Ero sivun ”Reppudipoli” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh7bf
Ei muokkausyhteenvetoa
>Oh7bf
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 25: Rivi 25:


SWR kannattaa mitata 144, 145 ja 146 MHz:llä ja kirjata ylös. Seuraavaksi putkien päistä katkaistaan 1 cm pois ja toistetaan mittaus. Tätä jatketaan kunnes saavutetaan riittävän alhainen SWR.  
SWR kannattaa mitata 144, 145 ja 146 MHz:llä ja kirjata ylös. Seuraavaksi putkien päistä katkaistaan 1 cm pois ja toistetaan mittaus. Tätä jatketaan kunnes saavutetaan riittävän alhainen SWR.  
Lopuksi mutterit on hyvä lukita liimalla tai toisella mutterilla, etteivät ne pääse löytymään tärinän vaikutuksesta. Kiinnitysnaruihin tehdään solmut ja pujotetaan naru tukilevyssä olevien reikien läpi. Vapaana olevaan päähän laitetaan narulukot. Muovinarun päät on hyvä sulattaa kuumalla ilmalla, ettei naru pääse purkautumaan.
Lopuksi mutterit on hyvä lukita liimalla tai toisella mutterilla, etteivät ne pääse löystymään tärinän vaikutuksesta. Kiinnitysnaruihin tehdään solmut ja pujotetaan naru tukilevyssä olevien reikien läpi. Vapaana olevaan päähän laitetaan narulukot. Muovinarun päät on hyvä sulattaa kuumalla ilmalla, ettei naru pääse purkautumaan.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 27. toukokuuta 2010 kello 23.50

Dipolin tukilevyn poraus- ja taitoskuva.

SOTA-aktivointeihin kehitetty kevyt (140 g) ja lyhyt (60 cm) kahdenmetrin dipoli, jonka saa kiinni naruilla reppuun, kävelysauvaan tai mastoon. Dipolin voi kiinnittää pystysuoraan tai vaakatasoon vaihtamalla narujen paikkaa tukilevyssä. Käyttö on mahdollista myös reppuun kiinnitettynä, mutta SWR saattaa vaihdella paljon liikuttaessa. Tästä syystä reppukiinnityksessä ei pitäisi käyttää täyttä käsikapulan tehoa. Lisäksi radion käyttäjä on tässä tapauksessa hyvin lähellä dipolin kenttää, joten lähetintä kannattaa käyttää säästeliäästi.

Dipolin valmistamiseen tarvitaan:

  • 14 cm x 10 cm pala 4 mm lämpötyöstettävää akryylimuovia
  • runkoon ruuvattava BNC-liitin naaras
  • D8,0x1,0 mm alumiiniputkea
  • D6,0 mm lasikuitutankoa dipolin keskelle
  • 2 kpl 3 mm ruuveja + mutterit + messinkirenkaat
  • 4 mm tarvikenarua
  • 2 kpl narulukkoja

Työkalut:

  • käsipora tai parempi
  • putken katkaisutyökalu
  • putken taivutustyökalu
  • kuumailmapuhallin
  • ruuvipuristin
  • kolvi ja tinaa

Tukilevyyn porataan reiät oheisen kuvan mukaisesti. 10 mm:n reiän poraaminen kannattaa aloittaa aluksi pienemmällä terällä, ettei muovi repeydy. Levy kiinnitetään ruuvipuristimella sopivaan puupalaan tai pöydän reunaan. Kuumailmapuhaltimella lämmitetään taitoskohtaa ja muovin pehmetessä aletaan taittaa levyä varovasti suoraan kulmaan puristimessa kiinni olevaan osaan nähden.

Alumiiniputki kannattaa aluksi katkaista ylipitkäksi ja lyhentää myöhemmin niin, että saadaan 145 MHz:llä riittävän pieni alle 2 SWR. Suoran dipolin antamaa mittaa on siis syytä yliarvioida. Taivutustyökalulla taitetaan putket niin, että dipolin kokonaispituudeksi tulee noin 60 cm. Alumiiniputkiin ja lasikuitutankoon porataan 3,2 mm reiät tukilevyyn kiinnittämistä varten. BNC-liitin ruuvataan kiinni ja juotetaan johdot ruuvien alle tuleviin messinkirenkaisiin.

SWR kannattaa mitata 144, 145 ja 146 MHz:llä ja kirjata ylös. Seuraavaksi putkien päistä katkaistaan 1 cm pois ja toistetaan mittaus. Tätä jatketaan kunnes saavutetaan riittävän alhainen SWR. Lopuksi mutterit on hyvä lukita liimalla tai toisella mutterilla, etteivät ne pääse löystymään tärinän vaikutuksesta. Kiinnitysnaruihin tehdään solmut ja pujotetaan naru tukilevyssä olevien reikien läpi. Vapaana olevaan päähän laitetaan narulukot. Muovinarun päät on hyvä sulattaa kuumalla ilmalla, ettei naru pääse purkautumaan.

Katso myös

Aiheesta muualla

http://www.flickr.com/photos/oh7bf/2904378800/