Akku

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.

Tästä artikkelista löytyy toivottavasti tiiviissä muodossa erilaisten akkutyyppien ominaisuuksia. Akkujen ominaisuudet riippuvat pääasiassa akun kemiallisista rakennuspalikoista, eri valmistajien samaa kemiaa käyttävät akut ovat keskenään enemmän samankaltaisia kuin saman valmistajan eri kemioita käyttävät akut.

Vastuuvapauslauseke

Huomaa, että tässä esitetyt asiat ovat vain yleisluontoisia peukalosääntöjä. Kaikista tässä artikkelissa mainituista asioista ei edes ole olemassa yhtä kaikkien osapuolien jakamaa yhteistä käsitystä. Mikäli akun valmistajalta on saatavissa käyttö- ja huoltoohjeita, kannattaa ensijaisesti noudattaa niitä. Mitään takeita tämän artikkelin ohjeistuksen noudattamisen seurauksista ei myöskään anneta. Jos akkusi räjäyttävät talosi tai rikkovat mp3-soittimesi seurattuasi näitä ohjeita, on se sinun ongelmasi. Artikkelista löytyvät virheet on kuitenkin toivottavaa korjata (paina "muokkaa"-nappia sivun yläreunassa tai asianomaisen väliotsikon oikeassa reunassa).

Akkujen lataus

Saa suorittaa.

Akkujen pitkäaikainen säilytys

Seuraavassa taulukossa on esitetty muutamia nyrkkisääntöjä yleisimpien akkutyyppien pitkäaikaiseen säilytykseen.

Hyvä perussääntö kaikkien akkutyyppien pitkäaikaisessa säilytyksessä on mekaanisesti irroittaa akku virtapiiristä. Monissa nykypäivän elektronisissa laitteissa akkuun kohdistuu pieni virrankulutus, vaikka itse laite olisi virtakytkimestään sammuksissa. Mikäli tällainen laite varastoidaan akkuineen kuukausiksi, saattaa tämä pieni virrankulutus syödä akun tyhjäksi, pahimmillaan käyttökelvottomaksi. Myös riski akun (tai kertakäyttöpariston) vuotamisesta on suurempi kun se on kytkettynä virtapiiriin.

Normaali huonelämpötila tai hieman alhaisempi on pääsääntöisesti ok akkujen säilytykseen. Kovassa pakkasessa saattaa lyijyakun elektrolyytti jäätyä, mikä ei ole akulle hyväksi. Täyteen ladattu lyijyakku ei jäädy yhtä helposti kuin tyhjä. Säilytys korkeissa ja vaihtelevissa lämpötiloissa (= auringossa, autossa) ei ole hyväksi akuille.

Akkutyyppi Lataustila säilytys aloitettaessa Huomioita
lyijy 100% Tyhjän lyijyakun säilytys tuhoaa akun nopeasti. Lataa aina lyijyakku (sekä "märät" että hyytelöakut) täyteen ennen säilytyksen aloittamista ja tarkista ja tarvittaessa lataa säännöllisesti että akku ei pääse tyhjenemään.
NiCd ei keskeinen?
NiMH ei keskeinen?
li-ion 40% Litium-ioniakun käytettävissä oleva kapasiteetti heikkenee varastoitaessa suhteellisesti enemmän muihin akkutyyppeihin verrattuna. Litium-ioniakkuja ei kannata hankkia varastoon vanhenemaan, vaan vasta sitten kun käyttöä on.

Linkkejä ja lähteitä