Piirilevy

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 25. marraskuuta 2012 kello 19.46 – tehnyt >Oh7bf (→‎Syövytysmaskin painaminen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Paperikopio peilikuvana ja FR4-levyn palanen.
Paperikopio on painettu silitysraudalla FR4-levyn palaan.
Paperi vettymässä altaassa.
Paperia hierotaan pois levyn pinnalta.
Johtoja korjataan resistikynällä.
Syövytys natriumpersulfaatilla.
Syövytetyn levyn huuhtelu.
Reikien poraus.
Valmis tinattu levy.

Syövytysmaskin painaminen

Helpoin tapa syövytysmaskin siirtämiseen kuparin pinnalle on käyttää tavallista kopiokonetta. Siis sellaista, joka käyttää samanlaista muovipulveria tekstin painamiseen kuin lasertulostimet. Mustesuihku ei yleensä käy. Parhaimman tuloksen saa käyttämällä erillistä "PNP-Blue" filmiä tai vinyyliä, mutta myös tavallisella kopiokoneen paperilla tekee yksinkertaisen piirilevy. Kopiota otettaessa toner säädetään maksimiin, jolloin paperille saadaan mahdollisimman paljon mustaa muovia. Kuvan täytyy olla paperilla peilikuvana ja levyä suunnitellessa tämän varmistamiseksi kuparille kannattaa laittaa tekstiä. Teksti on siis nyt peilikuvana paperilla.

Piirilevymateriaalista leikataan sopivan kokoinen pala, joka hangataan puhtaaksi teräsvillasienen tai vastaavan ja astianpesuaineen avulla. Lopuksi pinta pyyhkäistään alkoholilla.

Paperi asetetaan kuparia vasten ja silitysraudalla painetaan paperi kiinni levyyn. Tämän jälkeen paperin annetaan vettyä altaassa noin parikymmentä minuttia, minkä jälkeen paperia hierotaan varovasti pois levyn pinnalta.

Syövytys

Natriumpersulfaatti on melko turvallinen piirilevyn syövytykseen sopiva aine. Reaktiossa kuparin kanssa syntyy kuparisulfaattia ja natriumsulfaattia. Kotikäytössä yhden protolevyn valmistuksessa syövytysliuosta kannattaa valmistaa vain tarpeellinen määrä. Esimerkiksi 100 x 160 mm yksipuoleisen 35 mikrometrin levyn pinnalla on noin 5 g kuparia. Tästä voi laskea tarvittavan natriumsulfaatin määräksi 18,8 g. Natriumpersulfaattia on saatavissa kannellisissa purkeissa jauheena ja sekoitussuhde on 1000 g neljään litraan kuumaa 40 - 50 °C vettä.

Syövytyksen aikana kädet suojataan kertakäyttöisillä lateksikäsineillä. Lisäksi silmät on syytä suojata sopivilla laseilla roiskeiden varalta. Kemiallisia jauheita käsitellessä myös hengityssuoja on tarpeen.

Syövytys on helppo tehdä kuumaa vettä sietävässä minigrip-pussissa. Pussiin mitataan ensi sopiva määrä persulfaattia ja samaan aikaan laitetaan vettä lämpiämään hitaasti kattilassa. Esimerkiksi yhden desin liuos vaatii 25 g natriumpersulfaattia. Kun vesi alkaa tuntua sormissa polttavalta, otetaan kattilasta mitalla yksi desi ja kaadetaan se pussin sisään. Tämän jälkeen piirilevy pussiin ja pussi kiinni. Pussia hölskytellään edestakaisin, joilloin neste alkaa muuttua sinertäväksi ja muutaman minuutin kuluessa kupari on hävinnyt suojaamattomilta pinnoilta. Pussi avataan ja levy huuhdotaan vedessä. Syntyneen sinisen liuoksen voi kaataa muovirasiaa tai astiaan. Jos liuoksen vesi pääsee haihtumaan tai se haihdutetaan, syntyy pieni määrä pulveria, joka voidaan laittaa ongelmajätteiden sekaan.

Ohjelmia

http://pcb.geda-project.org/

http://www.expresspcb.com/

http://www.cadsoftusa.com/

http://www.freepcb.com/

Katso myös

Aiheesta muualla

http://koti.mbnet.fi/ijl/piirilev.html

http://koti.mbnet.fi/huhtama/ele/index.php?si=art01.sis&pa=jaaa

http://www.kolumbus.fi/pami1/pcb/pcb.html

http://sik.ayy.fi/wiki/index.php?title=Elektroniikkapaja::Piirilevyn_valmistus

http://www.ruuvipenkki.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=550

http://vanhat-radiot.blogspot.fr/p/piirilevyjen-valmistus-kotona.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Printed_circuit_board

http://tech.groups.yahoo.com/group/Homebrew_PCBs/

http://tech.groups.yahoo.com/group/Inkjet_PCB_Construction/

http://techref.massmind.org/techref/pcb/etch/directinkjetresist.htm

http://www.qsl.net/k/k5lxp/projects/PCBFab/PCBFab.html

http://www.sm0vpo.com/begin/pen-00.htm

http://www.robotroom.com/PCB.html

http://retromaster.wordpress.com/pcb-making

Kaupallisia valmistajia

http://www.prinel.fi/tehdas

http://www.expresspcb.com/

http://www.multi-circuit-boards.eu