D-STAR

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

D-STAR (englannista Digital Smart Technologies for Amateur Radio) on varsinkin ääntä siirtävä digimode. Tarkemmin sanottuna se on Japanin Radioamatööriliiton määrittely ensisijaisesti radioamatöörikäyttöön tarkoitetulle digitaaliselle ääni- ja dataprotokollalle, jota valmistajat voivat hyödyntää. Käytännössä D-STAR sisältää kokoelman modulaatiotekniikkaa, bittiformatointia ja koodekkia. Etenkin Icom on tunnettu D-STAR -radioiden valmistaja, ja valmiita laitteita löytyy HF, VHF, UHF, ja mikroaaltoalueille.

Suomessa D-STAR -aktiviteettia löytyy taajuudelta 144.650 MHz.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.

Ominaisuudet ja tekninen toteutus

Toteutukseen on valittu suljettu kaupallinen piirivalmistaja ja sen koodekkipiiri. Tämä on voinut rajoittaa D-STARin käytön leviämistä ja kokeilua, sillä se käytännössä vaatii koodekkipiirin ostamista jokaiseen D-STARia tukevaan laitteeseen.

D-STARin tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Käyttäjäliikenne 144 MHz / 432 MHz / 1.3 GHz bandeilla, tukiasemien väliset linkit 10 GHz bandilla.
 • Käyttäjien päätelaitteiden RF-modulaationa käytetään GMSK:ta k=0.5, päällystettynä FEC:llä (joka lisää yhden FEC-bitin jokaista kahta databittiä kohti -- mahdollisesti Turbokoodi), bittinopeus 8-128 kbps
  • Kuitenkaan lähetteen alkua ei suojata FEC:llä, vain hyötykuorma, eli jos alku menee rikki, loppukaan ei mene minnekään...
 • Ääni koodataan kaupallisella DVSI AMBE-2020 -koodekilla
 • Jokainen radiokehys (jonka aikana lähetetään jotain) sisältää lähettäjän ja kohteen lisäksi tiedon lähteen toistinasemasta ja kohteen toistinasemasta (660-bittinen alkupurske @ 8 kbps = 0.083 s)
 • Runkoverkko käyttää ATMää reitittääkseen käyttäjien välisiä yhteyksiä toistinasemien välillä minimoiden läpikulkulatenssia.
 • Runkoverkko on point-to-point mikroaaltolinkkejä 10 GHz-bandilla, nopeudella 10 Mbps.
 • Projektin lähtökohtana on myös ollut tarjota datayhteys internetiin.


Englanninkielinen speksi: https://www.jarl.com/d-star/shogen.pdf

D-Star tx-frame header
Radio section header Data
Bit
Sync
period
Frame
sync
period
Flag 1 Flag 2 Flag 3 ID PFCS
target
user
repeater
call sign
source
user
repeater
call sign
parner
bureau
call sign
?
Our
bureau
call sign
1 ?
Our
bureau
call sign
2 ?
64 bits 15 bits 1 byte 1 byte 1 byte 8 bytes 8 bytes 8 bytes 8 bytes 8 bytes 2 bytes

Äänilähete koostuu 72 bittiä pitkistä kehyksistä jotka kestävät 20 millisekuntia. Tässä kehyksessä on myös 24 bittiä (3 tavua) dataa sivukanavana. Äänilähetteen data-sivukanavan lähetenopeus on 1200 bittiä/sek, mutta sillä ei ole mitään virheenkorjauksia tai tarkastuksia. Tätä sivukanavaa käyttävässä DPRS-lähetteessä on siksi mukana tarkistussumma.

(2) Data part includes 72-bit voice signal frames with a length of 20ms in order of their output from the CODEC according to the AMBE (w/FEC) specification. Data frames contain 24-bits of data.

 • Skrambler-polynomi:
 • FEC:

Lisätietoja