Ero sivun ”Perusluokan palsta 2015-19/Kilpailemaan” versioiden välillä

Radioamatööriwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(luotu)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 86: Rivi 86:
== Lopuksi ==
== Lopuksi ==
Olen edellä rajoittunut vain HF-kilpailuihin, mutta se ei tarkoita, että kilpailut rajoittuisivat vain HF-bandeille. VUSHF-bandeilla on nimittäin myös vilkasta kilpailutoimintaa, niin kotimaassa, Pohjoismaissa, kuin maailmanlaajuisestikin. Näistä löytyy tietoa mm. osoitteesta https://oh6zz.com/. Kilpailumaailmasta löytyy jokaiselle jotakin. Monen se on tempaissut mukaansa, ja niin voi käydä sinullekin!
Olen edellä rajoittunut vain HF-kilpailuihin, mutta se ei tarkoita, että kilpailut rajoittuisivat vain HF-bandeille. VUSHF-bandeilla on nimittäin myös vilkasta kilpailutoimintaa, niin kotimaassa, Pohjoismaissa, kuin maailmanlaajuisestikin. Näistä löytyy tietoa mm. osoitteesta https://oh6zz.com/. Kilpailumaailmasta löytyy jokaiselle jotakin. Monen se on tempaissut mukaansa, ja niin voi käydä sinullekin!
''Julkaistu [https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.fi CC BY-NC-ND 4.0] -lisenssillä.''

Nykyinen versio 15. maaliskuuta 2022 kello 18.37

Tämä sivu on osa Tomi Helpiön Perusluokan palsta 2015–19 -kirjaa, johon on uudelleentoimitettu Radioamatööri-lehdessä vuosina 2015–2019 julkaistut Perusluokan palsta -juttusarjan artikkelit.

Kilpailemaan!

Kilpailut eli kontestit ovat olennainen osa radioamatööritoimintaa. Ne antavat kilpailuhenkisille mahdollisuuden kilvoitella muita samanhenkisiä vastaan – joko yksin tai joukkueessa. Tavallisille hameille ne tarjoavat tilaisuuden nauttia kiivaasta kilpailutyöskentelystä, jakaa pisteitä muille ja kilpailla itseään vastaan. Kaikille ne luovat ympäristön, jossa voi testata oman aseman suorituskykyä ja suunnitella siihen parannuksia. Jos jossakin, niin radioamatöörikilpailuissa pätee: tärkeintä ei ole voitto, vaan osallistuminen!

Yleistä kilpailuista

Radioamatöörikilpailuissa on yleensä tavoitteena työskennellä rajatussa ajassa mahdollisimman monta vasta-asemaa. Lisäksi vasta-asemien tulee yleensä olla mahdollisimman monelta maantieteelliseltä alueelta tai yhteysvälin tulee olla mahdollisimman pitkä. On esimerkiksi yleistä, että kontestissa pyritään työskentelemään mahdollisimman monta DXCC-maata tai jonkin tietyn maan maakuntaa.

HF-kontestit käydään yleensä ”vanhoilla” bandeilla 80, 40, 20, 15 ja 10 metriä, usein myös 160 m:llä. ”Uusilla” WARC 79-bandeilla 30, 17 ja 12 metriä ei kilpailuliikennettä sallita. Myös varsinaisilla kontestibandeilla on syytä noudattaa IARU:n taajuusjakosuositusta, jolloin kilpailujen aikana esimerkiksi DX-liikenne on mahdollista.

Kilpakutsua yhdellä taajuudella toistava asema ”ajaa” ja odottaa vastauksia vasta-asemia ”plokkaavilta” asemilta. Esimerkiksi kotimaan SSB-kilpailussa yhteyteni Pirkanmaalla (PM) sijaitsevan aseman OH3XYZ kanssa voisi olla seuraavan lainen:

KILPAKUTSU OH3XYZ OH3XYZ KUUNTELEN
OH2ID
OH2ID 59 026 PM
59 006 UU
KIITOS KILPAKUTSU OH3XYZ KUUNTELEN

Vastaavasti kansainvälisessä CW-kontestissa yhteyteni saksalaisen aseman DL0A kanssa voisi olla seuraava:

DL0A DL0A TEST
OH2ID
OH2ID 599 236
599 047
TU DL0A TEST

RS(T)-raportin perässä oleva numerosarja on juokseva yhteyden järjestysnumero (001…). Kaikki ylimääräiset toivotukset, kuten “GL” tai ”73”, säätilaraportista nyt puhumattakaan, jätetään pois, koska kilpailutyöskentely halutaan pitää mahdollisimman nopeana ja tehokkaana.

Kilpailuyhteydet kootaan kilpailulokiin, joka nykyään tehdään yleensä tietokoneella. Tätä varten on useita kontestiohjelmia (esim. N1MM+, WinLog32, WriteLog, WinTest, CT by K1EA…), jotka tekevät lokin pidosta helppoa ja ohjaavat haluttaessa radiota, sähkötysavainta tai jopa rotaattoria.

