OH6NT-5

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

APRS RO iGate, KP13jo

Tietoja asemasta:

  • Antenni: HB9CV pystypolarisaatio, suunta etelä-lounas, Gain 4,1 dBd, F/B > 20 dB. Tekijä: OH6MH
  • Vastaanotin/TNC: Hamdr radiomodemi
  • Tietokone: Gadget Computer eBOX 2300JSK, 2 GB CF-kortti kovalevynä.
  • Nettiyhteys QTH:ssa: 10/10 Mbit/s valokuituyhteys
  • QTH: Oma hamshakki, KP13jo, Pännäinen

Laitteet (kuva alla): Vasemmalla HaMDR, vieressä poweri (turhan järeä) jonka päällä eBOX 2300JSK miniPC jossa pyörii Linux Debian sekä APRX-softa by Matti OH2MQK.

OH6NT-5.jpg


Alla juttu aseman tunkkauksesta, lähinnä tuon mini-PC:n ja softan konffaus (kiitokset Matille, OH2MQK, jota ilman tuskin olisin saanut softaa pyörimään). Juttu on julkaistu myös RA:ssa 2/09.

Väkästelyä aprx-iGaten kanssa.

Tämä tarina kertoo Aprx-1 version asentamisesta, Aprx on uuden version myötä saanut paljon uusia piirteitä ja konfiguraatio on myös muuttunut.

On Sat, Jan 05, 2008 at 04:10:04PM +0200, Thomas Anderssen wrote:

6NT: No niin, nyt taas menin halpaan kerran :-) Tilasin tommosen: *Gadget Computer* Gadget Computer eBOX 2300JSK, ja siihen kahden gigan CF-kortin. Hieman kalliimpi kun tuo karvalakkimalli, mutta tässä on kaksi sarjaporttia. Toimitusaikaa taitaa olla pari viikkoa, mutta minulla ei ole kiirettä. Miten tästä eteenpäin? Mikä Linus-distro tuhon kannattaa yrittää ympätä, Debian? Onko linkki? Ja sen päälle tuo sinun aprx tietty.

2MQK: Tai jopa 4 viikkoa. Näin se periaatteessa tehdään. Käytännössä kannattaa kaivaa verkosta ensiksi Debianinin asennus CD/DVD image ja olla USB:hen kiinnitettävä CD/DVD asema käsillä. Asennuksen valmistuttua tehdään vielä muutama temppu millä /tmp muutetaan RAM-levyksi ja paikat/tiedostot joita muokataan tavallisessa asennuksessa vaihdetaan symbolisin linkein tai konfiguraatioita säätämällä osoittamaan sinne. Lopuksi se CompactFlash:illa oleva systeemin root vaihdetaan ns. R/O mounttiin. Tuosta on tarinaa OH2RDY-artikkelissa.

Olemme miettineet tarjota jakoon valmiin CF levy-imagen tuosta OH1GSM-1:stä. Sensuroimme toki hieman salasanoja ja aprx.conf asetuksia, muutoinhan saisitte tietää ihan oikeita salaisuuksia...

CF-kortin kooksi riittää kyllä 1 giga. OH2RDY:llä riittää puolen gigaa ja sinne on aika surutta lätätty kaikenlaista turhaakin, mitä Debian oletuksena mukaan ottaa. Muistaakseni OH1GSM-1:ssä on 1G kortti ja sekin on alle puolillaan.

6NT: Muutan Hamdr:ni kiss-moodiin ja eikun sarjapiuhalla tuohon purkkiin -kö?

2MQK: Kyllä.

Laitehankintaa

On Thu, Feb 14, 2008 at 04:28:50PM +0200, Thomas Anderssen wrote:

6NT: Heippa taas. Pöydälläni on nyt tuliterä tuommonen eBox 2300 jossa 2 Gb:n CF-kortti. Se odottelee siirtymistä rx-igateksi. Mutta ensin pitäisi asentaa joku Linux-distro; mikä kannattaa valita? Ja sitten: Löytyykö tämmöselle WinDork-hurulle jostain dokuja millä sen käyttiksen saa tuupattua sinne CF:lle?

