SOTA

Radioamatööriwikistä
(Ohjattu sivulta Sota)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Summits On The Air on G3CWI:n ja G3WGV:n kehittämä awardi, jossa aktivoidaan ja työskennellään pienempien ja suurempien vuorten huippuja. Ohjelma alkoi Englannista G and Walesistä GW 2. maaliskuuta 2002. Huiput hyväksytään mukaan niiden topografisen prominenssin perusteella. Aluksi vähimmäisvaatimus oli 150 metrin nousu eli 100 jalkaa. Myöhemmin sääntöjä muutettiin (2008 tammi-helmikuu) ja mukaan hyväksyttiin myös yli 100 metrin prominenssit erillisellä hakemuksella. Tästä seurasi topografialtaan matalien maiden kuten PA ja OZ mukaan tulo. Suurin osa assosiaatioista noudattaa kuitenkin edelleen alkuperäistä 150 metrin vaatimusta. Ensimmäinen versio Suomen SOTA-huipuista tuli voimaan 1. huhtikuuta 2008 ja tämä perustui 150 m:n prominenssidataan. Kustakin huipusta saa pisteitä sen korkeuden mukaan. Pisterajat on määritelty maan käsikirjassa Association Reference Manual (ARM).

Pidetyistä yhteyksistä ja aktivoinneista kerätään pisteitä kirjaamalla yhteydet SOTA-tietokantaan. Awardin saa 100, 250, 500 tai 1000 pisteen keräämisestä. QSL-kortteja ei vaadita työskentelytodistusta varten.

Pidettyjen yhteyksien kirjaaminen tietokantaan

Pidetyistä SOTA-yhteyksistä saa pisteet, kun ne kirjaa SOTA-ohjelman tietokantaan osoitteessa [1]. Tämä koskee sekä aktivointia että jahtaamista.

Yhteyksien kirjaaminen on helppoa. Ensin täytyy tietokantaan luoda oma tunnus, jos ei ole sitä vielä tehnyt. Tunnuksen voi luoda valitsemalla sivun yläreunan "Logon/Logoff" -valikosta vaihtoehdon "Register". User nameksi kannattaa laittaa oma pääasiallinen kutsu. Lisäksi kysytään salasanaa kahteen kertaan, nimeä, erikseen kutsua, sähköpostiosoitetta ja maata (=Association). Maavalinta tässä ratkaisee, minkä prefiksin alla omat pisteet näkyvät listoilla. Tähän voi siis huoletta laittaa OH, vaikka workkisi Alpeilla kiipeileviä aktivoijia, tai kävisi itse kiipeilemässä vaikkapa Norjassa. Register-nappia painamalla homma on valmis.

Kun tunnus on luotu, "Logon/Logoff"-valikosta voi valita "Logon" ja kirjautua sisään omalla tunnuksellaan ja salasanallaan. Yhteyksiä voi kirjata selaimen avulla "Submit Log" -valikon vaihtoehdoilla "Submit activator entry" ja "Submit chaser entry". Molemmat etenevät samalla tavalla. Ensin syötetään aktivoitu tai jahdattu huippu valitsemalla kolmesta pudotusvalikosta maa (=Association, esim. OH (Finland)), Alue (=Region, esim. JS (Järvi-Suomi)) sekä itse huippu (=Summit, esim. OH/JS-057 (Kanavuori)). Tässä vaiheessa sivulle ilmaantuu lisää kenttiä, joihin syötetään päivämäärä, UTC-aika, yhteyden aikana itse käytetty kutsu (mukaanlukien esim. /P-liite), vasta-aseman kutsu, bandi, mode sekä Notes-kenttä, johon voi halutessaan syöttää esimerkiksi annetun ja saadun RST-raportin, vasta-aseman operaattorin nimen tai muuta yhteyden kannalta huomionarvoista. "Continue >>>" -nappula vie eteenpäin, ja seuraavalla sivulla täytyy vielä ruksi asettamalla vakuuttaa, että on pitänyt yhteyden SOTA-ohjelman sääntöjen mukaan.

SOTA-pisteet ovat siis henkilökohtaisia eivätkä sidottuja yksittäiseen kutsuun, eli voit hyvin jahdata SOTA-huippuja vaikka kerhon asemalta kerhon kutsulla ja silti voit kirjata itse pitämäsi yhteydet tietokantaan omalla tunnuksellasi. Samoin jos aktivoinnissa on mukana useampi, voivat kaikki käyttää omia kutsujaan tai vaikka yhdessä kerhon kutsua, jos näin on sovittu. Kunhan jokainen pitää vähintään neljä yhteyttä huipulta, kaikki operaattorit saavat huipusta aktivointipisteet. Tämän takia jokaisen pidetyn yhteyden syöttämisessä annetaan myös sillä kertaa käytetty kutsu.

"Submit Log" -valikosta löytyy myös kaksi muuta kohtaa, joiden avulla voi syöttää aktivointi- tai jahtaajakusoja CSV- tai TSV-tiedostona isommassa läjässä. Tuollaisen tiedoston voi ilmeisesti luoda joistakin lokiohjelmista, tai ainakin lokiohjelman tuottaman tiedoston voi muuntaa tuohon muotoon. Tiedoston voi toki helposti luoda myös ihan tavallisella tekstieditorilla, kuten Windowsin muistiolla. Tiedoston rakenne on kuvattu tällä sivulla.

Katso myös

Adifmerg

Avaruussää

Kuudenmetrin kolmio

Linkkidipoli

Reppudipoli

Sää ulkona

http://www.meteoalarm.eu/

http://www.euclid.org/realtime.html

http://www.avalanches.org/

Aiheesta muualla

http://www.sota.org.uk/

http://groups.yahoo.com/group/sotaoh/

http://sral.fi/oh7bf/oh7bf_7_17_2009.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Summits_on_the_Air

http://www.adventureradio.de

Jaakko Koivuniemi OH7BF, SOTA – työskentely huipulta, Radioamatööri 4 2008

Jaakko Mäntymaa OH6FQI, Järvi-Suomi liittynyt SOTAan, Radioamatööri 9 2010

Jaakko Mäntymaa OH6FQI, Vuorenhuippuja valloittamaan - Summits on the Air, SOTA, Radioamatööritoiminnan esittelylehti 2011

Jaakko Koivuniemi OH7BF, Kivikenttien kutsu, Radioamatööri 11 2011

Jaakko Mäntymaa OH6FQI, Talvista SOTAa OI-kutsulla, Radioamatööri 8 2012

Pekka Ritamäki OH3GDO, Sota, mikä se on?, Radioamatööri 6 2013

Jari Leivo OH3KRH sekä Tia OH3TIA, SOTA (Summits on the air), Radioamatööri 2 2014