GP

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.

GP eli ground plane on yksinkertainen antenni, jossa on pystysäteilijä ja maataso. Maatasona on useimmiten kaksi tai useampia radiaaleja; yleensä neljä. Maatasona voi toimia myös esimerkiksi auton kori tai peltikatto. GP:tä nimitetään usein vertikaaliksi. Kaikki vertikaaliantennit eivät kuitenkaan ole GP-antenneja, esimerkiksi J-tikku on tällainen. GP:n epäsymmetrisyyden ansiosta sitä voi syöttää suoraan koaksiaalilla. Syöttö tapahtuu siten, että koaksiaalin sisäjohdin kytketään säteilijään ja ulkojohdin maatasoon.

GP-antennin kehitti [Guglielmo Marconi]

1/4 aallon GP

Tavallisin on 1/4 aallon GP, jossa on neljännesaallon pituinen pystysäteilijä ja saman pituiset maatasot. Neljännesaallon GP:n syöttöpisteen teoreettinen impedanssi on noin 36 Ω kun maatasot ovat 90° kulmassa säteilijään. Jos maatasot taivutetaan alaspäin 135° kulmaan saadaan 50Ω impedanssi.

HF-taajuuksilla varttiaallon GP soveltuu matalasta, noin 25° lähtökulmasta johtuen DX-yhteyksiin paremmin kuin vaakadipoli.

Erik Finskas kirjoitti rakennusohjeen:

http://hamradio.lakki.iki.fi/new/Antennas/VUHF-gp/

5/8 aallon GP

5/8 aallon GP:ssä on nimensä mukaisesti 5/8 Λ pituinen säteilijä ja useimmiten maatasot ovat 1/8 aaltoa, ainakin kaupallisissa tuotteissa. 5/8 GP:n lähtökulma on vielä matalampi kuin neljännesaaltoisella, noin 16°. Teoreettinen vahvistus on noin puolitoista dBd.

Kun 5/8 aallon antennia syötetään koaksiaalilla, on syöttöpisteeseen laitettava kela, koska syöttöpisteen impedanssi on jopa niinkin alhainen kuin 12 Ω.


Kuvan mittasuhteet eivät ole aitoja!

Hamwiki-gp.png


Katso myös: