PSK31

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


PSK31 on yksi viime vuosien suosituimmista digimodeista. Kuten nimikin kertoo, on kyseessä vaiheensiirtoavainnus ('Phase Shift Keying') n. 31 baudin nopeudella.

PSK31:n nopeata suosion kasvua selittää se, että se on selvästi herkempi kuin RTTY, mutta on muutoin samalla tavalla sujuva operoida. Lähetteen kapeus on myös suuri plussa amatööriympäristössä ja varsinkin ruuhkaisella 20m bandilla. PSK31:n suurin haittapuoli lienee suorituskyvyn romahtaminen vaikeissa monitie-etenemisolosuhteissa. Varsinkin napa-alueiden ylittämisessä esiintyvä polar flutter tuhoaa signaalin pahasti.

PSK31-modulaatio

PSK31:ssä symbolinopeus on 31,25 baudia ja modulaationa on differentiaalinen binäärinen PSK. Binäärisessä PSK:ssa kantoaallon vaihe joko kääntyy 180 astetta (eli polariteetti vaihtuu) symbolirajalla tai pysyy ennallaan. Differentiaalisuus tarkoittaa sitä, ettei polariteetti itsessään ole merkittävää, vaan nolla tarkoittaa polariteetin kääntymistä ja ykkönen vakiona pysymistä. PSK31 symbolin amplitudi on vielä muotoiltu kosinimuotoon, jolloin lähetteestä tulee hyvin kapea.

PSK31-koodaus

Merkkien koodaus on PSK31:ssä hieman erikoinen. Käytetyssä ns. varikoodissa jokaisessa merkissä ei ole vakiomäärää bittejä vaan eri merkit ovat eri pituisia kuten morsekoodissa. Kaikki merkkikoodit alkavat ja loppuvat ykkösellä ja merkit erotetaan toisistaan kahdella peräkkäisellä nollalla. Eniten käytetyt merkit ovat lyhyimpiä; välilyönti on pelkkä "1", e on "11", t on "101" ja niin edelleen. Pienten kirjainten koodit ovat lyhyempiä kuin isojen ja tästä johtuen saman informaation saa kulkemaan vähemmällä energialla jos kirjoittaa pienillä. Varsinkin RTTY-konkarit tuppaavat usein "HUUTAMAAN." PSK31:llä tämä ei kannata.

Englanninkielisesta Wikipediasta löytyy tiedot Varicodesta: http://en.wikipedia.org/wiki/Varicode