Ero sivun ”Reaktanssi” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
>Oh2mqk
(ensimmäinen rääpäle - huono sellainen..)
 
>Oh2mqk
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
== Kapasitiivinen reaktanssi: <I>X<sub>C</sub></I> ==
== Kapasitiivinen reaktanssi: <I>X<sub>C</sub></I> ==


Kun kondensaattorin yli on saavutettu jokin vakio tasajännitearvo, sen napojen yli vaikuttava jännite on kerännyt siihen varauksen: ''Q=CV'', eikä enempää [[virta|virtaa]] kulje piirissä.
Siksi [[tasavirta]] ei kulje.


In the case of a constant voltage (DC) soon an equilibrium is reached, where the charge of the plates corresponds with the applied voltage by the relation ''Q=CV'', and no further current will flow in the circuit. Therefore [[direct current]] cannot pass. However, effectively [[vaihtovirta]] (AC) can: every change of the voltage gives rise to a further charging or a discharging of the plates and therefore a current. The amount of "resistance" of a capacitor to AC is known as '''capacitive reactance''', and varies depending on the AC frequency. Capacitive reactance is given by this formula:
Kuitenkin [[vaihtovirta]] voi: Jokainen muutos jännitteessä merkitsee varauksen muuttumista molemmissa navoissa ja siten virtaa.
:<math>X_C = \frac{1}{2 \pi f  C}</math>
Sen "vastuksen" mitta jota kondensaattori esittää vaihtovirralle tunnetaan termillä '''kapasitiivinen reaktanssi''' ja se riippuu taajuudesta.
where:
*X<sub>C</sub> = capacitive [[reaktanssi]], measured in ohms
*f = [[taajuus]] of AC in [[hertsi]]
*C = capacitance in farads


Thus the reactance is inversely proportional to the frequency. Since DC has a frequency of zero, the formula confirms that capacitors completely block direct current.  For high-frequency alternating currents the reactance is small enough to be considered as zero in approximate analyses.
Kapasitiivisen reaktanssin yhtälö on:
:<math>X_C = \frac{1}{2 \pi f C} = \frac{1}{\omega C}</math>
missä:
* X<sub>C</sub> = kapasitiivinen [[reaktanssi]] mitattuna [[ohmi|ohmeina]]
* f = vaihtovirran [[taajuus]] [[hertsi|hertseinä]]
* C = [[kapasitanssi]] [[faradi|faradeina]]
* <math>\omega\,</math> = <math>2\pi f\,</math>


Reactance is so called because the capacitor doesn't dissipate power, but merely stores energy. In electrical circuits, as in mechanics, there are two types of load, resistive and reactive. Resistive loads (analogous to an object sliding on a rough surface) dissipate energy that enters them, ultimately by electromagnetic emission (see Black body radiation), while reactive loads (analogous to a spring or frictionless moving object) retain the energy.
Reaktanssi on siis kääntäen verrannollinen taajuuteen.
Koska tasavirran taajuus on nolla, yhtälö osoittaa että tasavirtaa ei päästetä läpi.
Korkeataajuiselle vaihtovirralle reaktanssi on kyllin pieni jotta sitä voidaan pitää nollana likiarvotarkasteluissa.
 
[[Reaktanssi|Reaktanssilla]] on oma nimityksensä, koska kondensaattori ei ole (ideaalisena) häviöllinen, se vain varastoi energiaa.
Virtapiireissä, kuten mekaniikassakin, on kahdenlaisia kuormia: resistiivisiä ja reaktiivisia.
Resistiiviset kuormat (kuten esine joka liukuu kitkapinnalla) hukkaavat energiaa palautumattomasti toiseen muotoon, kun reaktiiviset kuormat (kuten jouset ja kitkatta liikkuvat esineet) säilyttävät energiaansa.
 
Kondensaattorin [[impedanssi]] on muotoa:
:<math>Z = \frac{-j}{2 \pi f C} = \frac{1}{j 2 \pi f C} = \frac{1}{j \omega C}</math>
missä ''j'' on imaginaariyksikkö.
 