Tietokoneella tehdyn lokin toimittaminen kontestiin on helppoa: sen voi lähettää sähköpostin liitetiedostona tai ladata suoraan kontestinjärjestäjän kotisivulle kontestirobotin avulla, joka tarkistaa samalla, että loki on muodollisesti kunnossa. Kaikkien kontestiin osallistuvien lokit tarkastetaan toisiaan vasten ja pisteytetään. Vaikka pitäisit kilpailussa vain pari yhteyttä, loki kannattaa lähettää, koska se saattaa vaikuttaa myös vasta-asemiesi pisteisiin. Jos et halua osallistua kilpailuun, voit lähettää lokisi ”checklog”-merkinnällä, jolloin se otetaan mukaan lokien tarkistukseen, mutta sitä ei pisteytetä.

Kontestilokien standardiksi on vakiintunut ns. Cabrillo-formaatti. Siinä kaikki osallistumis- ja QSO-tiedot ovat ennalta määrätyillä paikoilla. Tämä mahdollistaa lokien automatisoidun tarkastuksen ja pistelaskennan. Kaikki nykyaikaiset kontestiohjelmat tuottavat automaattisesti Cabrillo-lokin. Paperilokien aika alkaa olla ohi. Useimpiin kontesteihin niitä ei enää edes hyväksytä.

Kotimaiset HF-kilpailut

Suomessa järjestetään useita kilpailuja, ja niistä on helppo aloittaa kilpailu-ura. Kotimaan kontestit ovat lyhyitä ja ”pelikenttä” on kaikille tuttu. Jos esimerkiksi kiivastahtinen SSB-työskentely englanninkielellä hirvittää, voi kotimaan kilpailuissa hakea tuntumaa kilpailutyöskentelyyn suomeksi.

Kotimaan HF-kilpailuiden säännöt löytyvät osoitteesta https://sral.info/kilpailut/.

SRAL:n peruskisa

Varmaankin helpoin tapa aloittaa kilpailutoiminta, on osallistua SRAL:n peruskisaan, joka käydään joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Kilpailun tarkoituksena on totuttaa perusluokkalaiset ja uudet yleisluokkalaiset HF-kilpailutyöskentelyyn sekä aktivoida kerhoja ja second operaattoreita.

Kilpailussa työskennellään muita kilpailuun osallistuvia asemia ja vaihdetaan kilpailusanoma, joka koostuu RST-raportista, juoksevasta sarjanumerosta sekä viisikirjaimisesta sanasta.

SSB-osa on klo 1200…1259 UTC ja CW-osa klo 1400…1459 UTC. Käytettävät taajuudet ovat: CW 3510…3550 kHz ja SSB 3650…3750 kHz eli kisa käydään vain 80 m:n bandilla.

Koska kilpailu järjestetään kerran kuukaudessa, tarjoaa se hyvän mahdollisuuden vertailla eri antenneja tai muita aseman muutoksia. Kilpailu vie vain kaksi tuntia sunnuntai-iltapäivästä, joten se on helppo sovittaa muuhun aikatauluun. Osanottoaktiivisuus Peruskilpailuun on ollut viime vuosina huolestuttavan matala, joten uudet kilpailijat ovat tervetulleita, sekä perus- että yleisluokkalaiset. Esimerkiksi perusluokan CW-sarjassa ei ole ollut juurikaan yhtään osallistujaa. Nyt CW-taitajat liikkeelle! Kilpailun säännöissäkin on QRS-kehotus, joten nopeaa CW-tahtiakaan ei tarvitse arkailla.

Kotimaan HF-kilpailujen SM-sarja

Kotimaan HF-kilpailujen SM-sarja koostuu seitsemästä osakilpailusta seuraavasti:

OH-RTTY-kilpailu (uudenvuodenpäivänä), NRAU-Baltic (tammikuussa), Kalakukkokilpailu (pääsiäismaanantai), K.S. Sainion muistokilpailu (toukokuussa), Kesäkisa (heinäkuussa), Viitosten Syysottelu (marraskuussa) ja Joulukilpailu (tapaninpäivänä).

Nämä kaikki kestävät vain muutaman tunnin ja ne käydään vain 80 ja 40 metrin bandeilla. Kahta ensimmäistä lukuun ottamatta osakilpailut koostuvat tunnin pituisista jaksoista: CW, SSB ja RTTY. SM-sarjassa on eri kilpailuluokkia lähetystehon (> 100 W, < 100 W ja QRP < 5 W) sekä lähetysmuodon (CW, SSB ja RTTY) perusteella. Eri osakilpailuissa voi olla muitakin luokkia kuin nämä.

