo esimerkkiarvoissa mainitun oletushakemiston automaattisesti asentuessaan.

logfile = /var/log/aprsg/aprsg.log
inputlogfile = /var/log/aprsg/input.log

Muuta

Ohjelman kehittäjädokumentaatio löytyy osoitteesta http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/doxygen/.