Käytettävissä on joko LACIE:n 80 G:n USB-only tasku-HD, 2 G:n USB-tikku (joko U3 tai ilman) tai ulkoinen USB-CD (iomega)... Jaksatko antaa hieman opastusta, teen sitten sitämukaa dokuja verkkoon kun/jos onnistuu... Kiirettä ei ole, eilen piti vaan olla valmis ;-) kuten tavallista.

2MQK: Suosittelisin ottamaan yhteyttä Vaasan miehiin tuossa Linux asennuksessa. He ovat tehneet varsin siistin asennuksen johonkin vastaavaan systeemiin. Voin sitten auttaa kun tulee aika pudottaa koneeseen se softa joka tekee sen Rx-iGate toiminnan. Hannes, OH6HZ ja kumppanit.

Ulkoinen USB DVD-asema (polttava) on näppärä väline tällaisia asentaessa. Ensin yhdessä koneessa tehdään DVD-R:lle systeemisoftista asennuslevyke ja sitten vaihdetaan asema toiseen koneeseen ja aletaan asentaa... Kyllä noita saa vielä jotain net-install CD-levykuviakin, niin ettei tarvitse ensiksi nykäistä 2-4 gigatavua asennustiedostoja joista sitten käyttää pienen siivun.

Omaa yritystä

En ottanut yhteyttä Vaasan - vielä. Tiesin että Hannes ei ollut itse hakkeroinut heidän purkkiaan, vaan siellä on joku toinen guru jota en tunne enkä tiedä. Lisäksi heillä on käytössä (tietääkseni) toinen softa. Päätin kokeilla itse.

Ensin yritin USB-tikulla, johon olin purkanut iso-levykuvan sisällön, ja tehnyt siitä buuttaavan syslinux-softalla. eBOX kyllä buuttasi mutta ei osannut asentaa mitään, enkä itse osannut ohjailla asennusta käyntiin vaikka käytettävissä oli pieni komentotulkki (ash), kun en ole *nix-guru...

Sitten tein homman uudelleen, mutta siirsinkin koko *.iso-tiedoston tikulle. Buutti onnistui, mutta ei se löytänyt levykuvaa, eli ei osannut asentaa mitään CF-kortille.

Vaihdoin taktiikkaa. Poltin CD:n jossa nettiasennus-iso ja kokeilin USB-CD:lla (iomega). eBox ei löytänyt koko CD-asemaa! Formatoin CF-kortin XP-koneella FAT16:si, siirsin iso-levykuvan sille ja tein siitä muka buutattavan syslinux-softalla. Eihän se edes osannut buutata...

Laitoin CD:n PC:hen ja buuttasin PC:n sillä. CF-kortti oli lukijassa. Linux halusi alustaa CF-kortin, ja asentaa sinne, joten mikäs siinä… Hyvältä näytti. Kuitenkin valmis asennus ei suostunut buuttaamaan eBoxissa, koska Linux luuli asentuneensa käyttöjärjestelmän sdb1-laitteeseen, ja eBox yritti buutata sitä hda1:ltä.

Uusi taktiikka. Tankkasin netistä ”Pendrive” Linux-version jonka asensin XP:llä tikulle ohjeiden mukaan. eBOX ei suostunut buuttaamaan. Korvasin vmlinuz- ja ramlevy-gz:n Debianversioilla, nyt eBox buuttasi, mutta ei edellenkään suostunut asentamaan mitään CF-kortille.

Tappelin lauantain ja puoli sunnuntaita. Yhtäkkiä eBox keksi erään buutin yhteydessä että siinä on kiinni USB-CD (iomega). Kokeilin buutata siitä CD:llä jossa se Debian netti-iso, ja vot, sehän buuttasi ja osasi asentaa itsensä CF-kortille! Valmis asennus ei kuitenkaan buutannut, johtuen ilmeisesti siitä että annoin asennussoftan hakea netistä lisää tavaraa perusasennuksen lisäksi.

Homma uusiksi, nyt jätin pois kaikki extrat joita se pyyteli. Nyt asennus buuttasi eBOXissa! Oli siis toimiva eBox jossa Debian 2.6.18 perusasennus.