Siispä kapasitiivinen reaktanssi on [[impedanssi|impedanssin]] negativiinen imaginaarinen komponentti.
negatiivinen etumerkki kertoo, että virta kulkee 90&deg; edellä jännitettä sinimuotoisilla signaaleilla ([[induktanssi|induktansseilla]] virta seuraa jännitettä samat 90&deg;).


The [[impedanssi]] of a capacitor is given by:
:<math>Z = \frac{-j}{2 \pi f C} = {1 \over j 2 \pi f C}</math>
where ''j'' is the imaginary unit.


Hence, capacitive reactance is the negative imaginary component of impedance.  The negative sign indicates that the current leads the voltage by 90° for a sinusoidal signal, as opposed to the inductor, where the current lags the voltage by 90°.


Also significant is that the impedance is inversely proportional to the capacitance, unlike resistors and inductors for which impedances are linearly proportional to resistance and inductance respectively. This is why the series and shunt impedance formulae (given below) are the inverse of the resistive case.  In series, impedances sum.  In shunt, conductances sum.
Also significant is that the impedance is inversely proportional to the capacitance, unlike resistors and inductors for which impedances are linearly proportional to resistance and inductance respectively. This is why the series and shunt impedance formulae (given below) are the inverse of the resistive case.  In series, impedances sum.  In shunt, conductances sum.
Rivi 29: Rivi 42:
== Induktiivinen reaktanssi: <I>X<sub>L</sub></I>  ==
== Induktiivinen reaktanssi: <I>X<sub>L</sub></I>  ==


...
Induktiivinen reaktanssi:
:<math>X_L = 2 \pi f L = \omega L\,</math>
missä:
* X<sub>L</sub> = induktiivinen reaktanssi
* f = taajuus hertseinä
* induktanssi henryinä
* <math>\omega\,</math> = <math>2\pi f\,</math>
 
== Reaktanssien kytkennät ==
 
=== Samaa tyyppiä olevat reaktanssit ===
 
Keskenään samaa tyyppiä olevat reaktanssit voidaan laskea kuten kyseessä olisi vastuksien kytkennät.
:sarja: <math>X = X_1 + X_2 + X_3 + \dots</math>
:rinnan: <math>X = \frac{1}{ \frac{1}{X_1} + \frac{1}{X_2} + \frac{1}{X_3} + \dots }</math>
 
=== L+C sarjakytkennässä ===
 
Sarjakytkennässä kelan ja kondensaattorin läpi kulkee sama virta, mutta jännitteet ovat 180&deg; erossa toisistaan. Konventiolla jossa kelan yli olevaa jännitettä kutsutaan positiiviseksi, saamme:
:<math>X = X_L - X_C</math>
 
Kun tulos on negatiivinen (eli <i>X<sub>C</sub></i> on suurempi, kuin <i>X<sub>L</sub></i>) kokonaisreaktanssia pidetään kapasitiivisena.
Sarjakytkennässä lopullinen reaktanssi on aina pienempi, kuin suurempi komponenttien reaktansseista.
 
Kun kokonaisreaktanssi saa arvon nolla, L-C piirin sanotaan olevan '''resonanssissa'''.
 
=== L+C rinnankytkennässä ===
 
Rinnankytkennässä pitämällä kelan yli olevaa jännitettä positiivisena, saamme:
:<math>X = \frac{ \, - X_L \cdot X_C  \, }{X_L - X_C}</math>
Kokonaistulos on positiivinen (eli induktiivinen), jos <i>X<sub>C</sub></i> on suurempi, kuin <i>X<sub>L</sub></i>.
Tämä on vastakkainen sarjakytkennän tapaukselle.
Kaikissa tapauksissa piirin reaktanssi on suurempi, kuin pienempi sen kahdesta osakomponentin reaktansseista.
 
Kun <i>X<sub>L</sub> = X<sub>C</sub></i>, piirin kokonaisreaktanssi on ääretön ja piirin sanotaan olevan '''resonanssissa'''.


== Lisää luettavaa ==
== Lisää luettavaa ==
* ...
* ...

