Ero sivun ”Televa703 AIS” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh7lzb
(Ak: Uusi sivu: Televa 703-LYVV vastaanotin modifioituu helposti AIS-vastaanottimeksi. == Muutokset taajuudelle 161.975MHz == ==== Taajuuden asettaminen ==== Alkuperäiset taajuudet ovat 164.375MH...)
 
>Oh7lzb
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Televa-703-lyvv-naama.jpg]]
Televa 703-LYVV vastaanotin modifioituu helposti AIS-vastaanottimeksi.
Televa 703-LYVV vastaanotin modifioituu helposti AIS-vastaanottimeksi.



Versio 19. lokakuuta 2008 kello 20.59

Televa-703-lyvv-naama.jpg Televa 703-LYVV vastaanotin modifioituu helposti AIS-vastaanottimeksi.

Muutokset taajuudelle 161.975MHz

Taajuuden asettaminen

Alkuperäiset taajuudet ovat 164.375MHz paikkeilla. Aseta kanavakytkin asentoon 31. Kytkimen jännite tulee liittimen oikeaan reunaan. Diodit laitetaan niin että jännite kytkeytyy piirin vasemmanpuoleisiin pinneihin alhaalta laskettuna kolmas ja ylin pinni. kts. kuva.

Radion edestä katsottuna oikeanpuolimmainen sarake vastaa kanavakytkimen asentoa 31. Muihin asentoihin voi laittaa esim. taajuudet 162.025MHz ja 162.000MHz sekä jonkin aktiivisen meri-VHF-kanavan. Piirilevy on huonolaatuista, joten diodien irroittamisessa kannattaa olla varovainen. Foliot lähtevät todella helposti irti!

Ylimmät diodit katkasitaan kaikissa sarakkeissa. Sitten ollaan jo hehtaarilla.

Homma toimii niin että alin rivi vastaa 25KHz nousua, seuraava 50KHz, 100KHz.

VCO:n säätö

Tinataan piirin pinniin 7 mittajohto, josta mitataan VCO:n säätöjännite. VCO-purkkia säädetään sisäänpäin. Lämmitä ensin kolvilla vahaa, niin on helpompi säätää ja ferriitti ei hajoa välttämättä. Jännite pitää olla luokkaa 4V. Eli suunnilleen keskellä säätöaluetta 0-9V. Jos jännite ei nouse/laske säätämällä VCO-tune kelaa. Tarkista että jakoluku on varmasti oikein asetettu.

Taajuuden hienosäätö

Lopuksi taajuus hienosäädetään vasemmanpuoleisella kelalla taajuuslaskurin kanssa näyttämään 140.5750MHz. Taajuuslaskuri kytketään ylös vasemmalle menevän paksun liuskan päähän.

Muihin keloihin ei tarvi koskea.

Audiokytkentä

Ais-dekooderi tarvitsee toimiakseen suoran kytkennän FM-ilmaisimelle. Audiosignaali tulee olla suodattamatonta ja ilman kohinasalpaa.

Kytketään DIN-liittimen alempi yhteenkytketty pinni 10-33uF konkalla kuvan osoittaamaan paikkaan. (Pädi levyllä.) Audion taso tuntuu olevan kriittinen, joten pitänee rakentaa tuohon väliin joku amppi. Alla oleva amppi hoitaa homman. Jännitteen 9V saa poteron vasemmalla puolella olevata konkasta.