Asensin apt-get install openssh-server -käskyllä eBoxiin telnet-palvelimen jotta pääsin verkon kautta ssh pääteohjelmalla kiinni myllyyn ja voin poistaa näppiksen, näytön yms. roinan.

Se pyörii sittenkin!

Eikun mailia Matille...

On Sun, Feb 17, 2008 at 03:06:38PM +0200, Thomas Anderssen wrote: 6NT: Tervehdys taas. Nyt ollaan menossa tällä lailla:

   Linux oh6nt 2.6.18-5-486 #1 Mon Dec 24 16:04:42 UTC 2007 i586
   Last login: Sun Feb 17 16:56:20 2008 from 192.168.1.30
   thomas@oh6nt:~$ ls -l
   total 48
   -rw-r--r-- 1 thomas thomas 48934 2008-01-06 14:47 aprx-0.13-svn45.tar.gz

eli tuo tervapalloon pakattu aprx-softa on siellä mun home-hakemistossa; mites nyt? Ja vielä pitäs saada se niin ettei se kirjoittele turhia sinne CF-levylle, miten se mountataan ro-tilaan? Onko ne wikissä olevat lokien yms. uudelleenohjaukset /dev/null:iin riittävät, vai pitikö tehdä joku ram-levykin? Sitten haluaisin myös asettaa sille "oman" ip-osoitteen (nyt se hakee osoitteen dhcp:ltä).

2MQK:Tämä näyttäisi Debianin-asennukseen kuuluvalta ytimeltä... Debianin asennuksen säädöissä kelpoisa malli (vaikka ei ehkä kaunein) on kyllä OH2RDY:n rakennusselostus siitä mitä kaikkia systeemisäätöjä sille tehtiin: OH2RDY erityisesti kohdasta "Compact Flash levyn aiheuttamat erikoisuudet" alkaen.

Sitä RAM-levyä käytetään systeemissä vähien kirjoitettavien asioiden kirjoittamiseen. Sitä muuten kutsutaan "tmpfs":ksi tuolla systeemissä. Todellisuudessa se on RAMilla, mutta sen varsinainen nimi ei siihen viittaa. Koneessa ei myöskään saa olla swap:ia ( /etc/fstab - ei yhtään riviä jossa lukee "swap")

Aprx softaksi suositan ehkä mielummin tätä pakettia:

 http://ham.zmailer.org/oh2mqk/aprx/aprx_0.17.99-1_i386.deb

(olettaen että asennuksesi on Debian...)

Debianissa /etc/network/interfaces - tiedostoon laitetaan osoitteen, nettimaskin ja gatewayn arvoiksi jotain mikä sopii sinne sinun verkkoosi.

 # This file describes the network interfaces available on your system
 # and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
 
 # The loopback network interface
 auto lo eth0
 iface lo inet loopback
 
 # The primary network interface
 # iface eth0 inet dhcp       <--- todennäköinen nykyinen versio
 iface eth0 inet static
         address 192.168.1.30
         netmask 255.255.255.0
         gateway 195.168.1.1

Keskusteluja, asennusta, tunkkausta...

2MQK: Kysymyksien järjestystä muuttaen...

OH6NT: Mun fstab on tämän näköinen:

 > # /etc/fstab: static file system information.
 > #
 > # <file system> <mount point> <type> <options>       <dump>  <pass>
 > proc            /proc         proc   defaults        0       0
 > /dev/hda1       /             ext3   defaults,errors=remount-ro 0      1

2MQK: Tälle riville: defaults,ro

 > /dev/hda5       none            swap    sw              0       0

2MQK: Tämän rivin eteen '#' (eli kommentiksi koko rivi)

 > /dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0

2MQK: Tämä saa olla

 > tmpfs           /tmp            tmpfs   defaults        0       0

2MQK: ja tämä on haluttu

2MQK: Jotta systeemiin saa tuon muutoksen (ja rebottin) jälkeen tehtyä muutoksia / softien asennuksia / yms, niin pitää opetella komento:

 mount -o remount,rw /dev/hda1 /

sitten kun muutokset on tehty, tehdään vastakkainen operaatio:

 mount -o remount,ro /dev/hda1 /

6NT: Tuon tmpfs-rivin lisäsin sinne loppuun mutta ilmeisesti tuo swappiosio pitää tuhota... Vaan ensin kai pitää muuttaa nuo viittaukset /tmp-hakemistoon - mutta miten?

