Aprsg

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

aprsg eli APRS Gateway on IGateohjelma Windowsille ja Unixin kaltaisille käyttöjärjestelmille.

Tärkeimmät ominaisuudet:

  • APRS-pakettien välittäminen lähetys ja vastaanotto sarjaporttiin kytkettyä KISS TNC:tä käyttäen
  • Pakettien välittäminen netistä bandille tai portista toiseen kutsun ja/tai lähettäjän sijainnin mukaan suodatettuna
  • Mahdollisuus vaihtaa APRS-IS-palvelinta automaattisesti, jos yhteyttä ensisijaiseen palvelimeen ei saada

Ohjelman kotisivu on osoitteessa http://pakettiradio.net/aprsg/.

Asentaminen

Tuorein versio on saatavilla osoitteesta http://pakettiradio.net/downloads/aprsg/.

Windows

Nouda tuorein zip-paketti, pura se ja lue README.txt.

Debian ja Ubuntu

Nouda tuorein deb-paketti (i386 = 32-bittinen, amd64 = 64-bittinen) ja asenna se. Lisäksi tarvitset tuoreimman libfapin, joka löytyy osoitteesta http://pakettiradio.net/downloads/libfap/. Kummastakin riittää normaalikäytössä yksi paketti. Jos tarvitset -dev, -dbg, tai -doc -päätteisiä paketteja tarvitaan vain sovelluskehityksen yhteydessä.

Asennuksen yhteydessä saatat saada varoituksia puuttuvista paketeista, jotka aprsg tarvitsee. Katso tällöin pakettien nimet virheilmoituksesta ja asenna ne haluamallasi pakettienhallintatyökalulla, esim aptitudella tai Synapticsilla.

Asetukset ja käynnistäminen

Asennuksen jälkeen vuorossa on asetusten teko, joka tapahtuu luomalla asetustiedosto /etc/aprsg/aprsg.conf. Luominen tapahtuu helpoiten kopiomalla se jostain samassa hakemistossa olevasta esimerkkiasetustiedostostaja muokkaamalla sitä tiedostossa olevien kommenttien ja tarvittaessa ohjeiden mukaan.

Konfiguroitu aprsg käynnistyy komennolla

/etc/init.d/aprsg start

Tarkkaile IGatesi toimintaa! Lokitiedostot ovat avuksi tässä vaiheessa, vaikka niiden keräämisestä myöhemmin haluaisit esimerkiksi levytilan säästämiseksi luopuakin. Pääteikkunaan tulostuvat vain muutamat käynnistymisen estävät virheet, kaikki muut tulevat lokitiedostoon.

Poistaminen

Koska aprsg on asennettuna pakettienhallinnan kautta, voit poistaa sen haluamallasi pakettienhallintatyökalulla. Esimerkiksi siis komentamalla roottina

aptitude purge aprsg

Lähdekoodeista kääntämällä

aprsg tarvitsee kääntyäkseen ja toimiakseen wxWidgets- ja libfap-kirjastot. WxWidgetsin versio on syytä olla 2.8.4 tai tuoreempi, libfapin 0.8 tai tuoreempi. Jos käyttöjärjestelmäsi ei sisällä valmiita paketteja kirjastoille, hae lähdekoodit osoitteista http://www.wxwidgets.org/downloads/ ja http://pakettiradio.net/downloads/libfap/. Jos joudut/päädyt kääntämään wxWidgets-kirjaston itse, kannattanee jättää graafiset osat kääntämättä (--disable-gui), sillä aprsg ei niitä tarvitse. Tarvittavat modulit ovat base ja net.

Kun edellämainitut kirjastot on asennettu ja tähdet ovat taivaalla oikeissa paikoissa, kääntämisprosessin pitäisi sujua normaaliin tapaan:

tar xvzf aprsg-<versio>.tar.gz
cd aprsg-<versio>
./configure [--prefix=/opt tai muita optioita]
make
make install

Viimeinen komento tarvitsee kirjoitusoikeudet asennushakemistoon, mikä tarkoittaa usein sitä, että se pitää ajaa roottina.

Konfigurointi

Pikaopas kiireisille harrastajille

  1. Odota, että kiire menee ohi.
  2. Aloita konfigurointi kaikessa rauhassa ja ajatuksen kanssa ohjeen mukaan.

aprsgn konfiguroinnissa kannattaa käyttää pohjana jotain mukana tulevista esimerkkiasetustiedostoista. Ensimmäiseksi kannattaa valita tarpeen mukaan joko sample.conf.rxonly- tai sample.conf.rxtx-tiedosto (Windowsissa conffin tilalla ini), lisätietoja voi katsoa advanced-tiedostosta hankkeen edetessä. Asetustiedoston risuaitamerkillä alkavat rivit ovat kommenttirivejä, joihin on kirjoitettu vinkkejä asetusten tekoon. Lisäksi tiedosto sisältää valmiita asetuksia ja joitakin poiskommentoituja esimerkkiarvoja. Vähimmäiskonfiguraation saa tehtyä helpoiten ottamalla poiskommentoidut asetukset käyttöön ja muokkaamalla esimerkkiarvon omaan käyttöön sopiviksi vinkkien mukaan.

Kun asetukset on tehty, ohjelma lähtee käyntiin komentamalla

aprsg --daemon

tai Windowsissa tuplaklikkaamalla exeä tai deb-paketteja käytettäessä

/etc/init.d/aprsg start

Ohjelman toimintaa on hyvä seurata pakettilokin avulla ainakin jonkin aikaa käynnistyksen jälkeen, jotta asetuksien toimivuudesta päästään varmuuteen. Jos ohjelman toiminnasta löytyy selkeä virhe, ota yhteyttä tekijöihin niin korjaamme asian. Kiitos jo etukäteen!