Ero sivun ”Aprsg” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2gve
(Ak: Uusi sivu: <div class="floatright">__TOC__</div> '''aprsg''' on yksinkertainen iGate-ohjelma Linuxin kaltaisille käyttöjärjestelmille. Tärkeimmät ominaisuudet: * Pakettien v...)
 
>Oh2gve
(Asiaa konfiguroinnista)
Rivi 63: Rivi 63:
== Konfigurointi ==
== Konfigurointi ==


Tuurilla menee.
'''aprsg'''n konfiguroinnissa kannattaa käyttää pohjana niin lähdekoodi- kuin Debian-paketissakin tulevaa esimerkkiasetustiedostoa. Paketeista löytyy lisäksi ohjelman man-sivu, jossa joistakin asetuksista on kerrottu tarkemmin.

Versio 16. tammikuuta 2008 kello 20.23

aprsg on yksinkertainen iGate-ohjelma Linuxin kaltaisille käyttöjärjestelmille.

Tärkeimmät ominaisuudet:

  • Pakettien vastaanotto yhdeltä tai useammalta TNC:ltä sarjaportin kautta
  • Pakettien vastaanotto ja lähetys yhdeltä tai useammalta KISS TNC:ltä sarjaportin kautta
  • Kuultujen pakettien lähettäminen annetulle APRS-IS-palvelimelle.
  • Välitettyjen pakettien kirjaus lokitiedostoihin

Ohjelmalla on myös virallinen kotisivu osoitteessa http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg, mutta siellä ei ole juuri mitään nähtävää.

Asentaminen

Debianiin

aprsgn asentaminen Debian GNU/Linuxiin on helppoa, sillä sille on tarjolla valmiit asennuspaketit. Allakuvatussa asennusprosessissa mainitut komennot wgettiä lukuunottamatta vaativat ylläpitäjän (root) oikeudet järjestelmään.


Ensimmäiseksi järjestelmäsi pakettienhallinnalle pitää kertoa aprsg:n pakettivaraston sijainti ja avain, jotta se osaa asentaa sieltä paketteja. Sijainnin kertominen tapahtuu lisäämällä seuraavat rivit tiedostoon /etc/apt/sources.list.

deb http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian etch main
deb-src http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/aprsg/debian etch main

Hae pakettivaraston allekirjoitukseen käytetty avain osoitteesta http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/oh2gve-public_key.asc komentamalla esimerkiksi

wget http://oh3tr.ele.tut.fi/~oh2gve/oh2gve-public_key.asc

ja lisää se pakettienhallintasi luotettuihin avaimiin komennolla

apt-key add oh2gve-public_key.asc

Tiedoston oh2gve-public_key.asc voi tämän jälkeen poistaa.

Päivitä pakettienhallintasi komentamalla

aptitude update


Nyt pakettienhallinnalla on tieto aprsg:n paketeista, joten varsinainen asennus voi alkaa. Asenna aprsg komentamalla

aptitude install aprsg

Asennus on nyt valmis. Tämän jälkeen vuorossa on asetusten teko, joka tapahtuu muokkaamalla asetustiedostoa /etc/aprsg.conf siellä olevien ohjeiden mukaan.

Konfiguroitu aprsg käynnistyy komennolla

/etc/init.d/aprsg start

Tarkkaile igatesi toimintaa! Lokitiedostot ovat varmasti avuksi tässä vaiheessa, vaikka niiden keräämisestä myöhemmin haluaisit luopuakin.


Koska aprsg on nyt asennettuna Debianin pakettienhallinnan kautta, sen päivitykset asentuvat samalla kun muutenkin päivität järjestelmääsi. Siis esimerkiksi komentaessasi

aptitude update
aptitude upgrade

Ja mikä parasta, aprsg:n poistaminen on myös erittäin helppoa:

aptitude purge aprsg


Lähdekoodeista kääntämällä

aprsg tarvitsee kääntyäkseen ja toimiakseen wxWidgets- ja Communication Toolbox -kirjastot. Kehitysalustassa on wxWidgetsin versio 2.6.3.2.1.5, mutta koodi saattaa kääntyä muitakin versioita vastaan. Kirjaston saat osoitteesta http://www.wxwidgets.org/downloads/. Jos joudut/päädyt kääntämään kirjaston itse, kannattanee jättää graafiset osat kääntämättä (--disable-gui), sillä aprsg ei niitä tarvitse. Communication Toolboxista (lyh. wxtcb) käytämme versiota 0.9, jonka saat osoitteesta http://downloads.sourceforge.net/wxcode/wxctb-0.9.tar.gz.

Kun edellämainitut kirjastot on asennettu ja tähdet ovat taivaalla oikeissa paikoissa, kääntämisprosessin pitäisi sujua normaaliin tapaan:

tar xvzf aprsg-<versio>.tar.gz
cd aprsg-<versio>
./configure
make
make install


Konfigurointi

aprsgn konfiguroinnissa kannattaa käyttää pohjana niin lähdekoodi- kuin Debian-paketissakin tulevaa esimerkkiasetustiedostoa. Paketeista löytyy lisäksi ohjelman man-sivu, jossa joistakin asetuksista on kerrottu tarkemmin.