2MQK: Aika helposti. Esimerkiksi /etc/network/run tuolla alempana:

 # cd /etc/network
 # rm -rf run
 # ln -s /tmp run

Siis se kohdehakemisto aina pois ja sen nimelle ns. symbolinen linkki ( "ln -s" ) joka osoittaa /tmp hakemistoon. Nämä muutettavat kohdat on valittu huolella, jotta systeemi ei menisi liikaa rikki...

6NT: Juu.. Yritän katsoa, mutta mun ei oikein käsitä... Eli mitä käytännössä tehdään näille, eli miten tuo uudelleenohjaus tehdään?

2MQK: Systeemilevyllä on tyypillisesti useampia paikkoja jonne kirjoitetaan, niiden hakemistoja ja/tai tiedostoja on muutettu käsin osoittamaan /tmp:hen:

 > /etc/network/run -> /tmp
 > /var/lib/dhcp3 -> /tmp
 > /var/lock -> /tmp
 > /var/log/aprsd -> /tmp  (säätyy kai myös konfiguraatiotiedostolla)
 > /var/run -> /tmp
 > /var/tmp -> /tmp
 > /var/ax25/mheard -> /tmp (ei säädy konfiguraatiolla)
 

Sitä RAM-levyä käytetään systeemissä vähien kirjoitettavien asioiden kirjoittamiseen. Sitä muuten kutsutaan "tmpfs":ksi tuolla systeemissä. Todellisuudessa se on RAMilla, mutta sen varsinainen nimi ei siihen viittaa. Koneessa ei myöskään saa olla swap:ia ( /etc/fstab - ei yhtään riviä jossa lukee "swap" )

Debianissa nuo .deb paketit asennetaan komennolla:

  dpkg -i aprx_0.17.99-1_i386.deb

Kyllä niitä tietysti myös jollain apt-get päällystakillakin saa, mutta en ole tehnyt moisille tarvittavaa tukea.

6NT: Nyt tämän näköinen - uskaltaako buutata?  ;-)

 > # The loopback network interface
 > auto lo
 > iface lo inet loopback
 >
 > # The primary network interface
 > allow-hotplug eth0
 > #iface eth0 inet dhcp
 > iface eth0 inet static
 >         address 192.168.1.20
 >         netmask 255.255.255.0
 >         gateway 192.168.1.1

2MQK: Kyllä tuo kelvolliselta näyttää.

6NT: Niin ja buutista puheen ollen; se pyytää valitsemaan buutissa joko sen "tavallisen" tai "Single-user" -version - miten sen saa buuttaamaan kyselemättä turhia, kun ajattelin että ei olis normaalisti näyttöä/näppistä kiinni ollenkaan, vaan workkisin tarvittaessa openssh:n kautta (asensin sen palvelimen jo)....

2MQK: Katso tiedostoa /boot/grub/menu.lst

Rivit "default" ja "timeout" tiedoston alussa kertovat mitä tapahtuu bootin alkumetreillä. Todennäköinen timeout on noin 5 sekuntia, jonka jälkeen se jatkaa "default":in määräämällä boot-versiolla ("0" on ensimmäinen, "1" on toinen..) Sinne ei välttämättä tarvitse koskea, ihan vaan odottaa se 5 sekuntia. Jos systeemi _ei_odota_hetkeäkään_, voi olla todella hikistä saada puututtua boottaamiseen korjatakseen jotain. Mielummin siis se 5 sekuntia...

BIOS-asetuksiin voi olla tarvis koskea sen verran, ettei systeemi hermoile näppiksen/näytön puutetta, vaan boottaa silti. Näistä on jotain kuvaruutu-valokuvia OH1GSM-1 aseman selostuksessa.