Versio 1. joulukuuta 2004 kello 04.03

Reaktanssia on kahta laatua: Kapasitiivista ja induktivista:

Kapasitiivinen reaktanssi: XC

Kun kondensaattorin yli on saavutettu jokin vakio tasajännitearvo, sen napojen yli vaikuttava jännite on kerännyt siihen varauksen: Q=CV, eikä enempää virtaa kulje piirissä. Siksi tasavirta ei kulje.

Kuitenkin vaihtovirta voi: Jokainen muutos jännitteessä merkitsee varauksen muuttumista molemmissa navoissa ja siten virtaa. Sen "vastuksen" mitta jota kondensaattori esittää vaihtovirralle tunnetaan termillä kapasitiivinen reaktanssi ja se riippuu taajuudesta.

Kapasitiivisen reaktanssin yhtälö on:

missä:

Reaktanssi on siis kääntäen verrannollinen taajuuteen. Koska tasavirran taajuus on nolla, yhtälö osoittaa että tasavirtaa ei päästetä läpi. Korkeataajuiselle vaihtovirralle reaktanssi on kyllin pieni jotta sitä voidaan pitää nollana likiarvotarkasteluissa.

Reaktanssilla on oma nimityksensä, koska kondensaattori ei ole (ideaalisena) häviöllinen, se vain varastoi energiaa. Virtapiireissä, kuten mekaniikassakin, on kahdenlaisia kuormia: resistiivisiä ja reaktiivisia. Resistiiviset kuormat (kuten esine joka liukuu kitkapinnalla) hukkaavat energiaa palautumattomasti toiseen muotoon, kun reaktiiviset kuormat (kuten jouset ja kitkatta liikkuvat esineet) säilyttävät energiaansa.

Kondensaattorin impedanssi on muotoa:

missä j on imaginaariyksikkö.

Siispä kapasitiivinen reaktanssi on impedanssin negativiinen imaginaarinen komponentti. negatiivinen etumerkki kertoo, että virta kulkee 90° edellä jännitettä sinimuotoisilla signaaleilla (induktansseilla virta seuraa jännitettä samat 90°).


Also significant is that the impedance is inversely proportional to the capacitance, unlike resistors and inductors for which impedances are linearly proportional to resistance and inductance respectively. This is why the series and shunt impedance formulae (given below) are the inverse of the resistive case. In series, impedances sum. In shunt, conductances sum.


Induktiivinen reaktanssi: XL

Induktiivinen reaktanssi:

missä:

  • XL = induktiivinen reaktanssi
  • f = taajuus hertseinä
  • induktanssi henryinä
  • =

Reaktanssien kytkennät

Samaa tyyppiä olevat reaktanssit

Keskenään samaa tyyppiä olevat reaktanssit voidaan laskea kuten kyseessä olisi vastuksien kytkennät.

sarja:
rinnan:

L+C sarjakytkennässä

Sarjakytkennässä kelan ja kondensaattorin läpi kulkee sama virta, mutta jännitteet ovat 180° erossa toisistaan. Konventiolla jossa kelan yli olevaa jännitettä kutsutaan positiiviseksi, saamme:

Kun tulos on negatiivinen (eli XC on suurempi, kuin XL) kokonaisreaktanssia pidetään kapasitiivisena. Sarjakytkennässä lopullinen reaktanssi on aina pienempi, kuin suurempi komponenttien reaktansseista.

Kun kokonaisreaktanssi saa arvon nolla, L-C piirin sanotaan olevan resonanssissa.

L+C rinnankytkennässä

Rinnankytkennässä pitämällä kelan yli olevaa jännitettä positiivisena, saamme:

Kokonaistulos on positiivinen (eli induktiivinen), jos XC on suurempi, kuin XL. Tämä on vastakkainen sarjakytkennän tapaukselle. Kaikissa tapauksissa piirin reaktanssi on suurempi, kuin pienempi sen kahdesta osakomponentin reaktansseista.

Kun XL = XC, piirin kokonaisreaktanssi on ääretön ja piirin sanotaan olevan resonanssissa.

Lisää luettavaa

  • ...