BPRS

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

BPRS eli Bluetooth Position Reporting System on ohjelma, jolla saadaan määrätyssä paikassa, esimerkiksi radioamatöörikerholla tai -leirillä, olevat radioamatöörit automaattisesti näkymään APRS-kartalla oikeassa paikassa. Sillä saadaan bluetoothilla varustetusta tietokoneesta tehtyä BPRS-hotspot.

Paikoissa, joissa BPRS toimii, on näkyvällä paikalla kyltti jossa lukee isolla BPRS sekä pienemmällä alla oleva käyttöohje.

BPRS:n käyttöohje

  1. Aseta puhelimesi (tai läppärin tai vastaavan mukana olevan Bluetooth-härpättimen) nimeksi "bprs omakutsu", esim. "bprs oh2ööö", isolla tahi pienillä kirjaimilla ei ole väliä. 4-kirjaimiset suffiksit eivät toimi, 1-3-kirjaimiset toimivat. Varo, ettet kirjoita vahingossa OH:ta nollalla (0H). Älä lisää SSID:tä, BPRS lisää automaattisesti -BP:n kutsun loppuun
  2. Aseta puhelimen bluetooth päälle ja näkyväksi (discoverable).
  3. Odottele jokunen minuutti (1-5).
  4. BPRS-asema omakutsu-BP (esim. OH2ÖÖÖ-BP) ilmestynee APRS-kartalle hotspotin paikan lähistölle.
  5. Nyt voit korjata kohdissa 1 sekä 2 tehdyt muutokset, eli puhelimin nimi alkuperäiseksi ja pois pahojen hakkereiden näkyvistä (not discoverable).
  6. Kun seuraavan kerran ilmaannut kerholle, BPRS havaitsee puhelimesi läsnäolon jokusen minuutin kuluttua. Kohtiin 1 ja 2 ei tarvitse palata. Rekisteröinti täytyy kuitenkin nykyisellään tehdä uudestaan eri BPRS-paikoissa.

BPRS-hotspotin asennusohje

Tällä ohjeella saat BPRS:n käyttöön kerhollesi tai vaikkapa kesäleirille tai talvipäiville.

Palvelinohjelmisto on kirjoitettu perl-ohjelmointikielellä ja se asentuu helpoimmin Linux-palvelimeen. Windows-asennuksen perään ei kannata kysellä, alkuperäisellä tekijällä ei ole pienintäkään aikomusta tahi osaamista sen suhteen. Perl-ohjelma todennäköisesti sinällään toimisi muissakin käyttöjärjestelmissä, mutta bprsd käyttää suoraan Linuxin bluetooth-työkaluja (hcitool) joita ei muista järjestelmistä löydy.

Ensin asennetaan tarpeellisia paketteja (tämä loitsu on Ubuntulle tai Debianille, muillekin löytynee vastaava):

Ensin bluez:

sudo apt-get install bluez

Tai sitten ehkä jossain vanhemmissa versioissa:

sudo apt-get install bluez-utils

Sitten perl-kikkareet:

sudo apt-get install perl libjson-perl libstring-crc32-perl libyaml-tiny-perl libdate-calc-perl

Sitten asennetaan APRS-paketit, viimeisin versio:

wget http://he.fi/bprs/Ham-APRS-FAP-1.18.tar.gz
tar xvfz Ham-APRS-FAP-1.18.tar.gz
cd Ham-APRS-FAP-1.18
perl Makefile.PL
make
sudo make install

Ja sitten itse BPRS-ohjelmisto:

wget http://he.fi/bprs/bprsd-1.00.tar.gz
tar xvfz bprsd-1.00.tar.gz
cd bprsd-1.00
perl Makefile.PL
make
sudo make install

bprsd-ohjelma asentuu polkuun /usr/local/bin/bprsd.

Kopioi bprsd-paketista tullut bprsd.conf.example nimelle /etc/bprsd.conf (tai /usr/local/etc/bprsd.conf), ja editoi sinne omat asetuksesi.

Käynnistä. Ohjelmaa ajetaan tavallisena käyttäjänä (ei roottina). Mukana ei tässä ensimmäisessä kokeiluversiossa tule käynnistysskriptejä ja kaikki loggaus tapahtuu stdout/stderr linjalle. Suorittaminen buutissa ja lokien kierrätys onnistuu näppärimmin supervisord:n avulle (apt-get install supervisor).

Bluetooth-dongle hotspottiin

Jos koneessa ei ennestään ole bluetoothia, ihan toimivia ja edullisia dongleja saa Dealextremestä. Kannattaa samalla tilata varadonglet. Maksa paypalilla, toimitus muutaman viikon, katso että tilaat ns. varastossa olevaa mallia. Ulkoisen näkyvän antennin omaavat donglet eivät ole sen parempia, ainakin allekirjoittaneen ostamassa yksilössä antenni oli muovinen tyhjä tikku ja antenni oikeasti piirilevylle muotoiltu.

Search bluetooth on Dealextreme

Jos/kun palvelin on piilossa räkissä tai pöydän alla, bluetooth-kantomatkaa voi kasvattaa siirtämällä donglen ylemmäs seinälle parin metrin USB2.0-jatkopiuhalla. Pelkkä tietokoneen runko aiheuttaa varmaan jonkinmoisen katvealueen.

USB extension cables on Dealextreme