Modulaatioindeksi

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Modulaatioindeksi määrittelee kuinka paljon moduloitu signaali eroaa moduloimattomasta signaalista. Modulaatioindeksin suuruuden määrittelee käytettävä modulaatio.

Modulaatioittain

AM

AM:llä modulaatioindeksi kertoo kuinka paljon RF-verhokäyrä vaimenee maksimissaan vs. minimissään.

0% modulaatioindeksillä kantoaalto pysyy koko ajan vakioteholla, eikä verhokäyrän korkeus vaihtele. 100% modulaatioindeksillä RF-verhokäyrä vaeltelee kantoaallon maksimitehon ja nollan väliä.

Yli 100% modulaatioindeksillä (modulaattorin rakenteesta riippuen), joko verhokäyrä jää nollaan osan aikaa, tai se nousee uudelleen ylös, mutta kääntäen RF:n vaiheen.

FM

FM:llä modulaatioindeksi kertoo, kuinka suuren taajuuspoikkeaman moduloiva signaali aiheuttaa kantoaallolle:

jossa on taajuuspoikkeaman huippuarvo ja on moduloivan sinisignaalin amplitudi. Modulaatioindeksi määritellään suurimmalla moduloivalla taajuudella.

Kun modulaatioindeksi on paljon alle ykkösen, puhutaan kapeakaistamodulaatiosta. Yleensä taajuusmodulaation yhteydessä puhutaan taajuusdeviaation suuruudesta ja modulaatioindeksi on toisarvoinen suure.

PM

Vaihemodulaatiolla modulaatioindeksi on määrittelty vaihesiirron huippuarvona radiaaneissa. Yksi radiaani on n. 57,3 astetta.

jossa on vaihepoikkema.

Kun moduloiva signaali on siniaalto, niin vaihemodulaatiolla modulaatioindeksi on moduloivasta taajuudesta riippumaton. Yleensä vaihemodulaation yhteydessä puhutaan vaihepoikkeama suuruudesta asteissa ja modulaatioindeksi on toisarvoinen suure.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.