DMR-ryhmät

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu toimii kotimaisilla DMR-toistimilla käytettyjen puhe- ja tekstiviestiryhmien ID-numeroinnin allokointipaikkana.

Alempana mietteitä allokointitavasta ja numeroinnin kaavasta. Lue se ajatuksella ennen numeron merkitsemistä listaan. Kiitos!

Allokointitaulukko

Puheryhmä Tarkenne (Aikaväli tms.) Selite
1 Worldwide (TS 1) DMR MARC - puheryhmä, joka kuuluu kaikissa linkitetyissä toistimissa ympäri maailman.
2 EU (TS 1) DMR MARC - puheryhmä, joka kuuluu kaikissa linkitetyissä toistimissa Euroopan sisällä.
214 Spain (TS 1) DMR MARC-verkossa voidaan kohdistaa yhteys vain Suomi-Espanja käyttämällä Espanjan puheryhmä-ID:tä.
228 Switzerland (TS 1) DMR MARC-verkossa voidaan kohdistaa yhteys vain Suomi-Sveitsi käyttämällä Sveitsin puheryhmä-ID:tä.
232 Austria (TS 1) DMR MARC-verkossa voidaan kohdistaa yhteys vain Suomi-Itävälta käyttämällä Itävallan puheryhmä-ID:tä.
262 Germany (TS 1) DMR MARC-verkossa voidaan kohdistaa yhteys vain Suomi-Saksa käyttämällä Saksan puheryhmä-ID:tä.
===== Kotimaan puheryhmät
244 OH-DMR (TS 1&2) Yleinen puheryhmä Suomessa sekä toistimilla että suorilla kanavilla.
24431 Vapepa/Turva (OH3RNE TS2) Tampereen(Tesoman 434.525 MHz) DMR-toistimella käytettävä puheryhmä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun ja Turva-toiminnan käyttöön.
24432 TESTI (OH3RNE TS2) Tampereen(Tesoman 434.525 MHz) DMR-toistimella käytettävä testipuheryhmä.
24433 TAMPERE (OH3RNE TS2) Tampereen(Pyynikin 434.5375 MHz) DMR-toistimella käytettävä puheryhmä Pirkanmaan sisäiseen käyttöön.
244xy varaa tästä eteenpäin puheryhmät ja kirjoita selitys. Vaatinee tarkempia pohdintoja, miten ja mitä numeroita käytetään. Lue alempaa ohje numeroinnista.
2440900 ARS-STATUS ARS-palvelimien status-viestit
2440901 OH2K-OVI KRK:n oven avaushälytykset
2440902 APRS-KELI aprs.fi:n toimittamat 145 MHz kelihälytykset (ei käytössä vielä)

Mietteitä allokoinnista

244 on DMR-MARC:in suositeltu puheryhmänumero maan sisällä, joka otettiin yleisempään käyttöön Espoon DMR-toistimella 29.3.2012 alkaen. 2440000 oli aiemmin käytetty yleispuheryhmä-ID, jonka käyttöä ei suositella enää.

Puheryhmänumerot 1 ja 2 (ja 3 USA:ssa) on DMR-MARC -verkossa käytössä, joten niiden käyttöä ei suositella ainakaan mikäli samaa radiolaitetta käytetään myös ulkomaille IP-kytketyn toistimen kanssa..

Espoon DMR-toistimen aikavälissä 1 voidaan tehdä erilaisia yhteyksiä riippuen käytetystä puheryhmästä. Puheryhmä 1 kuuluu kaikissa DMR MARC-verkkoon kytketyissä toistimissa maailmanlaajuisesti ja puheryhmä 2 kuuluu kaikissa DMR MARC-verkkoon kytketyissä toistimissa Euroopan sisällä.

Maakohtaisella puheryhmällä voidaan kohdentaa yhteys lähtömaasta haluttuun kohdemaahan (esim. Suomi - Saksa). Koska Espoon Juhanilassa olevan OH2RCH-toistimen aikaväli 1 on linkitetty Saksassa olevaan toistinlinkityspalvelimeen, toimii ainakin EU-alueen sisällä olevien maiden maatunnukset kohdistettuina puheryhminä. Muiden kuin EU-alueen maiden maatunnusten käyttö ei toimi.

Käyttämällä aikavälissä 1 puheryhmää 244 (eli OH DMR) on yhteys _vain_ paikallinen eikä puhe välity muualle. Tätä voidaan käyttää siinä tapauksessa jos aikavälissä 2 on jo meneillään joku muu keskustelu ja on tarvetta toiselle samanaikaiselle paikallisesti kuuluvalle yhteydelle. Tuolloin on toki mahdollista että voi tulla ulkomaista liikennettä päälle, joten tuon käyttö aikavälissä 1 ei ole kovin suositeltava.

Aikavälissä 2 voidaan tarvittaessa myös käyttää muitakin puheryhmiä erityisiin tarkoituksiin. Tässä voidaan käyttää alkunumerona 244 ja perään PK-seudulla 2 (2-piirin alue, Tampereella 3) ja sen perään puheryhmän numero 0-9 tai tarpeen mukaan siitä eteenpäin. Esim. 24420. 24421 jne. Aiemmin on suositeltu käyttämään omia puheryhmiä alkaen 2440800.

Erilaisia tietopalveluita varten tarvittavat tekstiviestiryhmät numeroidaan 2440900:stä alkaen. (Koskee siis lähinnä Juhanilan toistinta)

Puheryhmänumeroinneissa tulee myös huomata, että niitä ei ole valmiiksi ohjelmoituna kenelläkään valmiiksi, joten niistä tulee sopia käyttäjien kesken.

Tampereella on käytössä puheryhmänumerointeja, mm. 24431 Turva/Vapepa-puheryhmänä (aikavälissä 2).

Lisää ideoita ja keskustelua aiheesta saa esittää IRCnetin #ohtrbo-kanavalla!