Ilma-alusasema

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radioamatööriasema Ilma-aluksessa

Radioamatööriasemaa voi käyttää tietyn edellytyksin ilmakulkuneuvossa, esim.:

Leija ja köydellä maassa kiinni oleva pallo (ns. aerostaatti) eivät ole ilmakulkuneuvoja määräyksen mielessä, vaikkakin ne muutoin saattavat tarjota pääsyn muutaman sadan metrin korkeudelle.

Ilmailuviranomaisella on omat sanomisensa yli 300 metrin korkeudella lentävien leijojenkin suhteen. Ainakin he haluavat ilmoituksen moisen lennätyksestä ja paikasta jossa se tapahtuu, jotta tarvittaessa voidaan ohjata lentoliikenne väistämään sitä. He saattavat myös kieltää lennätyksen jos se tapahtuu lentoväylien, tai lentoasemien lähialueiden alla.

Kaikessa ilmailuun liittyvässä toiminnassa on muistettava että turvallisuutta (omaa tai muiden) ei saa vaarantaa.

FICORA 6G2007M

14 §: Radioamatööriaseman käyttö suomalaisessa ilma-aluksessa

Radioamatööriasemaa saa käyttää suomalaisessa ilma-aluksessa Suomen ilmatilassa, jos radioamatööriaseman käyttämiseen on ilmailulaitoksen hyväksyntä ja ilma-aluksen päällikön suostumus.

Radioamatööriaseman käyttö on lopetettava välittömästi, jos ilma-aluksen päällikkö, ilma-aluksen omistaja, ilmailuviranomainen tai Viestintävirasto vaatii sitä.

Ilma-aluksen radioasemaan kuuluvien lähettimien, vastaanottimien, antennien ja syöttöjohtojen käyttäminen radioamatööriviestintään on kielletty.

Radioamatööriaseman käyttö ei saa haitata ilma-aluksen radioaseman radioviestintää eikä häiritä muiden ilma-aluksessa olevien laitteiden toimintaa.

Radioamatööriasemalla suomalaisessa ilma-aluksessa saa käyttää liitteen mukaisia alle 30 MHz taajuuksia. Yli 30 MHz taajuuksista saa käyttää vain radioamatööriliikenteelle ensisijaisin yksinoikeuksin varattuja taajuuksia.

Käytettävä asematunnus

Ilma-aluksessa oleva asema käyttää konvention mukaisesti varsinaisen tunnuksen perässä lisämerkkiä, joka on "/AM".

Tarkemmin asiasta artikkelissa: asematunnus

Linkkejä