Ero sivun ”Taajuus” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2mmy
p (äh, typofix)
>Oh2mmy
p (copypastea wikipediasta)
Rivi 1: Rivi 1:
{{stub}}
{{stub}}
[[Category:Teoria]][[Category:Yleistieto]]
[[Category:Teoria]][[Category:Yleistieto]]
'''Taajuus''' tarkoittaa tiheyttä, tekniikassa yleensä värähdystä sekunnissa.
'''Taajuus''' on tietyssä ajassa tapahtuva toistojen määrä. Taajuutta voidaan mitata määrittelemällä ensin jokin aikayksikkö, ja tutkimalla sen jälkeen kuinka monta kertaa jokin ilmiö tapahtuu tämän aikayksikön aikana. Kun kertojen lukumäärä jaetaan aikayksiköllä, saadaan taajuus. Jos taas tiedetään kahden tapauksen välinen aika T (eli jakso), saadaan taajuus tämän ajan käänteisluvusta 1/T.


Taajuuden yksikkö on [[Hertsi]], jonka lyhenne on '''Hz'''. Yksi hertsi on yksi värähdys [[Sekunti|sekunnissa]].
Taajuuden yksikkö on 1/[[sekunti|s]], jota kutsutaan nimellä '''hertsi''' (tunnus Hz), joka tulee saksalaisen fysikon Heinrich Rudolf Hertzin nimestä. Yksi hertsi kertoo tapahtuman toistuvan kerran [[sekunti|sekunnissa]] - kymmenellä hertsillä toistoja on kymmenen sekunnissa.
 
Sähkötekniikan [[sini]]-signaaleilla puhutaan usein myös [[kulmataajuus|kulmataajuudesta]]. Taajuuden ''f'' ja kulmataajuuden ''ω'' välillä on seuraava riippuvuus:
<math>\omega = 2\pi \cdot f</math>
 
Katso myös: [[Sähkömagneettinen_spektri]]

Versio 28. marraskuuta 2004 kello 22.14

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Radioamatööriwikiä laajentamalla artikkelia.

Taajuus on tietyssä ajassa tapahtuva toistojen määrä. Taajuutta voidaan mitata määrittelemällä ensin jokin aikayksikkö, ja tutkimalla sen jälkeen kuinka monta kertaa jokin ilmiö tapahtuu tämän aikayksikön aikana. Kun kertojen lukumäärä jaetaan aikayksiköllä, saadaan taajuus. Jos taas tiedetään kahden tapauksen välinen aika T (eli jakso), saadaan taajuus tämän ajan käänteisluvusta 1/T.

Taajuuden yksikkö on 1/s, jota kutsutaan nimellä hertsi (tunnus Hz), joka tulee saksalaisen fysikon Heinrich Rudolf Hertzin nimestä. Yksi hertsi kertoo tapahtuman toistuvan kerran sekunnissa - kymmenellä hertsillä toistoja on kymmenen sekunnissa.

Sähkötekniikan sini-signaaleilla puhutaan usein myös kulmataajuudesta. Taajuuden f ja kulmataajuuden ω välillä on seuraava riippuvuus:

Katso myös: Sähkömagneettinen_spektri