6NT: Tulos:

 > oh6nt:~/aprx# dpkg -i aprx_0.17.99-1_i386.deb
 > Selecting previously deselected package aprx.
 > Reading database ... 13072 files and directories currently installed.)
 > Unpacking aprx (from aprx_0.17.99-1_i386.deb) ...
 > Setting up aprx (0.17.99-1) ...
 > Starting of aprx not enabled in /etc/default/aprx.

6NT: Entäs sitten, varmaan pitäis konffata jotain tällekin softalle, minne se alkaa kusoilla ja millä kutsulla jne?

2MQK: Joo, hiukan pitää säätää. "Levy" mountattuna rw moodiin) editoi tiedostoa: /etc/aprx.conf

Sinne pitää laittaa oikeat arvot mycall:lle, aprsis-server:lle ja "radio serial":lle. Olettaen että sinulla on KISS:iä puhuva modeemi COM1:ssä:

  mycall  OH6NT-5
  aprsis-server  finland.aprs2.net   14580
  radio serial  /dev/ttyS0  19200  8n1  KISS

Jos sen sarjaliitännän nopeus onkin vaikkapa 9600, sitten tietysti se oikeaan kohtaan. Jos modeemi puhuu TNC2:sta, sitäkin osataan tukea, mutta se on monissa modeemeissa aika rikkinäistä ja ainakin MICe paketit menee usein rikki. Lopuksi vielä säädetään tiedostoa /etc/default/aprx sisältämään rivi:

  STARTAPRX="yes"

siellä on nyt varmaan "no" tuossa arvossa. Nyt ohjelma tulee bootista käyntiin ja sen saa myös käsin ajoon komennolla: # /etc/init.d/aprx start Asiasta selostetaan lisää siinä oletusversiona asentuvassa /etc/aprx.conf tiedostossa, komennon "man aprx" kertomassa jutussa ja wikissä: Aprx (viimemainittu tosin kaikkein lyhytsanaisimmin)

6NT: Tämä rookeri, entrailin jo tuota tiedostoa kun löytyi. Tarkoitus olis ajaa tätä MDR:llä, joka nyt on digipiitterimoodissa, eli siihen konffauskaapeli kiinni, ja säädetään se KISS-moodiin...

2MQK: MDR:ää voi muuten ajaa myös ns. "TNC2" modessa, mutta sen softa on esimerkki niistä jotka rikkoo MICe paketteja tuossa tilanteessa, eli sille KISS on selvästi "ainoa oikea"... Lisäksi tietysti digipetteri vaatii automaattiaseman luvan, mitä pelkkä vastaanotin ei vaadi.

MDR:n muutos

Tarkoitus oli siis muuttaa MDR:n personality KISS:iksi mutta… Debianissa ei ollutkaan terminaalisoftaa!

Ei kun apt-get install minicom... Mutta sitähän ei löytynyt. Piti tutkia apt.conf ja osoittautui että sieltä puuttui tiedot mistä apt pitäisi hakea minicom… netistä lukemala selvisi että palvelin löytyy osoitteesta ftp.debian.fi.org. Kun sen tökkasi tuonne conf-tiedostoon, niin apt-get herjaili että pitäis ajaa joku päivitys. Sen tein, ja sen jälkeen minicom 2.2.5 asentuikin kiltisti apt-get:llä.

MDR kiinni ttys1:een ohjelmointikaapelilla, minicom auki, oletusnopeuden muutos 19200.ksi ja eikun MDR:ään sähkökatko. Yhteys syntyi, ja personalityn muutos -> KISS sekä kutsun muutos -> OH6NT-5

Käsky ”perm” ja MDR:stä sähköt pois. Kaiken pitäisi olla kunnossa…

6NT: Jaahas... Nyt pitäs olla kaikki kunnossa, mutta OH6NT-5 ei näy aprs.fi:ssä... Mistä näen tuleeko HamDR:stä mitään paketteja aprx:ään? MDR:ssa palaa ylin keltainen, ja silloin tällöin se kuulee jotain, alin vihreä välähtää + alin keltainen, niinku se kuulis paketteja...

