RViesti client

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä 'rviesti'-nimisellä ohjelmalla voit lähettää tekstiviestejä R.Viesti -tekstiviestiverkkoon. Ohjelman lisäksi tarvitset käyttäjätunnuksen R.Viesti -palvelimelle, joka välittää viestit edelleen lähetinasemille. Koska viestejä saavat näille radioamatöörilähettimille lähettää vain radioamatöörit, käyttäjätunnuksia ei saa luovuttaa ei-amatööreille.

Ohjelma on toteutettu Perl-kielellä, ja sen pitäisi toimia kaikissa käyttöjärjestelmissä, joille on olemassa perl-ohjelmointikielen tulkki (Linuxit, Unixit, MacOS 10, Windows, VMS, jne). Joihinkin Perl-tulkki pitää asentaa jälkikäteen.

Paketti sisältää myös perl-modulina toteutetun client-kirjaston Ham::RViesti::Client, jota käyttäen voit kätevästi toteuttaa itse viestejä lähettäviä ohjelmia.

Asennus Debian / Ubuntu Linux -ympäristöissä

sudo apt-get install libyaml-tiny-perl libjson-perl libwww-perl libdigest-hmac-perl

mkdir inst && cd inst
wget http://he.fi/pocsag/Ham-RViesti-Client-JNE (ks. linkki alla)
tar xvfz Ham-RViesti-Client-*.tar.gz
cd Ham-RViesti-Client-*
perl Makefile.PL
make
make test
sudo make install

Viimeinen komento kysyy pääkäyttäjän salasanan, asentaa client-kirjaston, sekä itse rviesti-ohjelman todennäköisesti polkuun /usr/local/bin/rviesti. Lisäksi tulee sinun kopioida tiedosto tools/rviesti.conf johonkin seuraavista paikoista:

~/.rviesti.conf
eli omaan kotihakemistoosi piilotetuksi tiedostoksi, mikäli et halua tietokoneen kaikille käyttäjille oikeutta lähettää näitä viestejä omissa nimissäsi
/usr/local/etc/rviesti.conf
kaikkien koneen käyttäjien käytettävissä oleva "globaali" tiedosto
/etc/rviesti.conf
kuten edellä, globaali konfigi

Tiedostoon laitetaan mieleisellä tekstieditorilla oma kutsumerkki sekä R.Viesti -ylläpidolta saadut avaimet.

Uusin versio

Ham-RViesti-Client-1.00.tar.gz

Viestin lähettäminen

$ rviesti N0CALL 'Hello world!' -d
rviesti: Reading YAML configuration from /home/hessu/.rviesti.conf ...
Ham::RViesti::Client DEBUG initializing
Ham::RViesti::Client DEBUG switching to next server: rv-api-1.rats.fi:8042
Ham::RViesti::Client DEBUG performing HTTP API request
Ham::RViesti::Client DEBUG API HTTP call successful
Ham::RViesti::Client DEBUG API call response decoded successfully
Ham::RViesti::Client DEBUG API call response contains result: ok
rviesti: Sent id rviesti.OH7LZB.1296626362.51766041.5572212 to oh7lzb

Parametriksi tulee siis vastaanottajan kutsu ja viesti. Vastaanottajaksi voi laittaa myös jakelulistan joka sisältää useita vastaanottajia, esim. @RNETOPSIT tms. Tai suoraan piippariin koodatun RIC-numeron vaikkapa testaillessa, mutta oikeassa käytössä suositellaan kutsu-numero-mäppäyksen tekemistä palvelimella, jotta piipparin käyttäjä voi helposti vaihtaa piipparinsa numeron yhdessä paikassa.

Pudota testaukseen tarkoitettu -d (debug) vipu pois, niin ohjelma ei tuumaile niin paljoa. -f parametrilla voit kertoa ohjelmalle sen konfiguraatiotiedoston sijainnin.

Viestin pitäisi lähteä ilmoille kaikilta järjestelmään kytketyiltä lähettimiltä normaalisti n. 5-15 sekunnin kuluessa. Pitempien viestien lähettäminen kestää kuitenkin aikansa, joten jonotustilanteessa voi viestin perillemeno kestää pitempäänkin.

Lisädokumentaatiota

Client-moduli on dokumentoitu perldoc-metodilla, eli 'perldoc Ham::RViesti::Client' tulostaa APIn dokumentin (modulin asentamisen jälkeen).