VOACAP

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VOACAP (Voice of America Coverage Analysis Program) ennustaa HF-alueen (3-30 MHz) radioaaltojen etenemistä tilastollisten todennäköisyyksien pohjalta. Se kehitettiin alun perin VOA:n (radioasema Voice of America, Amerikan Ääni) tarpeisiin IONCAP-ohjelmasta, mistä juontuu myös ohjelman nimi. Ohjelman kehitystyöstä vastasi U.S. Department of Commerce, Institute for Telecommunication Sciences (ITS). IONCAP:sta löytyneitä virheitä korjattiin, ja tietojen syöttöön suunniteltiin graafinen käyttöliittymä. Samalla tulosten esittämiseen tehtiin graafiset käyttöliittymät.

Myöhemmin kun VOACAP-ohjelmapaketin rahoitus loppui, ennusteen laskennasta vastaavan ohjelmamoduulin (voacapw.exe) Fortran-kielinen lähdekoodi ja kaikki binäärimuotoiset ohjelmat saatettiin ilmaiseksi julkiseen levitykseen. Voacapw.exe-ohjelmamoduuli ei nauti tekijänoikeuden suojaa, joten sitä saa vapaasti käyttää haluamallaan tavalla. Tästä syystä voacapw.exe-ohjelmaa käytetään joidenkin radioamatööreille ja lyhytaaltokuuntelijoillekin suunnattujen kaupallisten ohjelmien laskentamoottorina. Ks. alempana linkit.

ITSHFBC-ohjelmapaketti, joka sisältää kolme ennusteohjelmaa (VOACAP, ICEPAC ja REC533) oheisohjelmineen, on ladattavissa ilmaiseksi Internetistä. Ohjelmia ylläpitää - pitkälti harrastuspohjalta ja erilaisten toimeksiantojen pohjalta - niiden ohjelmoija Gregory Hand. Nämä kolme ohjelmaa käyttävät erilaisia signaalinetenemismalleja. Niiden käyttöliittymä on tehty tarkoituksella yhteneväiseksi, mutta algoritmit toimivat eri periaatteilla.


Katso myös

Kaupallisia ohjelmistoja

  • ACE-HF. Osaa yhteysvälilaskelmat ja peittokartat. By Richard Buckner.
  • MultiProp. Excel-pohjainen peittoaluekarttojen animointiin tarkoitettu shareware. By Dan Maguire AC6LA.
  • WinCAP Wizard 3. Osaa yhteysvälilaskelmat, ei osaa peittokarttoja. Grayline/maailmankartta-näkymä. Hyvät, monipuoliset graafit ja yhteenvetolomakkeet. By Jim Tabor KU5S.

Esimerkkejä VOACAP-analyyseista

Kuva 1. Etenemisennuste yhteysvälille Vaasa - Johnston Island (AH3C).

http://www.uwasa.fi/~jpe/voacap/etu1.gif

Kuva 2. Peittoalue-ennuste Vaasasta 14 MHz:n alueella.

http://www.uwasa.fi/~jpe/voacap/etu2.gif