Ero sivun ”Amplitudimodulaatio” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2mqk
p (DSB linkki)
>Oh2mqk
(merkitään rääpäleeksi)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Category:Lähetelajit]]
[[Category:Lähetelajit]] {{stub}}


Amplitudimodulaatio ([[AM]]) on vastaanottotavaltaan erittäin yksinkertainen ja tekotavaltaan melko yksinkertainen modulaatio, jossa hyötysignaalilla kerrotaan kantoaalto käyttäen [[balansoitu modulaattori|balansoitua modulaattoria]].
Amplitudimodulaatio ([[AM]]) on vastaanottotavaltaan erittäin yksinkertainen ja tekotavaltaan melko yksinkertainen modulaatio, jossa hyötysignaalilla kerrotaan kantoaalto käyttäen [[balansoitu modulaattori|balansoitua modulaattoria]].

Versio 12. syyskuuta 2006 kello 10.46

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.

Amplitudimodulaatio (AM) on vastaanottotavaltaan erittäin yksinkertainen ja tekotavaltaan melko yksinkertainen modulaatio, jossa hyötysignaalilla kerrotaan kantoaalto käyttäen balansoitua modulaattoria.

Modulaatio ei ole koskaan niin syvä, etteikö kantoaaltoa jäisi ollenkaan jäljelle. Tämä syvyys tunnetaan termillä modulaatioindeksi.

Amplitudimodulaatiosignaaliin tulee aina kantoaalto, sekä kaksi versiota (sivunauhaa) alkuperäisestä signaalista:

Spektri-AM.png

AM täysin tukahdutetulla kantoaallolla tunnetaan nimellä DSB (Double Side Band) vertailukohtana SSB:lle (Single Side Band). Se on kuitenkin hieman hankalampikäyttöinen modulaatio, kuin AM.

AM modulaattori

Amplitudimodulaattori tehdään tavallisesti balansoimattomalla modulaattorilla tai balansoidun modulaattorin balansoimattomaan porttiin, jolle syötetään hyötysignaali ja kantoaalto saaden ulos AM-moduloidun version kantoaaltoa.

Amplitudimodulaattori voidaan tehdä myös moduloiden C-luokassa toimivan vahvistimen käyttöjännitettä AM-verhokäyrän tahdissa. Näin saavutetaan parempi hyötysuhde, kuin AM-moduloimalla pientä tehoa ja sitten vahvistamalla sitä lineaarisessa tehovahvistimessa.

AM demodulaattori

Amplitudimoduloitu signaali on helppo ilmaista tasasuuntaamalla saatu radiotaajuinen teho ja alipäästösuodattamalla siitä audiosignaali.

Diodi-ilmaisin

Edellä tarkoitettu radiotaajuinen teho on yleensä alkuperäisestä signaalista välitaajuudelle siirretty ja useampaan kertaan kaistanpäästösuodatettu versio alkuperäisestä, mutta yksinkertaisin vastaanotin on ns. kidekone, jossa antenniin on yhdistetty kaistanesto resonanssipiiri jolla valitaan kuunneltava taajuus ja tasasuuntaajalla otetaan radiotehoa tuon resonanssipiirin yli herkkään kuulokkeeseen.

Synkroninen ilmaisin

.. synkroninen ilmaisin ..