SRAL wiki:Muokkaajille

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla on käyty läpi ohjeita ja linjauksia Radioamatööriwikin muokkaamiseen, joiden tarkoitus on säilyttää wikin sisältö yhtenäisenä ja linjakkaana niin ulkoasun kuin sisällön suhteen.

Ohjeita ei ole kiveen hakattu, ja wikin käyttäjien ja yleisön kesken niitä voidaan lisätä tai tarkentaa. Tällöin kuitenkin pitää herättää keskustelua, yksinään nuriseminen huonoista käytännöistä ei auta! Jos et keksi muuta, laita mietteistäsi sähköpostia Verkkosivutoimikunnalle.

Sivujen muokkaimen ohje on sivulla SRAL wiki:Kuinka sivuja muokataan.


Yleisesti ottaen ei ole liian pientä tai liian isoa muutosta; korjaa kirjoitusvirheet tai kirjoita artikkeli uudelleen jos se on perusteltua. Tässä mainitut käytännöt on tarkoitettu yleisohjeeksi siitä mihin pyritään pidemmällä aikavälillä, ei karkottamaan muokkaajia, ja siksi nyrkkisääntö: mieluummin muokataan kuin ei muokata! Jos lisäät sivulle asiaa/lähteitä mutta et saa muokkauksesi kieli- tai ulkoasua kauniiksi, muokkaa silti. Ulkoasu on helpompi silotella, jos fakta löytyy jo.

Sivujen vakiorakenne

Jonkinlaiset vakioelementit voitaisiin haluta löytyvän kaikista artikkeleista, esimerkiksi sivun alussa:

  • asian virallinen tai yleiskielinen nimitys, muut synonyymit / yleisesti käytetyt nimitykset, tärkein englanninkielinen/vieraskielinen nimitys/-kset,
  • laaja määritelmä ja yleistajuinen kuvaus aiheesta.

Luokitellaan sivut!

Pyritään lisäämään sivuille luokat, jotta ne löytyvät helpommin. Runko tärkeimmille käytettäville luokille löytyy sivulta SRAL wiki:Luokat. Luokittelusta sopii keskustella (esim. Luokat-sivun keskustelusivulla), jos parempia ideoita luokitteluun syntyy.

Mallineet

Huomion kiinnittämiseksi tiettyyn sivuun tai sivuihin voi käyttää mallineita, jotka lisäävät ennalta määritellyn tekstin sivulle ja lisäävät sivun automaattisesti mallineen määrittelemään luokkaan, josta niitä on helppo selata.

Erityisesti kannattaa käyttää seuraavia:

  • {{Tynkä}} sopii käytettäväksi kun sivua on syytä kokonaisuudessaan laajentaa. Merkitsee sivun luokkaan Tyngät.
  • {{Täydennettävä}} on kuten edellinen, mutta sopii käytettäväksi erityisesti sivun osan kanssa. Luokka:Täydennettävät.
  • {{Vanhaa}} – kun sivu sisältää vanhentunutta tietoa ja täytyy päivittää ajan tasalle. Teksti varoittaa lukijaa vanhentuneesta tiedosta. Luokka:Täydennettävät.

Lisätessäsi mallineen sivulle, kannattaa lisätä myös lisätietoteksti ja osoittaa siinä, miksi malline on lisätty. Lisätietoteksti lisätään näin: {{Tynkä|Tämä on lisätietoteksti}}.

Mallineet on tarkoitettu poistettaviksi sivulta kun se on päivitetty tai ongelma muuten korjattu. Katso myös kaikki Radioamatööriwikin tuntemat mallineet.

Kieli

Radioamatööriwikillä on potentiaalisesti laaja yleisö, joten käytetään asiallista yleiskieltä. Kilpailevista sivujen nimistä valitaan se, joka on ns. hyvää suomea.

  • Esimerkiksi sivun nimenä mieluummin Taajuusmodulaatio kuin FM.

Ohjaukset ja pääsivut

Jos on paljon hyvin lähellä toisiaan olevia aiheita tai sivujen nimiä, mieluummin siirretään niiden tieto yhdelle sivulle, ja luodaan slangi-/rinnakkaistermeistä ohjaukset tälle pääsivulle.

  • Esimerkiksi, jos sivulla on liian vähän sisältöä omaksi sivukseen (esim. yksittäinen anekdootti tai historiallinen viittaus): siirretään sivun sisältö aiheesta varsinaisesti kertovalle pääsivulle ja joko poistetaan alkuperäinen tai jätetään ohjaus varsinaiseen sivuun.
  • FM → ohjaus Taajuusmodulaatio.

Vinkkejä

  • Sisällysluettelon saa pois lisäämällä sivulle tekstin __NOTOC__ ja pakotettua tiettyyn kohtaan sivua tekstillä __TOC__
  • <nowiki> -tagilla voi estää wikiä tulkitsemasta taikasanoja, esimerkiksi tekstin __NOTOC__ saa lisättyä sivulle kirjoittamalla <nowiki>__NOTOC__</nowiki>