Vaiheavainnus

Radioamatööriwikistä
(Ohjattu sivulta PSK)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaihesavainnus tai Vaiheensiirtoavainnus, engl. phase-shift keying (PSK), joskus myös vaihesiirtymäavainnus, on yleensä digitaalisissa lähetteissä käytetty menetelmä, jolla vakiotehoista (ainakin lähes) signaalia tuotetaan suhteessa syöttävään digitaaliseen bittivirtaan. Äkillinen vaiheen siirto aiheuttaa signaalin voimakkaan leviämisen samaan tapaan kuin kova avainnus aiheuttaa CW signaalin tarpeettoman suuren kaistaleveyden. Kaistaleveyttä kavennetaan suodattamalla, joka nykyisin on helpointa tehdä käyttämällä lineaarisia vaihemodulaattoreita ja bittivirran eli kantataajuuden alipäästösuodatusta. Käytännössä nuo tehdään digitaalisella signaalikäsittelyllä. Suodattaminen kuitenkin aiheuttaa signaaliin amplitudivahtelun ja signaalin vahvistaminen vaatii lineaarisen vahvistimen SSB lähetteen tapaan.

Tästä on useampia aliversioita riippuen samalla kerralla koodattavien bittien määrästä:

  • BPSK: Koodaa yhden bitin kerrallaan
  • QPSK: Koodaa kaksi bittiä kerrallaan
  • 8-PSK: Koodaa kolme bittiä kerrallaan

PSK on läheistä sukua audiota kuljettamaan kykenevälle vaihemodulaatiolle. Audiota siirrettäessä vaiheen absoluuttiarvolla ei ole merkitystä. Digitaalisessa modulaatiossa vaiheella on ns. näytteenottohetkellä määrätyt arvot, joita on nimityksen mukaisesti on BPSK:lla kaksi, QPSK:lla neljä ja 8-PSK:lla kahdeksan. Yleensä vastaanotin ei tiedä vaiheen absoluuttiarvoa ja sitä varten vaiheensiirtokoodauksella on poistettava sen vaikutus. Eräs tapa on käyttää differentiaalikoodausta, jossa vaiheenmuutos määrää siirrettävien bittien arvot.

Toinen signaalin vaihetta moduloiva lähetysmuoto on taajuussiirtosavainnus, joka voidaan toteuttaa FM-modulaattorilla. Taajuusmodulaatiossa muutetaan signaalin vaiheen muutosnopeutta.

Aiheesta muualla