Ero sivun ”Yleismittari” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2kku
(mitattavat perussuureet)
 
>Aulis Eskola
p (muotoilua)
 
(3 välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{stub}}
{{stub}}


Yleismittari on sähkön kanssa puljattaessa tarpeen oleva perusmittari. Halvimmat yleismittarit maksavat alle 10 euroa, hienoimmat monta sataa euroa. Yleismittari on useimmiten paristo/akkukäyttöinen, mutta [[verkkovirta|verkkovirralla]] toimivia yleismittareitakin on.
'''Yleismittari''' on sähkön kanssa puljattaessa tarpeellinen perusmittari. Halvimmat yleismittarit maksavat alle 10 euroa, hienoimmat monta sataa euroa. Yleismittari on useimmiten paristo/akkukäyttöinen, mutta [[verkkovirta|verkkovirralla]] toimivia yleismittareitakin on. Näyttö on joko digitaalinen tai analoginen. Nykyisin digitaalinen on yleisempi, mutta sillä on analogista mittaria hankalampi havainnoida arvoissa tapahtuvia muutoksia. Yleismittari ei muutenkaan sovellu kovin hyvin jatkuvasti muuttuvien systeemeiden mittaamiseen.


Muutamalla kymmenellä eurolla saa jo suhteellisen hyvän yleismittarin, jolla onnistuu vähintään [[jännite|jännitteen]] ja [[virta|virran]] mittaus (sekä [[tasavirta|tasa]]- että [[vaihtovirta|vaihto]]virroilla) ja [[resistanssi|resistanssin]] (vastuksen) mittaus. Ihan halvimmissa yleismittareissa virtamittaus toimii yleensä vain tasavirralle. Näiden lisäksi yleismittarissa saattaa olla lisäksi esimerkiksi [[kapasitanssi]]n, (matalan) [[taajuus|taajuuden]], [[diodi]]n kynnysjännitteen ja [[transistori]]n vahvistuskertoimen (hFE) mittaus.
Muutamalla kymmenellä eurolla saa jo suhteellisen hyvän yleismittarin, jolla onnistuu vähintään [[jännite|jännitteen]] ja [[virta|virran]] mittaus (sekä [[tasavirta|tasa]]- että [[vaihtovirta|vaihto]]virroilla) ja [[resistanssi|resistanssin]] (vastuksen) mittaus. Ihan halvimmissa yleismittareissa virtamittaus toimii yleensä vain tasavirralle. Näiden lisäksi yleismittarissa saattaa olla lisäksi esimerkiksi [[kapasitanssi]]n, (matalan) [[taajuus|taajuuden]], [[diodi]]n kynnysjännitteen ja [[transistori]]n vahvistuskertoimen (hFE) mittaus. Vastusmittauksen yhteydessä toimii usein pienestä vastuksesta (alle 30 ohmia) aktivoituva johtavuussummeri, joka helpottaa oikosulkujen etsimistä.
 
<table border="0" cellspacing="5" cellpadding="5">
<tr>
  <td>Tämä on alle 10 euron hintainen halpismittari. Yleismittarille tyypilliseen tapaan mitattava suure ja mitta-asteikko valitaan kiertokytkimellä.</td>
  <td>Tämä kuva on hieman kalliimmasta muutaman kymmenen euron mittarista, jolla voi mitata useampia suureita.</td>
</tr>
<tr>
  <td>[[Image:yleismittari_halpa.jpg|Halpa yleismittari]]</td>
  <td>[[Image:yleismittari_perus.jpg|Tavallinen yleismittari]]</td>
</tr>


[[Category:Mittalaitteet]]
[[Category:Mittalaitteet]]

Nykyinen versio 6. huhtikuuta 2005 kello 00.19

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.

Yleismittari on sähkön kanssa puljattaessa tarpeellinen perusmittari. Halvimmat yleismittarit maksavat alle 10 euroa, hienoimmat monta sataa euroa. Yleismittari on useimmiten paristo/akkukäyttöinen, mutta verkkovirralla toimivia yleismittareitakin on. Näyttö on joko digitaalinen tai analoginen. Nykyisin digitaalinen on yleisempi, mutta sillä on analogista mittaria hankalampi havainnoida arvoissa tapahtuvia muutoksia. Yleismittari ei muutenkaan sovellu kovin hyvin jatkuvasti muuttuvien systeemeiden mittaamiseen.

Muutamalla kymmenellä eurolla saa jo suhteellisen hyvän yleismittarin, jolla onnistuu vähintään jännitteen ja virran mittaus (sekä tasa- että vaihtovirroilla) ja resistanssin (vastuksen) mittaus. Ihan halvimmissa yleismittareissa virtamittaus toimii yleensä vain tasavirralle. Näiden lisäksi yleismittarissa saattaa olla lisäksi esimerkiksi kapasitanssin, (matalan) taajuuden, diodin kynnysjännitteen ja transistorin vahvistuskertoimen (hFE) mittaus. Vastusmittauksen yhteydessä toimii usein pienestä vastuksesta (alle 30 ohmia) aktivoituva johtavuussummeri, joka helpottaa oikosulkujen etsimistä.

Tämä on alle 10 euron hintainen halpismittari. Yleismittarille tyypilliseen tapaan mitattava suure ja mitta-asteikko valitaan kiertokytkimellä. Tämä kuva on hieman kalliimmasta muutaman kymmenen euron mittarista, jolla voi mitata useampia suureita.
Halpa yleismittari Tavallinen yleismittari