Kalakukkokilpailusta lähtien vuoden kilpailut ovat puhtaasti OH-kotimaankilpailuja. OH-RTTY-kilpailu järjestetään osana SARTG (Scandinavian Amateur Radio Teleprinter Group) –New Year RTTY Contestia. Vasta-asemat voivat olla mistä maasta tahansa. OH-asemien tulokset kerätään erilliseen listaan ja ne lasketaan osaksi SM-sarjaa. NRAU-Baltic puolestaan käydään nimensä mukaisesti pohjoismaisten ja balttilaisten asemien kesken. Myös siinä muodostetaan erillinen OH-lista SM-sarjaa varten. NRAU-Baltic ei kuitenkaan ole QRP- eikä RTTY-osakilpailu.

Osanottajien menestys eri osakilpailuissa pisteytetään, ja pisteiden yhteistulos määrää osanottajien välisen järjestyksen. Kunkin luokan voittaja on Suomen Mestari, joka saa palkinnoksi Suomen Mestaruus -pokaalin. Myös toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet palkitaan pokaalein. Tietenkin voit osallistua vain yksittäisiin osakilpailuihin, jos et tähtää menestymiseen SM-sarjassa.

YL-cup

SM-sarjan seitsemän osakilpailun lisäksi tämä YL-amatööreille suunnattu kilpailu sisältää kaksi osakilpailua: Naistenpäivän kilpailu (Kansainvälisenä Naistenpäivänä 8.3.) ja Black Cat-kilpailu (elokuussa). Myös OM-amatöörit ovat tervetulleita osallistumaan näihin osakilpailuihin, mutta itse YL-cup käydään YL-amatöörien kesken.

Kuutosten kuudennen päivän cup

Tässä itsenäisyyspäivänä käytävässä kontestissa pyritään työskentelemään Suomen eri maakuntia sekä erityisesti vanhan kuutospiirin asemia.

Kansainväliset HF-kilpailut

Kotimaan kilpailujen lisäksi on lukuisia kansainvälisiä kontesteja. Ajantasaista ja käytännöllisesti katsoen täydellistä luetteloa niistä ylläpitää WA7BNM (https://www.contestcalendar.com/index.html). Kilpailuja on kaikilla lähetysmuodoilla: CW, SSB, RTTY, PSK jne. Suurin osa kilpailuista käydään kontesteilta rauhoitettuja WARC 79-bandeja lukuun ottamatta kaikilla HF-bandeilla, mutta on myös pelkästään 160 m:n tai 10 m:n bandeille rajoittuvia kilpailuja. Lisäksi niitä on usein, joka viikonloppu on meneillään jokin kontesti.

Vuoden merkittävimmät kilpailut ovat CQ-kustantamon järjestämät CQ WW WPX (keväällä)- ja CQ WW DX (syksyllä)-kontestit. Ne keräävät tuhansia osallistujia ympäri maailmaa ja saavat bandit täyteen. Niihin osallistuminen tarjoaa hyvän tilaisuuden parantaa omaa DXCC-lukua, sillä näiden kontestien aikana melko harvinaisiakin maita on aktivoituna. Vaatimattomallakin asemalla saa näiden kontestiviikonloppujen (48 h) aikana helposti satoja QSO:ja.

Eri maiden radioamatööriliittojen tai muiden organisaatioiden järjestämiä pienempiä HF-kilpailuja on ympäri vuoden. Myös ne saavat bandit piristymään, ja niihin osallistumalla voit testata oman aseman parannuksia tai hioa työskentelytaitojasi.

Aivan oman mainintansa ansaitsee syksyllä (CW syyskuussa ja SSB lokakuussa) pidettävä pohjoismainen SAC (Scandinavian Activity Contest). Siinä pohjoismaiset asemat työskentelevät muuta maailmaa ja muu maailma vastaavasti pohjoismaisia asemia. Kilpailussa on useita osallistumisluokkia henkilökohtaista tai joukkueiden osallistumista varten. Sen lisäksi kaikki tulokset lasketaan maittain yhteen ja näin määritetään maiden järjestys ”Scandinavian Cupissa”. Tästä on muodostunut Suomi-Ruotsi-”maaottelumarssi”, jonka Suomi on voittanut joka vuosi vuodesta 2011 lähtien. On meidän yhteinen kunnia-asiamme, että näin on jatkossakin. Osallistu siis SAC-kilpailuun ja lähetä lokisi, vaikka pitäisit vain yhden yhteyden!

Lopuksi

Olen edellä rajoittunut vain HF-kilpailuihin, mutta se ei tarkoita, että kilpailut rajoittuisivat vain HF-bandeille. VUSHF-bandeilla on nimittäin myös vilkasta kilpailutoimintaa, niin kotimaassa, Pohjoismaissa, kuin maailmanlaajuisestikin. Näistä löytyy tietoa mm. osoitteesta https://oh6zz.com/. Kilpailumaailmasta löytyy jokaiselle jotakin. Monen se on tempaissut mukaansa, ja niin voi käydä sinullekin!

Julkaistu CC BY-NC-ND 4.0 -lisenssillä.