F6FBB

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


F6FBB on tekijänsä Jean-Paul Roubelatin, F6FBB, nimeä kantava alunperin DOS-pohjainen, sittemmin myös Windows- ja Linux-versioiksi laajentunut pakettiradioverkoissa käytetty postilaatikko-ohjelma, "boksisofta". Pakettiradiopostilaatikkojen ja -verkon käytetyin palvelu on hieman Internetin sähköpostia ja uutisryhmiä vastaava viestinvälitys, jossa tunnetaan kahdenlaisia sanomia:

  • yleiseen vastaanottoon tarkoitettuja flood-periaatteella jaettuja bulletiineja
  • tietylle asemalle kohdistettuja personaali- tai privaattiviestejä, jotka reititetään pääsääntöisesti yhtä reittiä, eli postilaatikko lähettää viestin vain sille naapuripostilaatikolleen, jonka kuvittelee olevan paras reitti vastaanottajan kotipostilaatikkoon.

Muita pakettiradiopostilaatikko-ohjelmia ovat, edelleen tekijöidensä kutsujen mukaan, mm. W0RLI ja AA4RE.

Paikalliseen F6FBB-nodeen pääsee kiinni AX.25:ttä puhuvan TNC:n avulla (joka nykyisin voi olla PC:ssä pyörivä ohjelma ja äänikortti yhdistettynä radioon). Jotkut pakettiradiopostilaatikot ovat saavutettavissa myös puhelinmodeemin tai Internetin kautta telnetillä. F6FBB tukee myös SMTP:tä, POP3:sta ja NNTP:tä, joilla pääsee lukemaan ja lähettämään viestejä pakettiradioverkkoon.