Loki5ac

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loki5ac:n pääikkuna.

Loki5ac on OH2KXO:n tekemä monikäyttöinen lokiohjelma. Ohjelman voi ladata maksutta sen kotisivuilta. Ilmaisella rekisteröinnillä saa 30 päivän käyttöaikarajoituksen pois.

Loki5ac:n toimintoja ovat mm.

 • QSO-kirjaus kahdella erilaisella käyttöliittymällä
  • Pääikkunassa voi kirjata yksityiskohtaisia tietoja
  • Pikakirjauksella pääsee kirjoittamaan kaiken yhtenä rivinä, josta ohjelma tunnistaa tietojen tyypit mm. ohjausmerkkien avulla
 • Pääikkunan tabulointijärjestyksen muokkaus, jotta QSO:n syöttö onnistuu näppäimistöllä nopeasti
 • DDE:llä tietojen nouto MixW:stä, DigiPanista ja HamRadioDeluxesta
 • ARSWIN-antennin kääntöohjelman ohjaus DDE-linkin kautta
 • Rigin ohjaus ja luku sarjaportin sekä OmniRigin kautta (tällä hetkellä tuettuna bandi, taajuus ja mode)
 • QSL-korttien ja -tarrojen tulostus
 • Monipuoliset listaukset ja tilastot
 • Monipuoliset virheellisten QSO-tietojen korjaukset
 • Kartat (Suomi, Eurooppa ja maailma), joihin saa näkymään workitut lokaattorit ruutuina tai viivoina lähdepisteenä oma QTH
 • SQL-ristikko tietojen monipuolista hakua ja tilastojen luontia varten
 • Aseman perustietojen nouto CallBookista, SRAL-, HamCall- ja QRZ -palvelimilta
 • Telnet-cluster, jossa
  • Puhevahti, joka antaa Windowsin SAPI-rajapinnan kautta saapuneet uudet vihjeet puheena, tavaus joko ITU:n tavausaakkosina tai puhesyntetisaattorin kielen mukaan aakkosina
  • Sähkötysvahti, joka antaa CW:llä saapuneet uudet vihjeet
  • Vihjeen tietojen siirto päälomakkeelle hiirellä klikkaamalla, sekä rigin ohjaus näiden tietojen pohjalta
  • Keep-alive (virkistysväli), joka pitää yhteyden hengissä, mikäli DX-clusterin kanssa on katkeamisongelmia

Pikakirjaus

Loki5ac:n Pikakirjaus-ikkuna. Tekstirivillä on esimerkki miten ikkunan avauksen jälkeen kannattaa syöttää QSO, jos Nykyaika ei ole rastitettuna.

Pikakirjaus tarjoaa mahdollisuuden syöttää QSO:n tiedot yhteen tekstikenttään, josta ohjelma poimii tiedot oikeisiin sarakkeisiin. Kun kytketään Nykyaika käyttöön, ohjelma antaa automaattisesti tallennusvaiheessa päivän ja kellonajan, näin vältytään näiden kirjoittamiselta jokaisen QSO:n yhteydessä. Bandi ja mode tarvitsee kirjoittaa vain silloin, kun ne eroavat edellisestä syötetystä. Jos raportti on eri kuin 599 (tai 59 SSB:llä) se pitää syöttää. Jos vain toinen raportti on "oletus", silloin pitää käyttää muotoja 457- ja -457.

QTH, nimi ja manageri syötetään erikoismerkkejä käyttämällä, jottei tule sekaannuksia muiden syötettyjen arvojen kanssa. QSL-tiedonkin oletuksen saa valittua rastilla, tämän voi kääntää käänteiseksi syöttämällä Q:n tekstikenttään.

Sinisellä rivillä on vielä mahdollisuus korjata tietoja, siitä tiedot siirtyvät Tallenna (F5) -painikkeella tietokantaan. Kaikki tunnistamattomat tiedot siirretään memoon, josta niitä voi jälkeenpäin korjailla oikeisiin paikkoihin.

Tämä kirjaustapa on erittäin nopea, kun on pile-up käynnissä, koska ei tarvitse kirjoittaa kuin perustiedot, ja tallennus käy nopeasti. Miksei tätä voi hyödyntää myöskin vanhan lokin käsinsyöttöön, kun kytkee Sama päivä-rastin päälle, näin ohjelma muistaa edellisen syötetyn QSO:n päivämäärän.

SQL-ristikko

Loki5ac:n SQL-ristikko

Vaikka lokiohjelmassa onkin monipuoliset tilastointi- ja listausmahdollisuude, joskus voi tulla tarvetta listaukselle, jota ohjelmasta ei saa valmiina. SQL-ristikossa voi suorittaa SQL-standardin mukaisia kyselyjä lokista. Käytettävissä ovat Visual Basicin funktiot, koska taustalla on Microsoftin tietokantamoottori, jota käytetään Accessissakin.

Jos tehdään lokikyselyjä, joissa halutaan poimia esiin tietyt QSO't kaikkine kenttineen, SQL-ristikossa on käytettävissä apuneuvoja. Valinta voidaan tehdä 1-3 kentän perusteella. Ensin valitaan 1. ehtokenttä sen pudotusvalikon listasta. Sen jälkeen ehto (yhtä kuin, suurempi, pienempi, eri suuri jne), sitten arvo. Jos kenttänä on Bandi, Mode tai Keli (Propagaatio), arvo valitaan pudotusvalikon listasta, muuten se kirjoitetaan itse. Jos käytetään vain yhtä kenttää, klikataan Loki5ac sql-ristikko luo kysely painike.gif (Näytä) nappulaa.

Useampaa ehtokenttää käytettäessä on 1. rivin päätteeksi valittava funktio (AND, OR, AND NOT, OR NOT) eli ja, tai, ja ei, tai ei. Sen jälkeen on 2. ehtokentän vuoro samaan tapaan. Lopuksi klikataan Loki5ac sql-ristikko luo kysely painike.gif, jolloin painikkeen viereiseen tekstikenttään muodostetuu valintojen mukainen SQL -lauseke.

Loki5ac:n SQL-ristikossa käytettäviä SQL-kyselyitä on kerätty omaan artikkeliinsa kommenttien kanssa.