QRA-lokaattori

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 11. kesäkuuta 2021 kello 00.33 – tehnyt Oh6va (keskustelu | muokkaukset) (putsattu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

QRA-lokaattori on Maidenhead-lokaattorijärjestelmän suora edeltäjä 1950-luvulta, kun keskieurooppalaiset VHF- ja UHF-taajuuksista kiinnostuneet radioamatöörit tarvitsivat kilpailukäyttöön lyhyen tavan esittää maantieteellisen sijaintinsa.

Järjestelmä tunnettiin vuoteen 1972 QRA-lokaattorina ja vuodesta 1972 QTH-lokaattorina. Se käytti kahta kirjainta kertomaan neliön (square) jossa asema sijaitsi. Kukin neliö määriteltiin olemaan kaksi pituusastetta kertaa yksi leveysaste. Toistumatta systeemi kattoi alueen 0-52 astetta itäistä pituutta ja 40-66 astetta pohjoista leveyttä. Ensimmäinen kirjain koodasi pituusasteita: 0-2 = "A" ja 50-52 = "Z", toinen kirjain koodasi leveysasteita: 40-41 = "A" ja 65-66 = "Z".

QRA-lokaattorijärjestelmästä tuli hyvin suosittu ja amatöörit alkoivat käyttää sitä kaikentyyppisissä käytöissä, ei vain kilpailuissa. Se levisi myös uniikkiusalueensa (nollameridiaanin länsipuoli Euroopassa) ulkopuolelle, jolloin sama lokaattori löytyi useammasta paikasta – tällöin yleensä jokin muu tieto vihjasi oikeaa toistoseutua.

QRA-lokaattorit korvannut Maidenhead-järjestelmä on yksikäsitteinen kaikkialla maapallolla ja siinä kuvatunlaista monikäsitteisyyden ongelmaa ei ole.