Ero sivun ”Vaiheavainnus” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2mqk
(Viittaa myös Phase Modulation:iin.)
(Tuotu mukaan vaiheensiirtoavainnuksen aiheuttama amplitudimodulaatio, kun signaalia suodatetaan. Poistettu liian yleistävä väite, että vaihteensiirtoavainnus muuttaa taajuutta.)
 
(7 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Category:Lähetelajit]]
'''Vaihesavainnus''' tai '''Vaiheensiirtoavainnus''', engl. ''phase-shift keying'' ('''PSK'''), joskus myös vaihesiirtymäavainnus, on yleensä digitaalisissa lähetteissä käytetty menetelmä, jolla vakiotehoista (ainakin lähes) signaalia tuotetaan suhteessa syöttävään digitaaliseen bittivirtaan. Äkillinen vaiheen siirto aiheuttaa signaalin voimakkaan leviämisen samaan tapaan kuin kova avainnus aiheuttaa [[CW]] signaalin tarpeettoman suuren kaistaleveyden. Kaistaleveyttä kavennetaan suodattamalla, joka nykyisin on helpointa tehdä käyttämällä lineaarisia vaihemodulaattoreita ja bittivirran eli kantataajuuden alipäästösuodatusta. Käytännössä nuo tehdään digitaalisella signaalikäsittelyllä. Suodattaminen kuitenkin aiheuttaa signaaliin amplitudivahtelun ja signaalin vahvistaminen vaatii lineaarisen vahvistimen [[SSB]] lähetteen tapaan.
 
Vaihesiirtymäavainnus (''Phase Shift Keying'', ''PSK'') on yleensä digitaalisissa lähetteissä käytetty menetelmä, jolla vakiotehoista (ainakin lähes) signaalia tuotetaan suhteessa syöttävään digitaaliseen bittivirtaan.


Tästä on useampia aliversioita riippuen samalla kerralla koodattavien bittien määrästä:
Tästä on useampia aliversioita riippuen samalla kerralla koodattavien bittien määrästä:
Rivi 8: Rivi 6:
* 8-PSK: Koodaa kolme bittiä kerrallaan
* 8-PSK: Koodaa kolme bittiä kerrallaan


Tämä on myös läheistä sukua audiota kuljettamaan kykenevälle [[PhM|Phase Modulation:lle]],
PSK on läheistä sukua audiota kuljettamaan kykenevälle [[vaihemodulaatio]]lle. Audiota siirrettäessä vaiheen absoluuttiarvolla ei ole merkitystä. Digitaalisessa modulaatiossa vaiheella on ns. näytteenottohetkellä määrätyt arvot, joita on nimityksen mukaisesti on [[BPSK]]:lla kaksi, [[QPSK]]:lla neljä ja [[8-PSK]]:lla kahdeksan. Yleensä vastaanotin ei tiedä vaiheen absoluuttiarvoa ja sitä varten vaiheensiirtokoodauksella on poistettava sen vaikutus. Eräs tapa on käyttää differentiaalikoodausta, jossa vaiheenmuutos määrää siirrettävien bittien arvot.
joka on oikeastaan vain oma nimensä tietynlaiselle [[FM]]-modulaattorille (koska
 
kantoaallon vaihesiirto näkyy aina kantoaallon taajuuden muutoksena, joka on kutakuinkin
Toinen signaalin vaihetta moduloiva lähetysmuoto on '''taajuussiirtosavainnus''', joka voidaan toteuttaa [[FM]]-modulaattorilla. Taajuusmodulaatiossa muutetaan signaalin vaiheen muutosnopeutta.
sama kuin [[FM]]-modulaatio, paitsi tasavirtasignaalin käsittelyn suhteen.
 
== Aiheesta muualla ==
 
* https://en.wikipedia.org/wiki/PSK31
* Tom McDermott N5EG, Wireless Digital Communications: Design and Theory, Tucson Amateur Packet Radio Corporation 1996
 
[[Luokka:Tekniikka]]
[[Luokka:Teoria]]
[[Luokka:Lähetelajit]]

Nykyinen versio 14. heinäkuuta 2021 kello 10.39

Vaihesavainnus tai Vaiheensiirtoavainnus, engl. phase-shift keying (PSK), joskus myös vaihesiirtymäavainnus, on yleensä digitaalisissa lähetteissä käytetty menetelmä, jolla vakiotehoista (ainakin lähes) signaalia tuotetaan suhteessa syöttävään digitaaliseen bittivirtaan. Äkillinen vaiheen siirto aiheuttaa signaalin voimakkaan leviämisen samaan tapaan kuin kova avainnus aiheuttaa CW signaalin tarpeettoman suuren kaistaleveyden. Kaistaleveyttä kavennetaan suodattamalla, joka nykyisin on helpointa tehdä käyttämällä lineaarisia vaihemodulaattoreita ja bittivirran eli kantataajuuden alipäästösuodatusta. Käytännössä nuo tehdään digitaalisella signaalikäsittelyllä. Suodattaminen kuitenkin aiheuttaa signaaliin amplitudivahtelun ja signaalin vahvistaminen vaatii lineaarisen vahvistimen SSB lähetteen tapaan.

Tästä on useampia aliversioita riippuen samalla kerralla koodattavien bittien määrästä:

  • BPSK: Koodaa yhden bitin kerrallaan
  • QPSK: Koodaa kaksi bittiä kerrallaan
  • 8-PSK: Koodaa kolme bittiä kerrallaan

PSK on läheistä sukua audiota kuljettamaan kykenevälle vaihemodulaatiolle. Audiota siirrettäessä vaiheen absoluuttiarvolla ei ole merkitystä. Digitaalisessa modulaatiossa vaiheella on ns. näytteenottohetkellä määrätyt arvot, joita on nimityksen mukaisesti on BPSK:lla kaksi, QPSK:lla neljä ja 8-PSK:lla kahdeksan. Yleensä vastaanotin ei tiedä vaiheen absoluuttiarvoa ja sitä varten vaiheensiirtokoodauksella on poistettava sen vaikutus. Eräs tapa on käyttää differentiaalikoodausta, jossa vaiheenmuutos määrää siirrettävien bittien arvot.

Toinen signaalin vaihetta moduloiva lähetysmuoto on taajuussiirtosavainnus, joka voidaan toteuttaa FM-modulaattorilla. Taajuusmodulaatiossa muutetaan signaalin vaiheen muutosnopeutta.

Aiheesta muualla