2MQK: Ah niin... Eihän siellä ollut sitä oman biikkonin lähettämistä niissä minimiohjeissa. Siinähän on ongelmana että se paketti pitää osata koodata käsin, eikä se oli ihan triviaalia... Se jätettiin pois, kun se on "hieman" liian virhealtista. Minulla on /etc/aprx.conf tiedoston lopussa tällainen rivi:

 netbeacon "!6016.35NR02506.36E&aprx - an Rx-only iGate"

Koordinaatit ovat aavistuksen verran hankalasti koodattavia:

    !ddmm.mmNRdddmm.mmE&

asteet ovat siis pohjoiskoordinaatissa kahdella numerolla ja itäkoordinaatissa kolmella numerolla. Sitten tulee minuutit kahdella numerolla ja pisteen perässä kahdella desimaalilla kummallekin koordinaatille. Merkit ! N R E & pitää olla noilla paikoillaan kuin ovat. Lopputekstiä saa säätää siitä "&" merkin perästä mieleisekseen, mutta se "&" kuuluu olla juuri noin.

6NT: Juu, ja muistin "permata", en oikestaan muuttanut kun kutsun ja personalityn. Tein uuden "toimintokaapelin" kun ei ollunna muu kuin ohjelmointikaapeli aiemmin, kättelyt mukana. Nettipuoli on ainakin kunnossa (luulisin) palvelin vastaa ainakin pingeihin:

  PING finland.aprs2.net (85.188.1.32) 56(84) bytes of data.
  64 bytes from tango.he.fi (85.188.1.32): icmp_seq=1 ttl=248 time=17.6 ms

Pyöriiköhän tuo prosessi ok:

 root      1689  0.0  0.3   1856   448 ?  Ss 21:38   0:00 /usr/sbin/aprx
 root      1690  0.0  0.5   2000   624 ?  S  21:38   0:00 /usr/sbin/aprx

Mites nyt?

2MQK: Hyvältä näyttää. Se toimii kahtena osana niin että koodi on "simppeliä". Komento "ps axuf" näyttää prosessien keskinäiset "vanhempi-lapsi" suhteet. Siitä näkee hiukan enemmän että miten nuo suhtautuvat toisiinsa.

Kun konfiguraatiota on muokattu, Linux-tyyliin kuuluu komento: /etc/init.d/aprx restart jolloin se sulkee ja käynnistää itsensä uudestaan uudella konfiguraatiolla. Lähellä ollaan, kyllä se siitä.

Ja väärinhän se oli sinulta mennyt:

Sinulla on: "!6359.92N02278.56ER&aprx - Thomas' RXO-iGate"

pitäisi olla: "!6359.92NR02278.56E&aprx - Thomas' RXO-iGate"

kuten sanottua, se on kovin virhealtista  :-)

6NT: No niinpä näyttää, prkl... Ongelma on ainakin se että mulla itsellä on liian pieni cache... Kun editoi jotain nanolla, niin ctrl-z ei pelitä, ja se alkuperäinen on aina kadonnut lähimuistista jo.

Lisäksi mulla oli koordinaatit p....stä; otin ne tuolta aprs.fi:ltä desimaalimuodossa, mutta nehän ei pidä kartan kanssa yhtä. Nyt ovat oikein, kun katsoin NT-1:n lähettämistä paketeista oikeat. Noissa on jotain mätää, tai sitten on eri koordinaattisysteemit!

No niin, nysse workkii verkkoon päin, mutta yhtään pakettia ei ole vielä geitannu. Voiko mistään nähdä mitä tavaraa tulee (tai tuleeko yleensä mitään) MDR:stä sarjaportin kautta sisään?

2MQK: No ensimmäinen tapa debugata systeemiä on ajaa tuota ohjelmaa tällaisella komennolla (kun ensin on tehnyt sen "/etc/init.d/aprx stop" komennon): aprx -ddv , sitten vaan seurailee että mitä se kertoo debugeissaan. Sieltä näkee miten konfiguraatiot on ymmärretty ja jos paketteja kuuluu ja että mitä niille tehtiin. Näyttää kyllä hiukan hassulta että ensin paketti kerrotaan lähetetyn APRS-IS:ään ja sitten kerrotaan sen saapuneen... Se on noin päin että samalle rf.log riville saataisiin käsittelyn status.

