APRS digipiittauspolkuesimerkki

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä esimerkissä näkyy, miten ylipitkällä polulla paikkatieto leviää kauas sen alueen ulkopuolelle jonka voi olettaa olevan kiinnostunut lähialueen liikkujista. Normaaliin käyttöön Suomessa riittää poluksi WIDE2-2.

Kartta on laadittu tammikuun alun 2008 digipiiterien listan mukaan.

Kuvan auto lähettää APRS-paikkatietopaketin, jonka polku on WIDE4-4.

  • Punaisella kolmiolla merkityt APRS-digipeaterit kuulevat paketin ja toistavat sen ensimmäisessä toistoportaassa ja vähentävät digipiittauspolusta yhden numeron -> WIDE4-3.
  • Vihreällä nelikulmiolla merkityt APRS-digipeaterit kuulevat punaisella kolmiolla merkityn digin toistamat paketit ja toistavat ne toisessa portaassa ja vähentävät digipiittauspolusta yhden numeron -> WIDE4-2.
  • Mustalla kärkikolmiolla merkityt APRS-digipeaterit kuulevat vihreällä nelikulmiolla merkittyjen digipeatereiden toistamat paketit ja toistavat ne kolmannessa portaassa ja vähentävät digipiittauspolusta yhden numeron -> WIDE4-1.
  • Sinisellä kärjellään olevalla neliskulmiolla merkityt APRS-digipeaterit kuulevat mustalla kärkikolmiolla merkittyjen digipeatereiden toistamat paketit ja vähentävät digipiittauspolusta yhden -> WIDE4.
  • Harmaalla ympyrällä merkityt APRS-digipeaterit kuulevat sinisellä kärjellään olevalla neliskulmiolla merkittyjen digipeatereiden toistamat paketit, mutta eivät enää toista niitä, koska digipiittauspolku on "kulutettu" loppuun.

Kuvan jälkeen vielä hieman kanavavarauksen laskelmia.

Pitka aprs-polku.jpg

Käytännössä yhä paljon käytettävät vanhamuotoiset "RELAY,WIDE,TRACE" -polut ovat kuitenkin sellaisia mille duplikaattitarkastukset eivät aina toimi ja digipeaterit voivat toistella useita kertoja edestakaisin alkuperältään samaa pakettia. Sellaisten kanssa kanavan varausaste säilyy alla olevaa laskuesimerkkiä paljon korkeampana...

Radiokanavan varauksesta:

Oletetaan paketiksi tavallinen "!/" koordinaattilähete ja polkutiedoksi pelkkä "WIDE4-4", jota sitten digipiitterit jakelevat eteenpäin TRACE käsittelyllä.

Paketti on lähtiessään pituudeltaan siis:

  • kehystys, pre- ja postamblet: 24 tavua
  • header: 3*7+2 = 23 tavua
  • data: 30 tavua sisältäen 9 merkkiä kommenttia

Yhteensä noin 77 tavua eli 616 bittiä joita liikutetaan vauhdilla 1200 bittiä sekunnissa. Ajallisesti paketti kestää siis 0.513 sekuntia. Digipiitattu paketti on aina 7 tavua (0.047 sekuntia) edellistä pidempi.

Koska digipiitteri kuuntelevat radiokanavaa ja koettavat olla lähettämättä jos siellä joku toinen on juuri silloin äänessä, 3 ensimmäistä digiä lähettää paketit porrastettuna. Toisessa portaassa olevat 12 digiä eivät kaikki enää kuule toisiaan, sanokaamme että siellä lähetys tapahtuu noin 8 paketin aikana.

Tuntuuko liian suurelta ? Auto kuulee ehkä 1-4 lähintä digiä, mutta digit ovat korkeissa mastoissa ja kuulevat toisensa kaukaa!

Taktiseen käyttöön riittävä WIDE2-2 jakelu toistuu esimerkissä siis 15 kertaa ja kuluttaa kanavalla aikaa: 1*0.513 + 3 * (0.513+1*0.047) + 8 * (0.513+2*0.047) = 7.050 sekuntia. Koko tuon ajan kanava on varattuna yhdelle lähetteelle alueella jonka läpimitta on noin 400 kilometriä!

WIDE4-4 esimerkissämme aikaa kuluu enemmän! Toisaalta duplikaattieliminoiva digi ei toista juuri äsken toistamiaan, joten tilanne ei ole aivan niin paha.

Kolmannessa digipeat-portaassa on 8 digiä joiden lähettämä paketti on ajallisesti 0.653 sekuntia. Kolmannen portaan digit eivät kuule toisiaan, eikä edes kaikkia toisen portaan digejä. Keskimäärin näyttäisi että ne kuulevat noin 3-6 kertaa paketin toiselta portaalta ja 0-6 kertaa kolmannen portaan paketin. Pessimistinen kokonaisaika kolmannessa portaassa (joka ei ole jatkuvasti kaikkialla ruuhkainen kanava) on 12*0.653 = 7.840 sekuntia.

Neljännessä portaassa on 6 digiä jotka lähettävät paketin joka on venyt 0.700 sekunnin pituiseksi. Pahimmillaan esimerkissämme pohjanmaalla ne kuulevat toisensa ja tukkivat siten toisiaan. Kokonaisaikaa kuluu noin 0.700 * 3 = 2.10 sekuntia alueelliseen kanavavaraukseen.

Alusta loppuun paketilla kuluu verkossa aikaa noin 10 sekuntia, vaikkakin kanava on toistojen takia alueellisesti ruuhkainen kokonaisuudessaan noin 17 sekuntia.


Jos joku lähettää APRS paikkoja 30 sekunnin välein ja käyttää WIDE2-2 polkua, hän yksin käyttää kanavaa 7.0/30.0 = 0.23 Erlangin verran ja kanavalle mahtuu samanlaisella tavalla kanavaa käyttäviä autoja vain neljä kappaletta!

Harventamalla lähetteen kolmen minuutin välein, kanavalla on tilaa 180/7 = 25 lähetteelle.