GPS

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Global Position System

Navstar on Yhdysvaltain sotavoimien alun perin itselleen tekemä GPS-paikannusjärjestelmä, joka perustuu avaruudessa olevien satelliittien passiiviseen kuunteluun ja saadusta datasta paikan laskemiseen.

Järjestelmällä on paljon käytetty siviilisignaali, sekä toinen, ns. sotilaallinen signaali. Signaalit ovat eri taajuuksilla, joiden välillä on kiinteä koherentti murtolukusuhde.

Käyttämällä pelkästään siviilisignaalia, paikka on yleensä mahdollista saada kohtuullisella muutaman metrin tarkkuudella, mutta ionosfäärihäiriöt ovat vaikeita redusoitaviksi. Käyttämällä myös sotilaallista signaalia saadaan ionosfäärin vaikutuksetkin otettua huomioon ja luotettavampi paikannus muutaman senttimetrin tasolle asti.

Laitteet jotka vastaanottavat pelkkää siviilisignaalia ovat nykyisin varsin edullisia, luokkaa 80-120 euroa. Laitteet, jotka vastaanottavat molempia maksavat useita tuhansia euroja.

GPS-vastaanottimista data otetaan ulos joko valmistajakohtaisilla protokollilla, tai mahdollisesti jopa NMEA-0183 lauseina.

Englanninkielisessä Wikipediassa kerrotaan lisää: [1]