Perusluokan palsta 2015-19

Radioamatööriwikistä
Versio hetkellä 15. maaliskuuta 2022 kello 18.31 – tehnyt Oh6va (keskustelu | muokkaukset) (lisenssi)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on näköisjulkaisu Tomi Helpiön kirjasta, johon on uudelleentoimitettu Radioamatööri-lehdessä vuosina 2015–2019 julkaistut Perusluokan palsta -juttusarjan artikkelit. Näköisjulkaisun lisenssi on wikin varsinaisesta lisenssistä poiketen CC BY-NC-ND 4.0.


Perusluokan palsta 2015–19

Tomi Helpiö, OH2ID

Kansikuva.jpg

SRAL ry.

Alkusanat

Tähän kirjaan on koottu Radioamatööri-lehdessä vuosina 2015-19 julkaistut 22 Perusluokan palsta-artikkelia. Artikkelit on päivitetty ja löytyneet virheet korjattu.

Tämä ei ole oppikirja vaan kokoelma teknispainotteisia artikkeleita, jotka on ensisijassa suunnattu perusluokan tutkinnon juuri suorittaneelle radioamatöörille. Artikkelien aihepiirit on valittu niin, että niissä käsitellään uudelle perusluokkalaiselle tärkeitä asioita, joita tarvitaan radioamatööriaseman rakentamisessa ja käyttämisessä. Artikkeleissa käsiteltyjä asioita ei suoraan vaadita T2-tutkinnossa, mutta kuten sanonta kuuluu: ”Ei oppi ojaan kaada.” Perusluokasta yleisluokkaan siirryttäessä niiden sisällön pitäisi kuitenkin olla tuttua asiaa. On myös syytä mainita sanonta: ”Tieto lisää tuskaa.” Kun oppii uusia asioita, huomaa, kuinka paljon vielä on asioita, joita ei tiedä. Kaikesta tiedonpuutteesta huolimatta: radio toimii kuten jo toista sataa vuotta. Ei siis pidä juuttua teoretisointiin ja täydellisyyden tavoitteluun, jos kuso kulkee muutenkin.

Tämän artikkelikokoelman julkaisu oli Radioamatööri-lehden päätoimittajan Markku Tuhkasen, OH4UI, ajatus. Siitä hänelle kiitos. Lisäksi haluan kiittää Radioamatöörin edellistä päätoimittajaa Annika Wahlströmiä, OH2HSJ, hyvästä yhteistyöstä.

Jos kirja herättää ajatuksia tai kysymyksiä, otan mielelläni palautetta vastaan sähköpostiosoitteessa oh2id@sral.fi.


Lohjalla, ruudussa KP20bi, tammikuussa 2020

Tomi Helpiö, OH2ID

Sisällysluettelo

Osat 1-3 käsittelevät yleistä radiotekniikkaa. Osissa 4-11 perehdytään antenneihin ja syöttöjohtoihin, osissa 12-16 radioamatööriaseman laitteisiin ja lopuksi osissa 17-22 aiheena on radioamatööriliikenne.

 1. Mikä ihmeen dB?
 2. Sähköturvallisuus radioamatööritoiminnassa
 3. Vastaanottimen dynamiikka
 4. Antenninmallinnusta
 5. Avolinja
 6. Antenninsovituslaitteet
 7. Yagi
 8. ZL Special ja Ruokounelma
 9. J-tikku
 10. Lanka-antennien rakentaminen
 11. Maston tuulikuorma
 12. Radioamatööriaseman maadoitus
 13. URI PUI
 14. Virtaliittimet
 15. Ohjausliittimet
 16. RF-liittimet
 17. QRZ.COM
 18. Lähetemuoto vai -luokka?
 19. Q- ja muut lyhenteet
 20. Auringonpilkut ja FT8
 21. Sähkötys
 22. Kilpailemaan!

Takakansi

Tähän kirjaan on koottu vuosina 2015-19 Radioamatööri-lehdessä julkaistut 22 Perusluokan palsta-artikkelia. Artikkelit käsittelevät laaja-alaisesti käytännön radioamatööritekniikkaa ja -liikennettä.

Artikkelit on jaettu neljään teemaan: yleistä radiotekniikkaa, antennit ja syöttöjohdot, radioamatööriaseman laitteet sekä radioamatööriliikenne. Aiheet alkavat desibeli-laskusta ja jatkuvat mm. vastaanottimen dynamiikan, antenninmallinnuksen, maston tuulikuorman ja virtalähteiden kautta sähkötykseen ja siinä käytettyihin lyhenteisiin. Käytännön antenneista käsitellään mm. ”Ruokounelma” ja ”J-tikku”. Lanka-antennien rakentamiseen ja liitinten käyttöön annetaan vinkkejä. Radioamatööriaseman maadoitus ja sähköturvallisuus ovat myös käsiteltäviä aiheita. Digitaalisia lähetysmuotoja, kuten FT8, ei myöskään ole unohdettu.

Vaikka artikkelit on ensisijaisesti suunnattu perusluokan tutkinnon juuri suorittaneille, tarjoaa kirja mielenkiintoista tietoa myös kokeneemmalle hamille tai vasta harrastuksen löytäneelle. Kirja tarjoaa kaikille lukijoille katsauksen ajankohtaisiin radioamatööritekniikan ja – liikenteen aiheisiin.

Julkaistu CC BY-NC-ND 4.0 -lisenssillä.