Siellä konfiguraatiotiedostossahan on kommentoitu rivit:

 #rflog /var/log/aprx/rf.log
 #aprxlog /var/log/aprx/aprx.log

Ensimmäiseen kertyy radiolta (modeemilta) kuullut paketit. Toiseen kertyy poikkeusjuttuja (yhteyden avauksia/sulkuja) aprs-is palveluun päin. Nuo sijainnit on oletuksia kovalevylliselle koneelle, toisaalta sinulla pitäisi olla symlinkkikin:

 $ ls -ld /var/log/aprx
 lrwxrwxrwx 1 root root 4 Jan  8 00:00 /var/log/aprx -> /tmp

Systeemi myös kierrättää nuo tiedostot automaattisesti kerran viikossa niitä samalla pakaten - se riittää jopa OH1GSM-1:llä.

6NT: Pitikö siellä aprx.conf:ssa olla jotain aprsis-filtteriasetuksia ja tuo heartbeat kanssa heittomerkeissä sen palvelintiedon jälkeen (lukee "must")?

2MQK: Ei tarvita. Se on ehkä muotoiltu hiukan huonosti, mutta jos haluaa enemmän kuin yhden aprsis-palvelimen vaihtoehdoksi, sitten tulee niitä erilaisia loitsuja. Käytännössä niitä ei tarvita, eikä filter-määrityksiäkään, kun ne ovat enemmän kaksisuuntaiselle igate:lle.

Itse asiassa jakeluversiossa näkyy olevan virhe tuon heartbeatin kanssa. Se aiheuttaa yhteydenavauksen kahden minuutin välein. Älä siis käytä sitä optiota ennen kuin ehdin tehdä uuden version. Tein tässä hieman helpomman netbeacon parametrin määrittelyn.

Nyt se pelittää!

Muutos netbeacon-parametrissä meni ok, iGate rupesi näkymään aprs.fi.ssä. Koordinaatit tosi pielessä jostain syystä aprs.fin antamat desimaalikoordinaatit minun QTH:sta karttapohjan mukaan eivät kelpaa, jouduin kauaksi pohjoiseen, Rahjan sataman edustalle Pohjanlahteen. Korjaus samoihin koordinaatteihin kun OH6NT-1 antaa raakadatassaan siirsi igaten oikeaan lääniin….

Mutta eBox ei edellenkään keskustellut MDR:n kanssa. Epäilin jo että tekemässäni uudessa ”toimintokaapelissa” olisi vikaa, mutta päätin kuitenkin vielä tarkastaa MDR:n asetukset.

Sieltähän vika lopulta löytyikin, MDR:n app_port oli asetettu ykköseksi, ja eBox kuunteli kakkosella… Ei ihme ettei kuulu. Uusi konffaus, ”perm” ja nyt rupesi änkeemään paketteja eBoxin portista sisään . Ainoa epäselvyys on enää miten tuon aprx:n debug-moodin saa pysäytettyä muutoin kuin tappamalla prosessin…

6NT: Yes, toimii. Mutta miten sen saa pysäytettyä muutoin kuin tappamalla PID:n? Löysin muuten vian miksi se oli kuuro, MDR:ssä oli app_port = 1... Nakki homma, mutta nyt se kuulee. Olen itse asiassa aika tyytyväinen, päivän aikana saanut ihan itse painettua tuon Debianin tuonne purnukkaan, sekä sinun avustuksella APRX:n pelittämään... Vähän aikaa ja tupakkia on kulunut, mutta kumpaakin riittää :-) Kovasti kiitoksia avusta!!

73:s de OH6NT joka siirtyy nyt horisontaalipolarisaatioon. (klo. 23:14)


Vinkkejä:

df -h -käskyllä voi tarkkailla CF-kortin vapaata tilaa….

aprx start käynnistää softan

aprx stop pysäyttää softan

aprx restart pysäyttää ohjelman ja käynnistää sen uudelleen (jos on muuttanut parametreja)