Liitosten tiivistäminen

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antennikaapeleiden liitosten asiallinen tiivistäminen on tarpeen, jotta antenni säilyisi käyttökelpoisena ensimmäisen kostean kelin yli. Tällä sivulla kerrotaan hyvistä sekä huonoista tavoista suojata liitoksia sään vaikutuksilta.

N/UHF/tms liittimellä tehdyn kaapeliliitoksen suojaaminen

  1. Kierretään liitoksen päälle itsevulkanoituvaa teippiä. Teippiä venytetään käytettäessä jonkin verran - venyttäminen käynnistää teipin vulkanoitumisen, ja teipistä muodostuu pienen ajan kuluessa yhtenäinen tiivis "kumimassa". Erityisesti kevyemmillä liittimillä (esim. F-liittimet) on vaarana, että liitin kiertyy irti liitoksestaan, mikäli teippiä venytettäessä liittimeen kohdistuu aukaisuun soveltuvaa voimaa. Teippaussuunta kannattaakin siis valita niin, että venyttäminen kiristää liittimen kierteitä.
  2. Kierretään itsevulkanoituvan teipin päälle UV-valoa kestävää PVC-teippiä, kaksi kerrosta edestakaisin. PVC-teippi ei veny samaan tapaan kuin itsevulkanoituva. Jos teippiä venyttää kiinnittämisen loppuvaiheessa, se vetäytyy jonkin ajan kuluttua takaisinpäin ja irtoaa. Irtoamistaipumusta on toisinaan kierretty nippusiteellä.

Useimmat itsevulkanoituvat teipit eivät kaiketi kestä UV-valoa kovin pitkään. PVC-sähköteippi taas ei pidä kosteutta luotettavasti.

(... kuvat?)

Itsevulkanoituvaa teippiä saa hyvinvarustetuista antennitarvike- ja elektroniikkaliikkeistä (esim. http://www.sajt.fi, http://www.partco.fi), rautakaupoista ei löydy. Teippirullan kerrosten välissä on usein erillinen kovempi muovinauha, joka revitään varsinaisesta teipistä irti ennen käyttöä. Jos liitoksesta haluaa tehdä vielä tukevamman, ja käytettävissä on töpselisähköä sekä kuumailmapuhallin (tai riittävänkokoinen kaasuliekki), voi liitoksen peittää PVC-teipin sijasta kutistesukalla.

Vaihtoehtoisesti liitoksen voi suojata pelkällä liimapintaisella kutistesukalla - liima tiivistää sukan ja kaapelin sauman oikein hyvin. Mikäli kaapeli on kovin ohut ja liitin hyvin paksu, kutistesukan kutistumissuhteesta riippuen liittimen päälle mahtuva sukka ei välttämättä jaksa kutistua tarpeeksi tiivistyäkseen kaapelin päälle, jolloin itsevulkanoituvan teipin käyttö on mielekkäämpää.

Suoraan juotettujen koaksiaalikaapeliliitosten suojaaminen

Joskus on tarpeen kiinnittää koaksiaalikaapeli suoraan antennin syöttöelementtiin tai esim. baluniin. Liitoksen voi tällöinkin suojata itsevulkanoituvalla teipillä, tai peittää sen kokonaan sopivalla liimalla tai vaahdolla. Jos baluni tai liitos kasataan johonkin koteloon tai putkeen, kotelon täyttäminen sopivalla liimalla tai vaahdolla tiivistää sen tehokkaasti.

Täyteaine ei toki saa olla käytettävillä radiotaajuuksilla johtavaa. Yleismittarilla johtavuutta ei saa testattua. Tässä listaa hyvistä ja huonoista täyteaineista:

  • Hyviä:
    • Kuumaliima - tiivistää hyvin, mutta vaatii asennettaessa kuumaliimapistoolin. Jotkin kuumaliimat kestävät UV-valoa huonosti, kovettuvat ja irtoavat.
    • Useimmat epoksi/komponenttiliimat (mitkä todettu hyväksi?)
  • Huonoja:
    • Silikoni - johtavaa
    • Sikaflex - johtavaa